Konstig förmiddag.

Hade en tudelad förmiddag idag.. Hade en anställningsintervju för ett sommarjobb som jag var supernervös för; sitta och få stela strikta frågor i ett tyst rum typ tänkte jag. När jag åkte dit tankade jag access-kortet med en månad för jag tänkte att jag kommer att åka hit och dit närmaste dagarna och så vill jag kunna åka lite mer fritt och inte så planerat. Intervjun var tvärtom mot vad jag trodde vääldigt avslappnad samtidigt som vi gick runt och kollade arbetsplatsen. I slutet sa jag att jag tyckte det var så bra att det inte blivit sådär strikt för jag varit så nervös. Då visade han mig ett häfte med alla monsterfrågor - plus tusen till - och sa att han inte gillade sånt där och därför skippade det. Najs. Nåväääl. Ska hoppa på tvärbanan tillbaka hem - och hittar inte accesskortjäklet. Letar på mig och på vägen: borta. Såå tänker att jag måste åka hem och spärra det. Då hittar jag ingen automatjäkel att köpa enkelbiljett på. Får gå till nästa station (som visserligen ligger bara knappt en km bort) men då är pappersjäklet slut  så den kan inte skriva ut biljetter. GAH. Fick tillslut åka med gratis för snälla konduktören i alla fall <3 Ett par hållplatser hemifrån såg jag massa ambulanser stå vid en lastbil som precis svängt i en kurva. Lite under framänden på bilen ligger en cykel, och på sidan en man. :(  - Så himla konstigt livet är. En oroar sig för ett sommarjobb och biljett för kollektivtrafik, en annan för livet? Kontraster kanske ordet är.
 
Tog en promenad med hjärtarna i kontrasternas väder ockå. På eftermiddagen dock. Det var fint.
 


Seghelg. Kristin Lavransdotter.

Nämen fy vilken seeeeg jäkla helg. Spontant känns det så i alla fall. Fast tänker jag efter så har jag ju ändå fått till ett par fina träningspass, soliga hundpromenader, restaurangbesök i form av en stor jäkla fin grillad köttbit med tillbehör, kakbak mm. Men emellan det jag gjort har jag mest suttit, och det är väl därför det känts så förbaskat segt. Glott ikapp på en serie, sett film - och sådär.
 
Styrka - BenBröstBiceps - blev det igår. Och ett (effektivt) yogapass idag.
 
Har lääst en del också och har "bara" några sidor kvar i Kristin Lavransdotter nu också. Haha. Herreguu. Började läsa boken i november!!.. Försvarar mig med att: 1. bokjäkeln är en kloss på nära 900 sidor, 2. jag har i princip bara läst några minuter innan jag somnat på kvällarna, 3. har läst ut flera böcker på sidan om under tiden. - Men ja, jag känner så himla mycket känslor för denna otroligt finafina historia. Har väl under denna långa lästid växt halvt ihop med den och känner en jäkla separationsångest nu (var tvungen att gå tillbaka till början bara för att få återuppleva kapitlen när Kristin träffar Erlend igen <3).. - men det är också för att den är uppbyggd på så sätt. Den handlar ju om Kristins liv från början till slut (?) och den är skriven så att man är med i alla skiftningar i stämningen samtidigt som den lämnar utrymme till att bygga upp mycket själv. Å, jag liksom får en längtan till att leva på det sättet.. på 1300-talet. Enkelt, men stort. - Ja, det gäller ju att man måste födas in till en bra familj/ätt då ocksårå men..
 
Näe, måste fortsätta - har väl en 40 sidor kvar.
 
"Påsen" säger hej..

Hund i skog

Två mystiska saker hände idag när jag gick med vovven på långpromenad. Först när jag låst dörren och gick på loftgången och var precis vid hissen.. då öppnas hissdörren av sig själv (som inte öppnas om man inte trycker på knappen) och därinne står en liten kartong mitt på golvet..Inget mer. Ingen person i sikte. 
 
- Tänkte direkt "bomb" och tog den andra hissen som finns en bit bort... (- Kanske borde jag kollat kartongen? Å, nu ångrar jag mig. Tror jag.)
 
Sen ute i skogen så går jag med Leia lös "offroad" och klättrar upp på en av alla bergknallarna som finns. Är påväg att välja att gå till vänster längs med ett stup för att komma runt toppen till andra sidan. Plötsligt kommer en jättestark doft av typ väldigt otvättad människa, som en person som varit hemlös länge exempelvis luktar. Ingenting konstigt egentligen, det är ju inte som att det är ovanligt tyvärr.. Men att det just är mitt ute i skogen? Och på det känner jag en väldig skräck, av någon anledning. Förstår inte varför, bizzart och overkligt bara alltihopa. - Gick över toppen istället.
 
(Och ja, vad kan vi dra för slutsats av detta? Att jag är en fegis kanske.)
 
Försökte ta en skarp bild på en blåsippa, men Leia lät mig inte vara....

"det är mig du ska fota matte" ........(??)

Jupp.


 
Nåväl. Nu är jag tillbaka i verkligheten igen. Gjorde återigen misstaget att åka till Ica i Sickla på en fredagskväll runt 17.. Gör man det rycks man definitivt tillbaka till verkligheten.

Träningsvärk still

Aaaaahrrh. Har fortfarande den där jäkla träningsvärken kvar. En sak jag avskyr är träningsvärk. Framförallt i baksida axlar, sidomag/skuldermusklerna (vingarna?), triceps och biceps. Har nu en sjuklig värk i tre av dessa. Plus rumpa och baksida lår. Börjar ångra mig att jag ska träna upp styrkan min, orkar inte med detta, blir ju galen.
 
Planen var att testa två halvtimmesgrupppass idag - och hade verkligen sett fram emot det - men pallar inte med värkkroppen. Så jag tar min andra fastedag idag istället, vilken jag från början tänkte ta imorgon.. Och så kanske jag kan "bränna av" (..hihi........) ett gympass imorrn em/kväll? Mycket folk (vilket jag gärna undviker när det gäller gym) kan det väl inte vara på en lördagskvällning? - Ben, bröst och biceps kanske? Kollar med PT:n när han kommer hem.
 
Annars försöker jag göra plugg. Går sådär. Tänker på godis. Karamellkungens lösgodis tänker jag på just nu. Och croissanter. Ja, typ såhär:
 
Mmmh, falkägg. Majsbollar å. Och färsk lakritsstång. Och häxvrål..
Ja, detta är en skål full av favoriter.

Fasta 5/2 för att få celler som reparerar sig..

Jag har ju skrivit att vi har testat 5/2-fasta de senaste veckorna. Det innebär att en äter som vanligt (alltså inget frossande, utan okej - tillåtande - men okej mat) 5 dagar i veckan, och fastar (äter omkring 500 kcal) 2 dagar i veckan.
 
Kanske någon har sett programmet om fasta i Vetenskapens värld. Kortfattat handlar det om hur Michael Mosely (som gjort en del inom folkhälsa och liknande tidigare) vill förbättra sin hälsa, sina värden och sin möjligt förhöjda risk för bland annat testikelcancer och letar efter olika sätt. Han träffar en del professorer/forskare inom detta hur en kan förlänga sitt liv kopplat till fasta. Tillslut bestämmer han sig för att under en längre period testa 5/2-fasta för att sänka sitt IGF-värde;
 
- Våra kroppar är normalt i "gasa och kör-läge" och cellerna delar sig heela tiden.. Tillväxtfaktorn IGF1 påverkar våra celler i kroppen, och har vi ett högre värde så delar sig cellerna mer. Om värdet går ner saktar nyproduktionen av celler ner, och man ser att befintiga celler reparerar sig mer istället - och skador på vårt DNA lagar lättare. Är en person i läget där en har ett högt IGF-värde så är personen mer utsatt för cancer och diabetes då cellerna växer för fort för att hinna lagas.
 
- Hos en grupp människor i en avlägsen del av Equador, som har extremt lågt IGF1-värde, har det visats att de i princip inte drabbas av typ cancer och diabetes. Och detta trots att många av dem röker, dricker och majoriteten är överviktiga.
 
- Kopplingen till vad vi äter och IGF-värdet är protein. Protein reglerar hur mycket IGF vi producerar - ju mer protein, desto högre produktion. Studier visar att IGF-värdet kan minskas genom att äta mindre och dra ner på proteinerna.. Samtidigt bör en inte dra ner för mycket för mycket då proteiner ju är livsnödvändiga: för lite proteiner är farligt. - Däremot finns ett "annat" sätt att minska sitt IGF-värde: att fasta.
 
- En annan sak de tar upp är att tester på möss visar att när de är hungriga/fastar så bildas det nya hjärnceller i deras hjärnor (och denna forskning kopplat till alzheimers). Det blir en hel bok om jag skriver mer - men finns intresse (vem är inte intresserad av hur man kan föryngra sig liksom..) kan programmet ses, det är tillgängligt någon månad till!
 
 
Rent praktiskt går det till såhär för oss; Under fastedagarna äter vi maximalt 400-500/500-600 kcal. Detta uträknat på en "vanlig" kvinna/man. Eftersom vi tränar en del har jag höjt detta till ca 600 för mig. Jag äter frukost på runt 300, dricker kaffe/te med mjölk/grädde och äter något litet på kvällen - totalt 600 kcal. Det funkar okej, men jag blir rätt trött - speciellt mot kvällen. Hittills har den enda "riktigt" negativa effekten jag märkt av är att jag någon gång blivit lite yr. Eftersom jag normalt har relativt lågt blodtryck är detta kanske inte så konstigt, och det har blivit bättre när jag druckit mer vatten, vilket jag är rätt dålig på.
 
Anledningen till att vi (jag) kör just på 5/2 är för att det är enkelt, det funkar i vardagen. Det är faktiskt rätt skönt att minska på disk och slippa laga mat ibland. Och ämnesomsättningen påverkas inte heller, för att det är under så kort tid. Görs det längre så anpassar sig ämnesomsättningen till det en stoppar i sig.. Anledningen till att jag kör på fasta i det stora hela är det uppenbara (det jag skrivit om ovan - vem vill inte minska sin risk att få cancer mm.?) - risken/fördelarna för mig specifikt, kopplat till min (relativt vanliga) tarmsjukdom (som visserligen inte gör sig påmind nuförtiden, men ändå - i det långa loppet vill jag sluta ta medicin) och att gå ner några kilon (som jag skrivit tidigare).
 
- I förlängningen hoppas jag kunna ta prover just för detta regelbundet, för att se hur det påverkar min kropp - just nu går jag på "känsla". För SÅ jäkla stora uppoffringar görs ju inte tycker jag..

Träningsvärken? Blomman?

Sitter i soffan med en snarkande vovve lindad runt/bakom mig, som ett litet lågt ryggstöd. Faktiskt lite lindring i denna sjukliga träningsvärk som infunnit sig - vad är det som händer liksom? Jag tyckte att träningen igår var rätt lindrig, men kanske byggde det på löprundan i förrgår som ju, förutom i nya skor, gjordes på en dag med ett relativt lågt matintag.
 
Körde i alla fall en liten uppvärmning på löpbandet ett par kilometer innan det premiärades på gymmet. Jag är ju inte ovan att gymma, men har nog aldrig varit och kört ren gymträning själv någon gång förutom när jag gick på sjukgymnastgymmet för x antal år sen (med min pajja ländrygg - och självklart utnyttjade jag ju detta då och körde hela resten av kroppen också..) - har alltid haft någon med mig när jag tänker efter, konstigt nog.
 
Höll det relativt kort i alla fall (måste konsultera lite med "min egna PT" för bra upplägg sen) men det blev: latsdrag, rodd (antar att det heter så, trots att det inte är roddmaskin, utan i dragapparat?), hantellyft åt sidan och smal axelpress med hantlar med armbågar framåt - typ. 10-12 x 3 på alla. Och sen ett Body Balance-pass på 60 min. Älskar dessa pass som balans och yoga, där man får stretcha, träna uthållighet och balans och en helt annan styrka, och det bästa av allt: avslappning i slutet - allt samtidigt. Idag blir enda fysiska aktiviteten hundpromenader och storstädning.
 
Fick för övrigt en superfin blomma av älsklingen förra veckan, som jag dock inte alls vet vad den är - och därav inte heller vet hur jag ska sköta. Någon som känner igen den? Berätta i så fall!
 


"Krämig" yoghurt

Godmorgonrå. Alltså, denna yoghurt.. måste tipsa om den. Jag brukar äta fil annars då naturell yoghurt har lite pulvrig smak. Men den här är verkligen bra, tjockare liksom. Mer fett i den också.
 
 
Tillbehören var mango, torkat fikon, kokos, valnöt och krossade linfrön. yum.

Dryga milen i nya skor

Kom nyligen hem, från första löprundan sedan i torsdags, - i nya skor. Tänkte att efter 2 års användning (1 år på diverse inomhusträning och 1 år ffa utomhuslöpning) och ett rätt säckigt och trött uttryck från de gamla var det dags. Köpte dock samma märke/modell (bekväm som man är) bara några årsmodeller nyare; Asics Kayano 18. 19 är årets kayanomodell, men en annan är ekonomisk såatte.. Även därför jag "valde" en rätt ugly sko också - finns ju betydligt snyggare bland årets design, men vem bryr sig, egentligen. Lite tråkigt dock när jag nu i efterhand sett att hos nr 19 har "klackfallhöjden", eller vad man ska kallart, sänkts från 12 mm till 10 mm. Hade varit intressant att testa, även om jag inte springer så: dvs. att jag landar på framförallt framfoten. Å andra sidan är det svårt att ens göra det i de klassiska 12 mm:arna så..... Nästa gång.
 
Andra gången jag köper skor från denna sida - har tidigare (senast för 2-3 år sen) köpt från den här.
Båda är brittiska sidor med väldigt billiga löpskor och annat i träningsväg. Halva priset för en del
(det mesta?) och har aldrig strulat. Rekommenderas verkligen till "fattiga" jäklar som jag.

 
Vet inte vad som hänt med kartan? Formen på rundan ser rätt ut men vid 8 km kom jag ut i Björkhagen..

Dagens pass landade på dryga 11 km och dryga timmen i tid. Det gick tungt nästan hela vägen, förutom de sista 2-3 kilometrarna. Varför är det så varje gång? Det är ju uppåtlut halva rundan, för att bli ett bekvämare och lagom nedåtlut hemåt, men är det därför? Känner mig otroligt risig de första 7-8 kilometrarna liksom. Får nog köra ett intervallpass/backpass snart för att väcka denna löptrötta kropp..
 

Skorna var som väntat väldigt "studsiga" jämfört med de gamla. De smet åt rätt mycket kring fötterna och jag fick lite avdomningar så jag fick knyta upp lite. Men antar att de går ut sig rätt snart, för annars var det perrfekta. Så jäkla skönt att kunna köpa helt nya skor, jogga 11 km och ändå inte ha skavsår eller något sånt ju.
 
Är för övrigt huuuungrig. Jag och Björn har senaste veckorna kört 5/2-fasta; alltså ät som vanligt 5 dagar och "fasta" (400-600 kcal) 2 dagar, och idag är första gången jag testar att träna en sån dag. - Tänkte berätta mer om det, och varför, sen!

Fikonifrukost

Godmorgonrå. Däckade av rätt snabbt igår kväll, men vaknade vid fyra av att grannen riktat en superstark (tänd) strålkastarlampa in genom vårt fönster.............. Fick hänga upp filt för fönstret............ Vet inte varför men jag har sett flera stycken här i storstan som gör så. Tänder lampan och riktar den ut genom fönstret? Kanske det inte bara är här. Verkar bra onödigt. - Vaknade igen klockan 6.40 och kunde inte somna om trots trött (och lördag..). Är det åldern eller?
 
Köpte i alla fall svingoda fikon igår. Kladdiga och bra. Icas ekologiska i påse. Mmmm. Skivade på en på frukostyoghurten vilket blev svinbra. Godmorgon ba!
 

Övriga ingredienser utöver ett torkat fikon; naturell yoghurt, lite grädde och
créme fraiche, lite banan och blodapelsin, valnöt, krossade linfrön.
 
Ska snart ta mig iväg på ett "MRL"pass på Nordic wellness. Jag håller denna första vecka på att testar lite olika pass så jag vet hur de är och vad jag gillar. Detta pass ska vara uppbyggt som ett intervallpass med kondition på bräda varvat med styrka för mage, rumpa och lår. Precis den typen av pass jag valde i första hand för några år sen men inte ett pass jag förmodligen ens skulle gå på idag om jag har ett val. Men step har jag ju alltid tyckt varit skoj så testa måste man ju. Kanske det är skitbra?

Mål: var börjar jag?

 Ja, har man mål, så bör man ju veta var man börjar.. För att veta hur långt man ska gå.
 
Min vikt känns rätt obetydlig, men man kan säga såhär: min bekvämvikt är 2-3 kilo lägre än vad jag ligger på nu. Att jag valt att försöka komma ner 5 kilo istället beror på pendlandet som ibland sker hos tjejer (hormoner..). Jag kan gå upp/ner 1-2 kilo på bara ett dygn - förmodligen mest pga vatten, men också när jag får en frossardag/period (som ju också drar vattnet till en). För att få en liten buffert för denna variation tänker jag att 5 kilo är bra.
 
Löpningen då. Just nu ser mina snabbaste tider ut som så: 5 km på 24.30 (uträknat från detta - har inget exakt) - och 10 km på 54.37 från midnattsloppet sist. Tror att jag får det tufft här. Minus 2 minuter minst på 5 km och närmare 5 minuter på 10 km - och det från mina snabbaste........
 
Mitt längsta löppass just nu ligger nu på 15 km. Bekvämdistansen är ju på 12-13 km, så för att komma upp till 20 km kommer krävas en del. Jag tror dock att detta kommer att bli det enklaste målet att nå.
 
Styrka/övrig träning har hittills de senaste månaderna legat på ca 1 styrkepass i veckan och 1-2 yogapass eller annat, i veckan. Mjo - här får jag defenitivt jobba på lite.. Tidsplanering kommer att krävas.
 
Jag har märkt att jag gör större framsteg när jag tränar mindre och lägger in bra vila. Ovanstående ger ju inte mycket tid till vila. Men samtidigt kan man ju ha perioder med mer träning, och sen gå ner igen för att låta kroppen byggas upp. Mer om hur sen.
 

Flippin' burgers

Ny kategori har lagts till här; "Hamburgare". Är ju en hamburgerälskare av allt större mått. Jäkligt bra mat ju; går att variera på massa olika sätt, är riktigt fint om man väljer ordentligt kött och inte äter scan's färdiga bajs eller mc donaldsplastet (..fast ibland slinker även Ronalds burgare ner..) - och behöver ju inte vara väldigt onyttigt som man ju ofta ser på't, "tack" vare kedjorna.
 
Vi provar nya ställen med jämna mellanrum, nu senast Flippin' burgers på Kungsholmen, som ju är inte bara lite omtalat. Enligt många bästa burgaren i Stockholm och jag hade önskemål om att gå hit redan innan vi flyttat hit. Äntligen kom vi då dit i tisdags - och i rätt god tid. De har ingen bordsbokning och det verkar vara kö ut varje kväll där. Turligt nog behövde vi inte vänta mer än en kvart ungefär, men efter att vi satt oss byggdes kön på därutanför..
 
 
Jag tog en Burgler (burgare med ost, tomat, sallad, dressing) och Björne tog en Flippin (dubbel cheese med lite mer på). Och en pommes att dela på. Och efteråt en cookie dough-milkshake (de gör alla milkshakes och sånt på Ben & Jerrysglass! yum). Bra burgare tycker jag, köttet var liksom saftigt och med bra smak. Ungefär som det smakar när man gör egna hemma tycker jag - fast saftigare. Brödet (som är "hembakat") var också bra - som en mix mellan köpt hamburgerbröd och småfranska. Helt klart en av de godaste hamburgarna jag ätit, men kan inte påstå att jag är med på varför det blivit sån väldig uppståndelse kring den. Björns Flippin var också skitgod - mer som man tänker sig en hamburgare från något amerikanskt hak, ostigt, flottigt och kladdigt. Pommesen var helt vanliga strips man får överallt och lämnade mer att önska.
 
 
 
Och så milkshaken då.. Så. Jäkla. God. MEN, ingen konst att lyckas där heller liksom. Mixa Ben & Jerrys och röd mjölk, lägg till grädde och någon god toppingsås (vilket var precis vad de gjorde) och så har man den.
 
Allt som allt var jag riktigt nöjd, kanske också till stor del med att de har bra råvaror. Ben & Jerrys är fairtrademärkt och de använder kött från bra, små gårdar, i närheten av Stockholm, där djuren går ute och betar. Det förhöjer det hela mycket för mig.
 

Mål

Det jag tänker och tror är viktigt med mål är att de är rimliga, enkla, tydliga och uppnåeliga. Tidigare har jag kanske inte riktigt nått dit jag tänkt, men då har jag haft luddiga gränser, ungefärliga mål och så. Då är det liksom lätt att man tänjer/skjuter på dem, eller kanske helt enkelt struntar i dem.
 
Jag har ju några mål för min träning (och i förlängningen kanske också min "fysik"), så att jag har något att jobba mot. Till och med slutet av augusti 2013 har jag tänkt att;
 
Klara dessa löptider;
5 km på under 22,5 minuter. 4.30/45-minuterstempo kan bli förbaskat svårt.............................
10 km på under 50 minuter. Midnattsloppet (om inte tidigare <-- hoppas) blir avgörandet tror jag.
 
Komma ner 5 kg i vikt. För löpningens skull. Det kanske inte är speciellt mycket, men rätt avgörande när man springer. Och rätt svårt för mig som inte är överviktig, plus älskar mat och att äta (ner i vikt=mindre kalorier in än vad som används - finns inget annat ju).
 
Bli starkare och uthålligare. - Ja, här kom luddigheten igen. Men såhär: Mina längsta löppass ska upp till 20 km. Och: har skaffat träningskort på ett ställe där jag förutom några trevliga gruppträningspass ska styrketräna lite, förmodligen 2-split annars hinner jag aldrig. Möjligen 3-split, och i så fall något av passen i ansutning till lättare gruppass.
 
HUR jag ska göra/gör det - och varifrån jag ens startar kommer jag att notera här såklart.
 
Såg mina första maskrosor idag också - och ja, snödroppar och krokusar i all ära, men när maskrosorna kommer är det väl på riktigt kan man tycka. Ännu en sån där grej man blir glad av i början, men där
känslorna svalnar i takt med deras invasion (som fiskmåsarna som jag skrev för ett tag sen).

Ny dag

Jämfört med igår känns det något ljusare idag, horay. Har liksom tryckt i mig tillräckligt med morotsbanankaka (åt väl typ halva..........) "spa:at" mig, sett bra på bra serier (skippade dock den något tveksamma filmen för nya avsnittet av Game of thrones) och druckit te. Inleder idag med en färgglad frukost. Och fortsätter med en hundpromenad.. innan vanliga sysslor måste ta vid. Ska få till någon sorts träning också tänkte jag. Kanske dags att skriva in sig på det där gymmet?
 

Grå pms

Vissa dagar kan onekligen vara gråa - på alla sätt som finns möjliga. Förutom grått och regn utanför fönstret så har jag typ senaste åren då och då drabbats av en extrem pms, som - jag tror - byggs på/minskas gånger typ 10, av vädret. Antingen upp eller ner.. Idag är det nästintill botten och livet känns helt meningslöst. Extrem trötthet, ångestkänslor som blandas upp med korta paniksekvenser, som sätter igång stress och livsfunderingar och sådär. Usch.
 
 
Turligt nog vet jag att detta är tillfälligt - det här värsta liksom. Så jag kan skapa mig en viss distans till det, även om det faktiskt inte går att "stänga av", som vissa här och där fortfarande verkar tro.....det vill säga, att man ska kunna "skärpa till sig bara". Det är mer att man bara får låta det hållas, följa med genom det - för det försvinner ju förr eller senare.
 
Jag satt och pysslade med grejer - som fick mig att fundera vidare på andra grejer: framtiden och så - och samtidigt "panikerade" över det jag inte gjorde, som jag också måste göra. Men så tänkte jag att det inte är värt det - för vad jag än gör kommer jag inte må bättre idag, i alla fall inte bättre i just de grejerna.
 
Så istället gör/ska man göra sånt som ger lite lindring till skijten tycker jag:
 
- Baka en kaka som smakar som en mix av morotskaka och banankaka (en favorit!)
- Se en enkel film, exempevis denna
- Ta en låång dusch/ett bad och fixa hårinpackning och smörj in med något som ger brun färg och god doft
- Se en bra serie
- Tänk ut någon uppiffning som du skulle vilja göra <--håret (..och gör det direkt innan du ångrar dig?)
- Läs. En. Bok - med te till
 
 
Tänkte att jag skulle gå iväg och skriva in mig på ett träningsställe här borta, men kände att det
inte funkade idag. Bakade sjukt goda kakjäkeln istället.. Vid eventuell bakning: gör den kladdig!

Söndagsfrukost

Godmorgon soliga söndag. Frukost, en del morgonfix och hundpromenad är avklarat. Nu slappar vi lite till och spanar in första avsnittet av Vikings.
 
Enkelt och gootttttt.

Långlöppassba' - och födelsedagsönskningar

Jomen visst blev det det! Efter att ha chillat imorse till Wreck-it ralph och ätit en del till (hungrig vare ja) så tvingade jag mig utt. Det kändes/gick tungt hela jäkla vägen, och extremt ojämnt; någon km på 5 min, och någon på 7! - förutom de kanske tre sista kilometrarna för då var jag peppad på att klara 15 km och att komma hem till en varm dusch. Regnet var borta men jag hade klätt mig för varmt vilket gjorde att jag svettades alldeles för mycket för en långrunda och blev kall efter halva. Rekommenderas alltså inte för mycket kläder - för min del kan det gå lite segare när jag är för varm faktiskt. Men det är trixigt i vissa väder det där, att få till lagom mycket, för vem vill frysa? Avskyr det..
 
 
Var ute 1,5 timmar och kom strax över 15 km. Hurra. Var länge sen det.. även om jag fått till nästan 14 för någon månad sen. Vill ju gärna komma upp i, och lägga mina längsta pass på runt 20 km såatte. Snart så.. ? Inga problem i övrigt, knäet mitt "sköter sig" (tack för det mitt fina knä), men känner lite spänningar i båda knäna i nedförsbackar. Kanske inte så konstigt.
 
 
Fyllde på med en sån där prottedrink igen - men denna var inte så kul.. Trodde aldrig jag skulle kunna tycka det, men den var för gräddig. öööscchh.
 
 
Har för övrigt anmält mig till Midnattsloppet äntligen! Alldeles för sent dock, hamnade i startgrupp 3D!............. Mitt mål är ju att komma in under 50 min i år; Första året blev det under 60, förra året under 55 och ja.. Men hur ska jag klara det när jag är i en startgrupp för 50-55 min - och jag förra året blev sinkad av en hel del människor - och då var i 2C? Buhu. Nåväl, ställa mig längst fram och plöja är planen då kryssa bevisligen är för jobbigt.....
 
Förutom tjejvättern och midnattsloppet vill jag gäääärna också göra vansbro tjejsim (så hela tjejklassikern blir gjord) och hela lidingöloppet. Är rätt pank och anmälnningar bör väl göras snarast (speciellt till lidingöloppet) så om någon/några vill ge mig en tidig födelsedagspresent; tveka inte!! ;) - Men säg till så jag inte gör det själv................. I övrigt i år är kanske vårruset och typ tjejmilen av visst intresse.. Men då skulle det nog bara vara med sällskap.

Frukost och patientjournaler

Det var två hungriga personer (plus en hund) som gick upp av sig själva imorse vid 7.30 (! på en lördag...hade definitivt inte hänt annars om inte larmet ringt) så det var bara att sätta igång. Nu sitter  jag här mätt, med kaffe, och ska kolla på en film faktiskt.. Regn och grått ute liksom, så varför inte. Har tänkt att jag ska försöka få till en längre jogg idag också, men vi får se.. Sommar+jogg+regn är okej, men nu? Nja.
 


 
 
Har för övrigt suttit och gråtskrattat till en samling citat från patientjournaler från Karolinska (började så smått vid pincetten där). Kanske har de flesta redan sett det, men det är värt att icke missas. Vet inte om de är äkta heller men man får ju förutsätta det. :)
 
Citat från patientjournaler; Karolinska Institutet
______________________________
______

Har svimmat av. Minns ingenting förrän patienten vaknar
i sängen med två sköterskor.

Oklart om blod i avföringen då patienten är färgblind.

Patienten arbetar som elektriker. Inga kända proppar i
släkten.

12 cm långt, sårigt underben

Söker för fästingbett i huvudet. Huvudet borttages med
pincett.

Aktuellt: Ingen buksmärta men kan hålla tillbaka den
lösa avföringen med vitt bröd.

Söker p g a att ha slagit i vänster stortå som nästan
helt har lossnat.Personalen får dock ej dra loss den, då det gör ont.

Fick dock besked om att hjärtat var bra, men att hon
skulle återkomma om hon blev medvetslös.

Poängterar att det är viktigt att patienten håller sig
ren mellan fötterna.

Smärtan i ryggen kommer när patienten ligger raklång
med båda benen på rygg.

Har varit och fjällvandrat. Nedkom med helikopter igår.

Blöder ibland ifrån vänster näsa.

Avföringen har samma färg som dörrarna på avdelning 19.

1974 fick patienten en grävskopa över sig. Sedan dess ringningar i öronen.

Ibland mår patienten bättre, ibland sämre. Ibland mår
hon inte alls.

När hon känner sig trött kan ansiktet vridas åt höger
och där stå och smårycka en liten stund.

Hon beskriver huvudvärken som spännande.

Kräkningarna försvann på eftermiddagen, likaså maken.

Patienten har bedömts som osammanhängande.

Har börjat få blodiga små matskedar i avföringen upp
till 15 gånger per dag.

Patienten har varit placerad på ett hunddagis i Gävle
med stöd av socialtjänsten.

Lastbilschaufför med god kondition som åker en mil utan
att bli andfådd i vanliga fall.

Lymfkörteln skickades samma dag som patienten i taxi
till Uppsala.

Idag till lunch får patienten akuta diarréer.

Modern bostad och hustru.

Sköts i hemmet av maken som är militär.

Patienten har inte ont för jämnan, bara för det mesta.

Patienten tål inte ost, mjölk eller smör, ej heller
modern och en bror.

Mat får han från sonen som ligger infryst.

Har fått större hemsamarit men tycker inte att det
räcker ändå.

Dåligt sexualliv - ingen partner.

Halsen som patienten hade besvär med nu i höstas är nu
borta.

Cyklade i dag på eftermiddagen när plötsligt en liten
flicka kom in i hennes framhjul.

Har nu fått rullstol och ämnar åka till Norrköping med
denna.

Patienten informerad om obduktionsresultatet.

Det senaste blodprovet är aldrig taget.

Mår alldeles utmärkt, har sökt läkare ett flertal
gånger för det.

Patienten vägde 78 kilo i hemmet innan han gick hit
utan kläder.

Änka, bor med frisk make.

Dog troligen i hjärtinfarkt och därefter i lungödem.

Godis

Jamen nu när det är helg så är ju godis något man kanske börjar tänka på...heeh. Eftersom jag håller mig ifrån det idag så får jag drömma om'et istället.. Men så har jag ju stoppat i mig lite gott senaste tiden också, som sett ut ungefär såhär..
 
Ny? färdig prottedrink! Är inte så mycket för att stoppa i mig tillskott av proteiner och annat, men ibland om man efter träning eller till mellanmål behöver något snabbt, så jepp. Den här var übergod så kan definitivt tänka mig att använda mig av den i "pressade" situationer..
 
"Nyttigare" chokladbollar som jag komponerat ihop själv förut (ja för de är ju väldigt olika det vanliga receptet..) och här hittas receptet - dock kan man minska ett tiotal gram på smör och absolut maximalt tillsätta 0,5 dl stevia istället - det behövs inte alls mer.
 
Dreggglelglglglelel. Älskar ju marabous lakritschoklad (varför bara tillfällig?) men ibland kan jag tröttna på den extrema "barnsmaken" som marabous ljusa chokladkakor har - dvs. mycket sött, lite kakaosmak.. Mer kakao i fazers! Mjuka lakritsbitar i denna dock, vilket kan vara gott det också . Hursom summakardemumma: skitgott.
 
Ja, det har väl inte undgått någon som gillar jordgubbar att de säljs för en tia nu. Helt ok smak för sin tidighet.
 
Ehm, reklamen till dessa glassar gör en ju inte direkt glasspeppad. Men smakerna (denna: crème brùlée och den kommande tarte aux pommes med vit choklad) lockar, så vi testade den första av 5. God men kommer inte köpa igen.
 
Schlutt.

Bästa 5:an hittills

Yey. Rätt kass dag blev bra framåt kvällningen. Körde ett relativt lugnt yogapass en timme (när jag kör hemma använder jag mig av olika instruktionsvideos på youtube - vissa bättre än andra, men det finns en hel del som är okej) och stack sedan ut på en kortare joggrunda här nere i sjöstaden. Och fick min bästa 5-kilometerstid hittills: under 25 minuter! Väldigt marginellt dårå.. Vet att detta inte är snabbt enligt vissa, speciellt inte för att vara bara 5 km, men det är mitt bästa. Visserligen är det vääldigt lättspruget och platt här också, men jag är glad åt utvecklingen som sker. Och nu är jag taggad för att på riktigt formulera riktiga mål också. Återkommer om det.
 
 
Kvällen fortsatte med good mat; kycklinggratäng (kyckling, bacon, créme fraiche, grädde, diverse smaksättning och massa vitlök och ost) och sallad. Och nu: nyaste avsnittet av Game of thrones! Med en blodapelsin till det. Gött att bra-serierna avlöser varandra. Blev rätt ledsen när senaste Girlssäsongen tog slut nyligen..
 

En till sallad

Jamen ännu en klockrent komponerad sallad fick det bli. Är inte lika matgalen idag, men lika gott för det.
 
Blandsallad, tacogrönsaker, groddar, ägg, keso, kallrökt lax och
gegga på créme fraiche/majonäs/kaviar/räkor/salt/peppar.

Hemmalunchlyx

Äntligen är saker och ting här hemma nästan helt på plats (saknar vardagsrumsmatta, fungerande dammsugare, diverse köksgrejer, ett par klappstolar -då fina pinnstolarna tar för mycket plats och kanske en pall dårå) och jag känner hur jag mer och mer gillar lägenheten - den är grym faktiskt. Blir lite arg över det också ju, pga den korta tiden vi har här.
 
Kunde tack vare storhanding igår i alla fall få ihop en förbaskat god sallad till lunch. Inget särskilt i den (blandsallad:ruccola/babyspenat/röd sallat, alfagroddar, rödlök, räkor, ägg, ost, tomat och lite basilika) som synes, men alla ingredienser smaksynkade så bra - tror det (smakmässigt) blev den godaste hemmasalladen evverr tack vare det. En fet sås på créme fraiche, majonäs, svart kaviar, salt och peppar till.
 
 
 
Och så fick efterrätten bli lite lyxig den också dårå.
 
 
Ikväll blir det äntligen tacos också - hurra! Är lite matgalen idag - och om någon vecka tänkte jag berätta varför, men måste testa och utvärdera litegranna först.

Och dagens fråga är..

Varför denna låt inte finns på spotify?
 
 

mmmflytt.

Görmörrön. Jäklar vad trött jag är nuförtiden. Och trött diverse saker. På stressen framförallt kanske. De ä mycke nu..
 
Igår, efter däckbyte och packning av lite mer grejer, åkte vi tillbaka till storstan. Vägen hem varvades av snöstormsjäkel och sol och torrmark. Härligt med sommardäck.. i dubbel betydelse då typ. Men fram kom vi!
 
Och jag kom inte sent till det där stark ute-passet heller som jag trodde. Det var faktiskt riktigt kul. Att träna sådär utomhus, med träd, pinnar, personer, staket osv. som hjälpmedel är riktigt kul tillsammans med andra. "Crossnature" med lite kondition och så funktionell styrketräning, 75 min. Hade jag inte varit anmäld och redan bestämt med någon så hade jag helt säkert skippat någon som helst form av uteträning med tanke på vädret. Men ja, det lättade upp och hade det inte slutat snöa hade det nog ändå inte varit något jätteproblem. ..Lätt att tänka så i efterhand dock.
 
Efter det blev det en massa uppackning (har dock skitmycket kvar) och sushi från ett av hammarby sjöstads kanske 100?.. sushiställen. Man behöver inte gå långt för att få sushi här alltså.. Såg en fin film också: Safety not guaranteed.. Om en kille som lägger ut en kontaktannons där han söker någon som vill följa med och resa i tiden med honom. Riktigt bra.
 
Nu ska jag kämpa vidare med alla jäkla grejer. Upptäckte igår att vi har med oss massor av muggar och blomkrukor i flyttlådorna från Hoffan, men inte en enda kastrull eller stekspade. Fick steka bacon imorse med gaffel i teflonpanna............ Skjut mig i hövvet liksom.
 

Inga mer prylar.. Och kortjogg.

Hej hej!
 
 
Städtanten är klaar. Städ- och flytttanten kanske.. Städat och åkt med grejer tisd-fred och så med släp med de stora grejerna på torsdag kväll. Fick kramp i underarmar och framförallt händer som sajtan då, och har fortfarande ont. Tungt vare! Fast jag är nog bra svag där. Skulle behöva träna upp uthålligheten där alltså. Klättra lite kanske? .. Nu står allt i kartonger, påsar och högar på nya stället. Typ sängen bara som är som den ska. Så vi har att göra.
 
..Är dock i Hofors nu igen. Däckbyte och införskaffning/hämtning av diverse nödvändiga prylar är det som gäller. Avskyr verkligen alla dessa förbannade ägodelar man har (och tyvärr "behöver"). Hur mycket samlade man på sig i Karlstad egentligen? Förstår inte.. Ska sikta mot att minska ner mer och mer - det ger mig ingenting längre att ha en massa grejs. Bara en massa plock och stress över det. Som tar tid från annat.. sånt som jag vill göra. Vad ger en fin kopp eller burk mig liksom.
 
Har inte tränat sedan joggrundan förra lördagen (!) så idag tvingade jag mig ut. För ja - kör jag uppehåll så får jag tvinga sig. En kort (hade inte tiiid) runda som jag siktade på skulle bli 5 km. Fick dock bara till 4,7 - men det duger det också. En bra tid ändå med bra känsla i kroppen.. Jobbar på löpsteget nu, använda benen på riktigt och så, och det funkar sålänge jag inte är för trött. Märkte direkt på sista kilometern att axlarna drogs fram och spändes fast så att jag får ont och blir stel, och att jag blev mer "sittande" i hållningen (uuugggly). =Jobba på uthålligheten alltså! När man nu ska hinna med det.. Lade till lite styrkeövningar på 15 min också för att väcka musklerna. För imorrn ska jag och Anna testa ett styrkepass utomhus (Stark Ute). Får se hur det går - med min nedsegade kropp - då!
 

Flyttar..

..och det är såå kul..
Alltså inte då. Flytta måste vara en av de värsta grejer man kan göra (i vårt välfärdssamhälles vardag). Vi har minimalt med grejer här, och ändå är det så sjukt mycket som ska packas, flyttas, bäras och sorteras. Jag har hållit på i snart tre dagar med städning, packning och skjutsning av prylar och är inte färdig än (=panik över annat som måste göras som tiden inte finns till). Det är sånt som gör att man börjar reflektera över allt man köper och vad man egentligen behöver. Skulle man flytta en gång i månaden skulle man väl tillslut bara äga en ryggsäck med innehåll att packa.(*drömmen*)
 
Idag ska vi flytta de stora grejerna i alla fall och efter det bor vi officiellt i Hammarby sjöstad. Eller ja, officiellt bor vi väl i Hofors där vi är skrivna, men ändå. - Lägenheten är verkligen fin och fräsch. Inte så mycket själ som här i 50-talslägenheterna, men snyggt och funktionellt. Synd att man inte har den minsta lust att fixa och inreda för bara tre månader.
 
I övrigt har jag dragit på mig en bihåleinflammation med tillhörande huvudvärk och inflammation/infektion i mun och hals. Smärta på alla sätt när man äter alltså. Skyller allt på påskgodiset.
 
Träningen blir av uppenbara skäl lidande och jag börjar få smått panik för att musklerna och flåset helt ska förtvina. Kanske jag söker mig till något träningsställe nästkommande två månader, bara för att komma igång - om det finns något som inte tar ett skyhögt pris bara för att man inte binder upp sig ett år.........
 
Livet är härligt! Woho!
 
Känslan i hövvet. Tur att något bra finns då, annars hade man gått in i apati eller så.

RSS 2.0