Miljöförstöring - dömda?

Sedan jag började läsa naturvårdsbiologin så har jag blivit mer och mer nedstämd och pessimistisk till människors levnadssätt och till att vi faktiskt kommer att ha någon jord kvar att leva på så länge till.
Igår hade vi sista dagen på kursen och jag blev verkligen nedstämd (av egentligen andra praktiska saker som har med kursen att göra) men det hör liksom ihop med hela känslan jag fått av kursen. Allt känns dömt till katastrof.

Om man börjar med klimatförändringar.. Idag lever vi med tanken att vi måste "stoppa" eller "förhindra" klimatförändringarna. Men sanningen är den att vi människor har under de senaste 100 åren påverkat jorden såpass att, även om vi skulle sluta med ALLA utsläpp idag, så skulle klimatet ändå fortsätta förändras! Bli varmare osv. I hundratals år framåt. Även om vi slutar alltså. Vi har satt en så stor sten i rullning nu att det inte går att stoppa.
Ett par exempel: Golfströmmen har redan börjat ändra sin bana (den som gör att det är relativt milt klimat här uppe i Norge/Sverige osv.), och på de senaste hundra åren har trädgränsen i svenska fjällen flyttats ungefär 150 meter upp. Det är då inte för att träden helt plötsligt känner för att breda ut sig lite, utan för att de KAN. För att det är varmare.
Jag blir verkligen ledsen och känner nästan panik när jag ser bilderna från oljan som sprutar ut i havet i USA. Och vi är alla delaktiga i det. Vi alla åker bil eller köper/använder massa olika plastsaker. Det går liksom inte att avskärma sig för alltid. Förr eller senare påverkas alla.
Eller som när man ser denna bilden i metro idag:



..vilken visar en man som letar efter återvinningsbara saker i de massor av avfall som täcker floden Citarum på Java i Indonesien. Det står att floden för 20 år sen var känd för sitt fiskevatten och djurliv, men då de många många människor som bor kring floden kastar sopor där i och massor av fabriker spyr ut sitt avfall så ser den inget vidare ut längre.
Jag mår verkligen illa av att se hur man förstört på detta sätt. Men mer illa mår jag av vetskapen att det handlar om fattiga människor som gör allt för att överleva, medan vi i västvärlden bara ska ha mer och mer. Nya modekläder ska man ha, ny bil måste införskaffas, barnen ska ha hundra nya leksaker varje födelsedag och jul..
Om alla nu levande människor skulle leva som man lever i USA så behövs 3-4 jordklot. Rättvisa? Nja..

Detta är bara en bråkdel av sakerna som gör mig nedstämd som jag skrev. MEN jag tycker inte att vi ska ge upp för det går att ändra riktningen lite. Saken är bara att det är radikala förändringar som krävs. Inte bara "jag börjar ta cykeln till jobbet en dag i veckan".. Det krävs betydligt mer än så. Framförallt att vi i västvärlden slutar konsumera till låga priser som gör att de fattigare människorna i världens tvingas till miljöförstöring för sin överlevnad.

Det värsta är att det är så svårt. Det är så himla svårt att ändra sig som människa. Att ändra vanor och framförallt standard. Hur många idag är villiga att leva enklare? Människor idag vill inte leva enklare. Vi vill ha MER. Alltid denna strävan efter MER.
Jag vet att om alla visste det jag vet, och om alla var av samma åsikt, så skulle det förmodligen finnas en god chans till förändring. Jag säger en god chans - därför att trots att jag läst biologi och liknande i 3 år, och trots att jag mår så dåligt av det, så kommer jag ändå köpa mig ett nytt plagg inom ett par veckor. För det är verkligen svårt att förändras.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0