Onsdag - Earth hour?

Nu på lördag är det ju dags för årets manifestation för klimatet: Earth hour - om någon missat vad det är så släcker man ljuset mellan 20.30 och 21.30 runt om i världen för att spara på energi.
Jag satt och pratade med mamma i telefon om hur konstigt det är att det ska vara en så stor grej att släcka ljuset en timme en gång om året. Wow liksom.. En gång i veckan hade väl kanske visat på ett visst engagemang, men en gång om året känns ju bara löjligt.
Så igår läste jag en kolumn i SvD (Lars Berge - En timme för vårt dåliga samvete) som jag tyckte uttryckte ungefär vad jag menade, som jag måste ta med en liten bit av:


Sist jag kollade såg det inte särskilt bra ut för jorden. Under de senaste 30 åren har vi förbrukat en tredjedel av planetens naturresurser. Vi har skövlat 80 procent av den skog som en gång växte här. Världshaven ligger utfiskade och fyllda av skräp. Det livsnödvändiga dricksvattnet har blivit en akut bristvara. Vi har pumpat upp och förbränt större delen av all olja som funnits lagrad i jordens inre sedan miljoner år, vilket fyllt atmosfären med växthusgaser. På jordytan rasar bränder, cykloner, översvämningar och tropiska oväder till följd av den globala uppvärmningen. Forskare talar om att vi närmar oss en kollaps bland flera av planetens livsuppehållande system, en naturens syntax error.

Så vad är planen? Jo, att släcka ljuset i en timme.
...

När jag läst detta gapskrattade jag och var tvungen att läsa det för Björn och så skrattade vi lite till. Fast man egentligen kanske skulle gråta eller något liknande. För det är ju bara så löjligt.
Slutet av kolumnen hör väl också till:

...
När vi släcker lamporna på lördag tror vi att vi är en del av den stora berättelsen om hur vi räddar planeten. Vad som i själva verket utspelar sig är att en värld fylld av narcissister försöker hitta en ursäkt för att kunna fortsätta leva precis som förut. Släcker du?


(Läs gärna hela, det står intressanta saker i den, även om den egentligen är lite annorlunda riktad än var mitt intresse ligger.)

Jag tycker verkligen att det är bra att man gör något åt saken - det är inte det jag kritiserar - och jag förstår att människan har svårt att göra någon större förändring direkt och att man därför måste ta det i små steg. Men ärligt talat, vad kommer vi kunna åstadkomma med den där fjuttiga timmen? Vi har startat en kedja av reaktioner här på jorden som jag personligen har svårt att se något stopp på, vad vi än gör. Även om vi skulle försöka återställa alla naturresurser vi tagit och sedan leva så ursprungligt och naturnära som möjligt så tror jag inte att vi kommer att kunna ändra något nu. Det kommer att leda till något. Det känns väldigt ledsamt att tänka att vi människor missbrukar och förstör den enda platsen i universum som vi kan leva på. För faktiskt, trots alla stora hollywoodfilmer om rymden och stora skepp man kan bo i tills man hittar en ny planet, så är det inte mer än detta vi har. ..Okej, jag kanske inte kommer att påverkas till så väldigt stor del av detta (jag är medveten om att jag kan ha fel här) men mina barn kanske kommer det och till ännu större chans, mina barnbarn.
MEN, jag tror att man kan mildra effekten om vi gör förändringar.
De förändringarna bör dock vara lite mer omfattande än att släcka ljuset en timme om året.


Söndag - snö och gaga.

Nej, jag skulle inte ha skrivit något om att vintern höll på att blåsa bort - idag snöar det ju! Både jag och Leia var nästan helt vita efter en stund bland de stora snöflingorna imorse. Tråkigt! Men "aprilväder" är ju ingen nyhet. Fast det förstörde våra planer lite för dagen.. men men, det får bli en dag av inomhusmys istället.
Lyssna på musik, spela Wii, läsa bok och se film låter som bra sysslor.
Måste länka till Gagas nya video också, utifall någon lyckats missa den - så snygg video och bra låt. Jag gillade verkligen Bad romance, men denna är videomässigt så himla mycket bättre.



Lördag - vårvindar.

Imorse var det jag som tog ut Leia på en morgonpromenad, då Björn fixade med saker innan han stack iväg till bilprovningen där han är nu.. Det var så skönt ute, lite halvsol och ganska varmt, men framförallt så har det börjat blåsa! Sådär som det alltid gör på våren, sådär så att man tänker att vintern blåser bort. Leia gick jättebra idag också, det verkar vara ungefär 1 av 4 promenader som är sådär bra nu, jämför med 1 på 20 förut = framsteg! Vi har det så mycket roligare och lugnare på promenaderna nu.

Igår hämtade jag ut tentan på studentcentrum från Projektledningen också. Jag klarade det!!! Jag visste iofs innan att jag gjort det då läraren skrev det i ett mail i förrgår, men det kändes så skönt att verkligen få se det. Helt otroligt.. med tanke på hur lite jag pluggade innan. Samtidigt så var jag så inne i kursen under hösten och jobbade verkligen på med vårat projekt och då lärde jag mig så mycket, så att det faktiskt räckte. Ännu mer otroligt att jag klarade det med god marginal - var närmare VG än G. Är så så nöjd och lättad att kunna lägga det bakom mig nu.

Min magsjuka gick förresten över mer och mer under dagen i onsdags och jag fick bara lite magsmärtor då och då under något dygn efter - skönt! Vad jag minns från när man var liten så var man ju riktigt magsjuk i minst 2 dagar. Så tårta på Björns födelsedag kunde jag äta. Det blev en hel del tårta, lite chips och sånt och så testade vi ballerina kladdkaka - vilken hur god som helst, rekommenderas till alla som är sugna på choklad och inte orkar baka. Det var ju så länge sen jag åt sånt så jag har blivit så konstigt i huvudet nu när jag ätit det.. går och hela tiden och tänker att jag ska köpa godis och grejer och glömmer liksom bort kontraktet - tänk om jag gör bort mig liksom? Skärpning helt enkelt.

Blåbärstårta.. betydligt lättare att få i sig det gräddiga när den var utblandad med blåbär måste jag säga..



Nu ska jag bara göra trevliga saker idag, vila min helt sjuuka träningsvärk från styrkepasset igår och mysa med mina hjärtan. Hej hej.

Promenad runt Hammardammen..





Onsdag - SickPick

Hello.
Jag blev magsjuk igår kväll. Usch usch. Så en riktigt jobbig natt har jag haft och var rätt skakis under förmiddagen, men jag har inte kräkts mer sen imorse och har trots magont lyckats ätit, så nu tror jag att jag är påväg mot fullständig återställning. Skönt! För imorrn fyller Björn år och då är det tänkt att vi ska äta tårta - bland annat. Jag måste ju ta mina chanser till att äta gottis när jag kan dårå!

Annars?
Jag skulle ju hårdplugga men det går väl lite sådär måste jag säga.. Jag har iofs bara haft igår och idag på mig riktigt och gårdagen lades på en del plugg och idag har jag ju varit pajj i kropp och huvud så att. Vi kör igen imorrn!

Försöker även undvika Leias hår som flyger upp i näsan och får den klia hela tiden. Jag ångrar många gånger i veckan att vi lät henne börja sova i sängen, men samtidigt så är det ju så mysigt. Är det inte det ena så är det något annat. Promenaderna går ganska bra ändå, speciellt när det är fint väder. Jag undrar om det är jag som påverkar henne eller om det är hon som gillar solen och blir mycket lugnare..? I vilket fall som helst är det trevligt att känna att det faktiskt är jag som är den som styr lite mer över promenaden.

Fick ett paket från HM idag också, med en del från Garden kollektionen - yey! Den finaste tunikan (enligt mig) i kollektionen var med (jag har beställt mer som inte kommit ännu) och tycker att den är perfekt, så den kan jag verkligen rekommendera! Beställde två färger:



och så väntar jag på denna fina klänning också:



Massa fint på HM nu, till alla som är sommarshoppingsugna.

Söndag - Hofors

Hej och hå.
Nu är vi då i Hofors sedan i torsdags kväll. Det är så skönt att vara hemma alltså. Å ena sidan är allt som vanligt och det känns hemma, å andra sidan ser man alla förändringar som skett och allt nytt som hänt sen man var hemma sist. Jag har hunnit med att umgås med mina fina vänner, fest, födelsedagsfika för mamma, bara vara hemma, klippning och lite annat. Hade gärna åkt lite skidor, men det fick läggas åt sidan för annat den här gången. Är inte jättetaggad på att åka på isiga spår så mycket heller..
Leia var väldigt jobbig under bilresan, hon gillar ju inte alls att åka bil om hon inte får sitta fram vid oss (är hon framme så är hon hur lugn som helst) så hon höll på att pipa och försöka krafsa bort gallret nästan hela resan med någon paus då och då. Väldigt jobbigt för oss, både att veta att hon känner sig så orolig och också för att det tär väldigt mycket på en när man ska försöka köra att höra det där pipiga gnygnällandet. Jag hoppas verkligen att det kommer att bli bättre.. När vi kom fram var hon så himla lycklig - hon sprang fram och tillbaka i Björns föräldrars hus, men sen har det tagit någon dag innan hon riktigt har kunnat varva ner när det är sån mycket större yta hon har att röra sig på och så många nya saker som hon tar och testar oss på genom att stjäla och springa iväg.
Imorrn åker vi tillbaka till Karlstad och pluggandet igen.. Har massa skola att ta mig igenom närmaste veckorna vilket känns tungt att tänka på. Men det ska väl gå på ett eller annat sätt det också..

Måste bara visa en bild på min senaste "plagg"crush också:

Dolores SEK 449, Jeane Blush - NELLY.COM


















Vet att det inte är min typ av sko - jag tror inte ens att jag kan gå i högklackat - men de är ju så fina..!

Tisdag - Solsken och plus(!)grader

Har precis gjort mig en lunch bestående av en lingongrova med smält ost på och en halv jätteavokado med gräddfil+hackad rödlök och röd rom på. Jag vet ine hur det ser ut för andra, men jag tycker att mina luncher blir mer och mer mystiska - men det beror väl på att jag äter själv och att man helt enkelt tager det man haver, antar jag.

Kom innan dess hem från en helt underbar promenad med Leia. Det gick så himla bra, hon drog knappt och när det blev spänt koppel ibland saktade hon in direkt, min fina fina tjej. Det var tokvarmt ute med strålande sol och plusgrader, kan det bli bättre? Hade dock önskat mig ett par bättre skor för jag var helt blöt av alla stora vattenpölar och all tösnö och slask som låg här och var.

Snart åker vi hem till Hofors också, äntligen! Som det ser ut nu så åker vi torsdag em-kväll. Det ska bli så himla kul och skönt att få komma hem till mamma och pappa och vänner och mormor och Saba och skogen och så vidare. Har bokat klipptid nu men känner nästan att jag skäms för att gå dit och visa Jenny mitt slitna hår - det blir alldeles för stora hopp mellan klippningarna. Kanske inte är så normalt att känna så, men det blir ju lätt så när man vet bättre och när man känner den som klipper. Jaja, det blir väl inte bättre av att jag struntar i det heller.
Har precis fått hem nya Elle-tidningen också så jag ska göra mig en kopp te efter lunchen och bläddra i den en stund.. Ojoj, ibland har man det bra.

Snart sommar!?





Miss Vindöga.


Måndag - festivaler..

Jag (vi) har bestämt att vi struntar i festivaler i sommar, då det förra året bland annat var rätt jobbigt faktiskt. Jag har blivit för bekväm av mig och pallar inte den extrema sömnbrist som det ju alltid blir, hur mycket man än försöker sova.
MEN så läste jag nyss att Robyn är bokad till både Arvika och P&L. Jag har inte sett henne live förutom när hon gästsjöng The girl and the robot med Röyksopp i somras på Arvika, vilket var huur bra som helst. Och så upptäckte jag att Regina Spector också kommer till Arvika. Å - vad göra? Orkar verkligen inte campa. Och har man egentligen tid/råd med det? Kan de två inte bara ta och spela på samma dag? Inför förra sommarens Arvika köpte vi biljetter redan i typ september året innan bara för Depeche.. och så kom ju NIN också. Robyn och Regina är ju inte lika eftertraktade av mig så.. Kanske man skulle kunna köra endagars på P&L? Det är ju bara 6 mil från Hofors och där kommer jag förmodligen spendera större delen av sommaren. Det tål att tänkas på i alla fall.


Söndag - Gammal

Igår kände jag att jag börjar bli gammal och det känns inte bra. Mest för att jag i sinnet känner mig så mycket yngre, vilket ju också gör att jag beter mig rätt ungt. Och det är väl inte det roligaste.. det att "för gamla" människor beter sig "för ungt". Självklart kan man vara ung i sinnet, fast man är äldre, på ett bra sätt. Hoppas jag hittar det sättet.
I alla fall, anledningarna till att jag kände mig gammal var inte något som kom från mig själv, utan från andra. Först strax innan tentan när jag och en kursare pratade om hur det var att göra prov på gymnasiet och han någon gång sa "men du kanske inte minns hur det var". Okeej. Killen är väl typ 19, så han har väl det betydligt mer färskt i minnet, men ändå?! Sen senare när jag var och handlade och en kvinna med sina 3-4 barn (barnbarn?) stod och fyllde upp hela gången och jag försökte ta mig förbi.. "flytta er så att damen kommer förbi". Hallå? Damen? Haha. Det var väl att ta i.. Ajja, det är väl såhär det är att bli äldre. Fast jag tycker inte att 25 är så gammalt, men det kanske det är?

Just nu sitter jag och väntar på att potatisarna ska koka klart så att jag kan göra mos och slänga in det tillsammans med en falukorv i ugnen. Jag har - av det jag skrev att jag skulle göra igår - hunnit slappa, dammsuga och sett film. Jag hade gärna hunnit ta mig igenom boken jag håller på att läsa, men jag har fastnat i morgontidningen vi fått hem (SvD) - vi får genom en gratisprovprenumeration hem den varje morgon och det är ju som att läsa en hel bok! Varje dag! Jag tror att jag får börja begränsa mig med vad jag läser i den..
Nu ska jag fortsätta med mat och så ska vi tvätta strax. Hej hej.


Lördag - Tenta och sol

Hej på er.
Var det i höstas som jag gnällde över varje soldag vi hade tro? Sitter och funderar varför jag gjorde det egentligen, det är ju underbart med den strålande solen och superblå molnfria himlen. Jag kanske var mätt på sol eller nåt.. just nu känner jag att jag inte kan längta mer efter sommar, det ska bli såå himla skönt alltså. Slippa halka omkring på isiga trottoarer och dra på sig flera kilo kläder för en liten runda med hunden. Jaja, det dröjer ju ett tag till.
På tal om sol och sånt, så skriver jag väldigt mycket om vädret.. Tydligen har jag så lite att prata om att jag vill ägna sån tid till det ämnet..?

Jag gjorde den där tentan tidigare idag. Jag har nog aldrig suttit så länge på en tenta förut alltså. Jag har iofs aldrig skrivit en tenta som varit värd så mycket poäng heller så att.. Totalt 8 veckors heltidsskolarbete skulle man kunna översätta det till. Hjälp. Skrev en hel del, men mycket av det var nog mest babbel tyvärr. Nåja.. med lite (läs: enormt mycket) tur har jag kommit över godkäntgränsen. Usch, att jag ens tänker att det finns minsta lilla chans att jag klarat det gör att jag är jätterädd för att inte ha klarat den. Förövrigt tycker jag att det här sättet att kolla kunskaperna man har i ett ämne är jättedåligt och egentligen bara visar på hur bra man är på att läsa mängder av text och memorera det, inte alls hur mycket man kan göra praktiskt och den djupa förståelsen av det. Men men..

Annars spenderar jag/vi vår tid med att vara utomhus med Leia, plöja igenom filmer, städa bort hundhår, träna och plugga.
Jag har "tagit ledigt" resten av den här dagen och imorgon för att slappa, läsa böcker, städa, tvätta, dammsuga, se filmer och sånt. Får se hur mycket man hinner. Hej hej.

Några bilder från min och Björns promenad i förrgår:




Balettdansös? (Hon spanar efter ett par hundar som var ute och gick)


Och min och Leias promenad igår:



Letar efter en godis som rullat ner:

Måndag - Snö

Det är ju helt otroligt, det toksnöar igen! Är det dags för en ny istid tro? (..lite ironi, med tanke på förra inlägget).
Jag och Leia tog en promenad i snön för ett par timmar sen.. Leia var lika glad som vanligt och döki snön och hoppade omrking på snöhögar och sånt medan jag blev blötare och kallare för varje minut. Usch. Jag som trodde att det skulle vända snart, det är ju mars nu!


Ett försök att visa på hur mycket det är, men jag antar att alla redan vet det mer än väl! Tycker inte att bilden gör snömängden rättvisa heller.. :)

Jag har tenta snart, men har inte lagt något krut på att plugga till den alls.. har en del att göra ändå faktiskt.
Hmm, vet inte hur jag ska lösa detta, jag har redan två andra tentor sen något år tillbaka att behöva göra som jag inte gjort. Kunde för något år sen få nästintill extrem panik för en sån sak att misslyckas med en tenta, eller ha den kvar pga att jag var sjuk vid tillfället eller så.. I samma veva som vi fick Leia - som ju var sån himla omställning bara det - så var jag samtdigt väldigt skoltrött också och det var inte direkt var en "lätt" valp vi fick hem. Jag gick ner till 75 % då och läste inga tuffa kurser alls, plus att jag var helt ledig i somras vilket gjorde att jag kom över den där skoltröttheten och fick tillbaka lusten att lära mig saker. Under höstterminen har det ändå känts tungt många gånger och jag har istället för att försöka tvinga fram något börjat lyssna på mig själv och vad jag orkar - och allt känns så himla mycket bättre. Så för att återgå till den där tentan - jag tänker inte sitta och tvinga mig läsa något som blåser ur huvudet på någon vecka, utan tar det så som jag kan nu, klarar jag det inte så tar jag det nästa gång, svårare än så är det inte.

Ajja, ska stoppa in mig själv och Leia i bilen och hämta Björn vid univ. vi ska sticka och handla mat och sånt (en av oss, medan den andra tar en promenix med Leia, för lite miljöombyte, på samma gång).

RSS 2.0