myzer med hjortarna..

 ..ja, eller typ. Det också liksom. Men mest har vi hittills funderat på VAD vi ska undersöka (jag är alltså i dovhjortsgruppen), och HUR.. Och det är inte det lättaste att komma fram till.
 
- Vi befinner oss alltså på Tovetorp som är en forskningsstation drygt 1,5 timmar från Sthlm. I ett hägn har de tolv stycken smått äldre dovhjortsbrudar som lever livets glada dagar. Sen finns höns/tuppar och ett par huskatter. Vi är här för att lägga upp vårt stora arbete i kursen, och utföra, framförallt, den praktiska biten i det. Och jag, tillsammans med tre smurton till, ville alltså arbeta med dovhjortarna. Och som det ser ut just nu så är det hur rutin- och inducerad spaning inverkar på furagering hos de tama och hos vilda dovhjortar/na. Översatt: hur mycket kostar predatorspaning för hjortarna när de äter, och vad är skillnaden med vanlig - typ lyfta på huvudet och ta en koll ibland ändå - och "tillsatt" förändring i miljön - t ex. som i vårat fall: vi tutar i jägartutor som låter som olika djur (t ex. en kråka, ett ångestskrik eller hejskrik från rådjur, vildsvinstut osv). Och är det någon skillnad mellan olika ljud och mellan de tama och de vilda. Vi smyger upp i ett gammalt -men uppvärmt!- rum i ett fågeltorn i hjorthägnet när vi kikar på de tama (de är väldigt sällskapliga, så det funkar inte att stå nånstans nere på marken), och står ute och fryser i skogen tidig morgon och kväll för att se de vilda. Såg idag min första vilda bjässe till vildsvin också, tack vare det!
 
Nu blev jag trött. Har det iaf väldigt bra här, äter massa god mat (lagat av "mattanterna" och bara att ställa ifrån sig disken!) och glider runt, kikar på vildsvin i hägn, joggar vårvarma turer (ja, en jogg då..), klättrar i jakttorn - bastu, eget stort rum, massvis med fin natur och djur. Det är fint.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0