Äppel Päppel

Jag kan tänka mig att det är fler än jag som har tillgång till mycket äpplen så jag tänkte dela med mig av tre äppelrecept; äppelmossylt, äppelsmulpaj och äppelchutney. Alla tre blev verkligen lyckade, även i mitt tycke trots att jag inte är största äppelfantasten - så jag kan verkligen rekommendera recepten! Äppelmossylten satte jag ihop själv, de andra två recepten kommer från ICAs senaste nummer av Buffé.


ÄPPELMOSSYLT (inte så löst som äppelmos, men ändå mos)

2 kg äpplen
1 vaniljstång
ca 3 dl vatten
ca 300 g syltsocker

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg det i kastrullen också, tillsammans med själva stången (som tas bort efter kokningen). Koka upp och låt koka på halvsvag värme till önskad konsistens. Rör med jämna mellanrum. Vet inte hur länge jag lät det hela koka, kanske 20-30 minuter? Till slut ska sockret hällas i och röras runt tills det smält.

Enligt standard ska det vara 1 kg socker till 2 kg bär/frukt. Helt sjukt mycket, då denna blev alldeles lagom söt.

Häll moset i steriliserad (kokad eller sköljd med kokande vatten) burk, som står på tex en blöt handduk så att den inte spricker. Går bra att frysa i fryspåsar också! Skruva på locket ganska på en gång, då blir det vakuum och ett "plopp" när man öppnar den sen.

 

 

 

ÄPPELSMULPAJ MED FLINGSALT


Äppelfyllning:
800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
Smuldeg:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 tsk flingsalt

 

Skala och kärna ur äpplen och skär i bitar. Lägg dem i en smord pajform och häll på kanel, socker och flingsalt. Nyp ihop smör, mjöl och havegryn till en smulig massa. Tillsätt socker och flingsalt och blanda ihop. Häll över smuldegen på äpplena och grädda i ugnen i 20-25 min i 225 grader. Servera med grädde, vanljsås, glass eller liknande.
Saltet gör verkligen smaken godare och lite mer kolaknäckig. Jättegod!

 

 

 

 

ÄPPELCHUTNEY

 

500 g äpplen
0,5 gul lök
1 dl torkade aprikoser
0,5 msk färsk riven ingefära
0,5 tsk curry
2,5 dl socker
1 dl äppelcidervinäger
2 krm salt

50 g mandelsplitter

 

Skala och kärna ur äpplena, skär dem i 2 cm-bitar. Skala och hacka löken, riv ingefäran, strimla aprikoserna. Lägg äpplen, lök, ingefära, aprikoser, curry, socker, äppelcidervinäger och salt i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och sedan sjuda ca 30 minuter. Rör då och då. Blanda ner mandelsplittret. Häll chutneyn i burkar (steriliserade som jag skrev om i äppelmossylten).
Passar jättebra till typ indiska grytor (vi hade den till tikka masalan igår tex) eller till en bit ost, som de skriver i receptet. För egen del skulle jag minska på sockret med 0,5-1 dl, den var ganska söt..

 

 

 

Som synes så är jag inte nr 1 när det gäller att det ska vara fint, men fina burkar och dekoration till  finns säkert att köpa, vilket jag tyvärr själv inte hunnit.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0