Fairtradesocker --> Brownies

Imorgon börjar den Globala veckan här i Karlstad - ett arrangemang som tar upp globala frågor som rör ämnen som klimat och hållbar utveckling (läs t ex här och här). Detta går också lite ihop med fairtrade (om inte helt?), och Karlstad är en Fairtrade city - och i år också Sveriges första Fairtradehuvudstad!

Kan man, bör man välja Fairtrade. För att människor i fattigare delar av världen inte ska utnyttjas av oss, så att de får rättvisa arbets- och levnadsvillkor, och för miljön! Att försörja sin familj kommer i första hand för förmodligen alla människor. Att då behöva skövla regnskog, eller odla upp nyckelbiotoper för att kunna skaffa mat åt sina barn, är nog något som man - trots att många säkert vet att det är fel - gör. Hur människor mår, och hur naturen mår går hand i hand. En sån liten sak för oss som att lägga en hundring extra i månaden, skippa ett linne eller ett par chipspåsar och läskflaskor, och då välja BRA mat; ekologiska ägg, fairtradekaffe/socker/bananer!!/choklad, kravmärkta råvaror osv. kan vi alla göra.

Men ja, socker var det;
Vi har senaste tiden bara handlat hem rörsocker, och jag har använt det istället för vanligt vitt strösocker i ätbara saker jag gjort, till exempel vanliga chokladbollar. Det blev så mycket godare då den där extrema sötman försvinner, samtidigt som rörsockret ger mycket mer smak. Tips!

Idag har jag bakat brownies som också innehöll rörsocker. Receptet kommer från veckans reklamblad från ICA.
De blev som lite kladdiga chokladmuffins. Vill tillägga att om du vill ha dem ordentligt chokladiga så tar dubbelt med choklad, minst! Dessa blev jättegoda, men väldigt milda, kanske mer för barn exempelvis? Jag vet att såna här iaf hade fallit mig bäst i smaken för "några" år sedan.


BROWNIES (- ekologiskt, fairtrade, kravmärkt osv.?)

2 ekologiska ägg
2 dl rörsocker strö fairtrade
100 g ekologiskt smör
100 g mörk choklad fairtrade (som sagt; det dubbla för chokladsmak)
2 dl ekologiskt mjöl
1 msk vaniljsocker fairtrade
1 tsk bakpulver
1,5 dl hackade valnötter

Vispa ihop ägg och socker (rörsockret gör att det blir extra fluffigt). Smält smör och lägg i chokladen så att den smälter. Blanda ner det i äggsmeten. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakulver och vispa ner det också. Blanda också i nötterna i smeten (jag tog några för att lägga ovanpå som synes nedanför här). Fördela det i 25 stycken bullformar och grädda i ugnen i 200 grader, 10-12 minuter.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0