Köttfärsgratäng/"lasagne" med zucchini

Hej och hå.
Vi har precis ätit en jättegod middag som jag tänkte att jag måste tipsa om för att det var så enkelt och gott och nyttigt på samma gång. Jag har ju skrivit tidigare att jag försökt undvika jättemycket kolhydrater under sommaren och nu kör vi vidare på det, både jag och Björn här hemma. Så istället för pastaplattor som man brukar ha till lasagne så använder man zucchini istället! Nu är det här receptet inte exakt som lasagne, men vill man ha det mer lasagnelikt så är det ju bara att man gör allt precis som lasagne utom pastan.

Receptet är hämtat från tasteline - jag har gjort liite annorlunda..

Deras ingredienslista:


500 gram
nötfärs
2 st zucchini
1 st gul lök(ar)
1 st vitlöksklyfta(or)
olivolja
salt och svartpeppar
3 dl krossade tomater
1 st lagerblad
oregano
1,5 dl grädde

- Jag tog 3 vitlöksklyftor, rapsolja istället för olivolja, tillsatte kanske 2 msk tomatpuré och en köttbuljongtärning, och struntade i lagerblad. Och riven ost lades också till. 

Tillagning (jag har tagit deras text och ändrat lite..):

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär zucchinin i skivor på längden. Salta på båda sidor och låt vattna ur i 30 minuter. Skölj och torka av.
Hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök i olja, tillsätt nötfärs och stek till nötfärsen är genomstekt. Tillsätt tomater och tomatpuré, buljongtärning, oregano och grädde och salta och peppra. Låt koka en stund. (Dvs. gör som en vanlig enkel köttfärssås och tillsätt grädde. Har iofs fått lära mig i somras att vissa normalt gör sin köttfärssås med grädde.. :))

Varva zucchini och sås (börja med zucchini längst ner) i en smord form. Strö riven ost längst upp Gratinera i ca 30 minuter. Servera med en sallad.

----------------------------------------------------------------------------------------


Vi hade ett par färska majskolvar hemma som var tvungna att koka, så de fick bli tillbehöret. Verkligen god gratäng - nästan godare än vanlig lasagne.. tror jag.. Ursäkta dålig bild..




Kommentarer
Postat av: MOnkan

gottit! jag har en massa köttfärssås här till mig själv, + lite zucchini så det blir ju perfa att äta idag. och jag brukar ha grädde i köttfärssås! :] supergott ju. fast inte så mkt. första gången (för typ 4 år sen eller nåt. 5 kanske till och med!) jag gjorde med grädde, för att magnus sa att hans paps gjorde så, så hade jag i typ mer grädde än krossade tomater så att man höll på att kräkas när man hade ätit för att man blev så mätt. men lite är gott att ha i! japp, det var det jag ville säga.

2010-09-02 @ 14:18:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0