Yoga hemma.

Good evening.
 
Min bästa träningskombination, då min kropp mår bäst och är som mest i balans, är när jag "blandar" löpning, styrketräning och yoga. För mig, ungefär fördelat på 1-2 pass yoga, 1-2 pass styrka och 3-4 pass löpning i veckan. Har insett (och det tog lång tid att inse) att stretch inte ger ett prutt, men att "sträcka ut" kroppen är sjukt bra för att jag inte ska spännas ihop till en korvad sträng, så att säga (tänk räka). Det vill säga att träna yoga eller liknande. För mig gör yogan att hållningen blir bättre, eventuell stelnad (från annan träning - eller från för lite/ingen träning alls) försvinner och kroppen känns strark och mjuk på samma gång. Det sträcker ut lungor (ja, många fridykare tränar just yoga exempelvis, för att kunna hålla andan längre) och skelett, organ och muskler hamnar liksom på plats. - Mycket bra.
 
Nu när jag inte har något träningskort någonstans (och även är för snål fört) så gör jag ju allting själv, planerar och lägger upp. Yogan är dock fortfarande ett gruppass för mig och jag har ingen aning om hur länge jag ska stå i en position, hur många andetag jag ska ta osv. trots att jag kört mycket och kan en hel del. Därför brukar jag leta upp videos på youtube för det. De finns med mycket olika kvalitet och störighetsgrad, men kan en bortse från att vissa verkar lite knasiga i bollen så kan de ge riktigt mycket. Tänkte därför tipsa om ett par stycken..
 
Dessa två körde jag efter varandra ikväll:
 
 
 
 
- och de är verkligen skitbra. Den första är jobbig, jag blir både varm och svettig - och tempot är rätt högt. Har en inte gjort yoga förut kan det vara svårt att hänga med. Yoga ska ju inte vara som något sorts aerobicspass, vilket det lätt kan bli om en inte har lite rutin. Det är mycket viktigare att göra rörelsen rätt än att hinna så mycket som möjligt.. Väldigt effektivt pass hursom.
 
Det andra passet var typ en välsignelse för mina (tyvärr) framåtsträvande axlar och klena nacke. Det kommer jag nog att lägga in i alla yogapass just för att jag behöver få upp- och bak mina axlar och även nacke. Ingen alls stress i det passet och rekommenderas för alla, kanske framförallt de som sitter mycket vid datorn och så. Viktigt att känna in rörelsen, kroppen och musklerna så att det blir rätt dock.. och det är ju det yoga handlar om. Att verkligen känna sin kropp.
 
Här finns en spellista från samma serie - har inte testat fler än dessa två än, men chansar på att allt är lika bra.
 
Annat jag kört bland annat från Yoga zone. Betydligt b-igare men bra rörelser och mycket förklaringar. Det är viktigt att yogaledare berättar exakt hur det ska kännas för att det ska bli rätt, vilket de gör mer i dessa pass.
 
 
Kan verkligen rekommendera att träna yoga - det är, förutom det jag nämnt ovanför, väldigt tålamodskrävande, vilket gör att just tålamodet tränas upp. Och det ger ju i sin tur bra förutsättning för annan träning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0