Fredag - Valborg

Godmorgon!
Jag lyckades visst inte hålla mitt mål om att skriva igår - men det är ju ändå rätt bra att skriva såhär tidigt dagen efter?!
Vi har precis tryckt i oss frukost och ska bege oss ut i skogen för att lägga ett antal spår åt rumpastupman, så att hon får använda huvudet lite. Igår var hon ute och sprang långrunda med husse så kroppen har fått sitt för någon dag nu.
Vi lägger inte jättelånga spår, trots att Leia är jätteduktig på att spåra (det är bättre att ta lite så att hon lyckas, än för mycket), men något hundratal meter blir det iaf.. fast det kanske ÄR långt? har ingen koll..
Vet inte hur valborg här i Karlstad brukar se ut, men har för mig att en gammal klasskompis sa att det brukar vara en del smällare och grejer. Och trots att Leia ju inte är rädd som det ser ut nu, så känns det ju onödigt att spendera jättemycket tid utomhus när det smäller som värst - om det nu blir så.
Så ikväll blir en lugn och mysig hemmakväll med godis, läsning och film kanske!

Efter spårningen ska vi ner och äta thaibuffé här nere i samma hus. Ganska mörk och tråkigt/fult inredd, nyöppnad restaurang - men det är god mat för ett bra pris. Deras minivårrullar är så sjukt goda. Och inte är det sämre att man får äta hur mycket man vill heller.

Annars längtar jag tills imorrn, då skulle det tydligen regna mest hela dagen. Idag är det dimmigt ute, vilket är mysigt i sig det också. Kanske konstigt att längta efter sånt väder, men jag gillar det - åtminstone då och då. Ja, och sen efter det kan det gärna få bli riktig sommarvärme så att även träden kan få bli gröna.


Onsdag - naturvårdsbiologin och hundpromenaden..

Det är såå mysigt att det börjat regna - kände att jag behövde lite sånt här mysväder med lite halvmörker och rengstrimmiga rutor.
Det var ju bra länge sen jag skrev något här i bloggen. Tyvärr så känner jag mig liksom inte speciellt motiverad och så drar jag mig för det. De få gånger när jag känner att just den där grejen vill jag skriva om - då har jag aldrig tid! Och så blir det bara tråkiga uppdateringar om vad jag har för mig, som ser ungefär likadana ut allihopa.
Nåja, här kommer en till..

Jag har lite halvsegt hållit på med plugg under veckorna: tre förmiddagar i veckan har gått åt till föreläsning och artikelseminarier - vilket gått bra! Vissa artiklar har varit väldigt tunga att läsa - vet inte om det är någon som läser här som brukar/har fått läsa riktiga vetenskapliga artiklar.. men de är iaf på engelska såklart, fulla med svåra ord, siffror och statisktiska analyser och uträkningar. Jag har, varje gång en artikel med många statistiska test kommit upp, tänkt att jag nog måste gå om statistikkursen jag läste för 2,5 år sedan - det är alldeles för länge sen och nuförtiden känner jag bara igen uttrycken - jag kan absolut inte förstå vad det skrivs om. Inte bra inte bra.
Nu är iaf föreläsnings/seminarieveckorna slut och nästa vecka börjar vi med lite annat. På måndag ska vi börja lära oss att göra en PVA.. en sårbarhetsanalys med andra ord. Man gör alltså en statistisk analys på hur sårbar en art är, om jag förstått det hela rätt.. Sen är det en heldagsexkursion ute vid Segerstad också. Sen är det mer jobb med analysen, plugg till tentan som är om bara några veckor och efter det blir det en hel arbetsveckas exkursion då vi kommer att åka omkring och titta på en massa saker i en stor del av södra Sverige.. vi avverkar nog de flesta landskapen som ligger nedanför värmland till skåne. Kul! Fast jobbigt känns det, att inte träffa mina hjärtan under så många dagar.
Leia har blivit mycket bättre på att vara ensam de få timmarna nu. Hon drar ner skorna från skostället och slänger dem lite hit och dit tror jag, men sen har de inte sett så stökat ut alls. Det känns riktigt bra att hon (förmodligen?) kan lägga sig och ta det lugnt medan vi är borta. Jag har dock fått uppfattningen om att hon blir lugnare om vi går en i taget, alltså att en av oss redan gått någon timme tidigare. Vet inte om det stämmer men..
Imorgon ska vi på frukostshopping på HM mellan 7.30 och 9.30 (leta lite fint åt Björn). Vi får se då hur hon kommer att ta att både matte och husse sticker iväg på samma gång.

I helgen blir det lugna puckar. Vilket känns lite konstigt. Det har alltid varit något sorts galet galejj på valborg och jag har nog inte mått bra en enda 1:a maj sen jag var 14. Samtidigt känns det skönt att få en lugn helg med min älskling, då han ju förförra helgen var i Hofors och förra helgen var hans kompis från Hofors här - så vi har liksom inte riktigt umgåtts så mycket senaste veckorna.

Får se om jag uppdaterar lite imorrn - måste komma igång lite här ju!

Foton från min och Leias promand idag: (de sista två bilderna är med största sannolikhet en Spillkråkas verk - är man hungrig så är man..)


Lördag - tungt huvud

Nu har jag i vanlig ordning börjat få det vår-tunga huvudet. Blir jämt seg i huvudet och ögonen måste kisa hela tiden och allt känns så himla jobbigt och tungt rent fysiskt. Vet inte om det kan vara någon sorts pollenallergi? Jag testade med pollen-tabletter för ett par år sen, men märkte ingen direkt skillnad.. Drygt är det ivf.

Björn åkte till Hofors igår för att byta däck och hälsa på lite. Nu har vi ju varit i Hofors ett par gånger under en ganska kort tid, så jag kände att jag inte orkade med allt fixande och åkande och så har jag plugg som jag bara skulle känna mig stressad över. Så jag och Leia är hemma själva denna helg. Och med min mystiska seghet är jag inte det roligaste sällskapet för Leia, men hon är rätt lugn ändå.

Här kommer lite bilder av de senaste två-tre dagarna:


Tog en kort promenad på Skutberget i samband med att vi åkte och storhandlade mat..
Jag och Björn (speciellt jag) har länge varit nyfikna på Twinkies då man ofta ser dem i amerikanska filmer (senast Zombieland som faktiskt var riktigt bra..!..som halvt en parodi på zombiefilmer blandat med "28 dagar senare"), så vi beställde ett paket från Discshop - de har en avdelning med olika amerikanskt godis, om någon är sugen att smaka något. De var helt okej.. Typ som flottig sockerkaka med jättesöt skumkräm inuti. Men man kände definitivt massa kemikaliesmak och innehållslistan var som en bok..
Och fler hundpromenader - dessa från igår em och kväll.. 

Och så Robyns nya låt; Fembot, som det inte går att sluta lyssna på - så jääkla bra! Lyssna lyssna.

 


Tisdag - VÅR

Hej hej.

Tänkte att jag måste skriva en liten uppdatering..
De senaste två gångerna Leia varit ensam har det nog gått bättre än tidigare. Hon har i alla fall inte stökat lika mycket. Fast igår hade hon dragit ner ett par jackor från galgarna och tuggat ett par bett på galgarna. Känns sådär.. Jag hoppas att det var för att hennes jacka också hängde där, den har hon alltid varit på och "duttat" med nosen på. Vår lilla duttfia - hon är verkligen på och trycker med nosen på allt. Som att hon måste känna doften av det extra mycket.
Hon har nästan slutat löpa nu i alla fall och det är otroligt skönt. Vi har äntligen helt rena lakan i sängen och idag ska jag skura golvet från alla kvarvarande fläckar. Det kanske låter lite ofräscht, men ärligt talat har jag svårt att se saker som kommer från min hund som ofräscha. Helt allvarligt tycker jag nog att ingenting är ofräscht med henne. Många verkar tycka att hundar exempelvis luktar illa, och ja visst, de luktar ju - men det är ju en helt ren lukt, de luktar som de ska! Leia luktar iaf hur gott som helst. Man kan ju i så fall vända på det - hur luktar vi människor? Förmodligen apa (he he..) med allt snusk vi äter.

Vilken skillnad det är nu när solen strålar varje dag. Man känner verkligen att man vaknar till liv, vilket också märks utomhus på al. Så förutom skola, som både jag och Björn försöker köra på ordentligt med, och diverse "nödvändiga" saker man gör här i livet, så försöker vi vara ute så mycket som möjligt. Här kommer lite foton från de senaste dagarna:


Vi åkte ut till Segerstad (naturreservatet) för att kika litegranna:Jag testade negativfunktionen på mobilen.. det blev ett rätt intressant resultat
: 

 

Ett par bilder från promenaden för ett par timmar sen (när vi kommit in i skogen körde Leia sitt numera obligatoriska vårrus då hon spinger och hoppar som en tok med svansen instucken mellan benen):

 


Djuren vi äter - Grisar

Jag tänkte skriva ett litet update-inlägg, men stötte på hemskheter gällandes produktionsdjur igen och kom på att jag aldrig gjorde något inlägg om grisar tidigare.. Jag tänkte inte skriva något speciellt långt inlägg, utan hänvisar till filmen nedan istället. Den är ganska lång - 15 min - men verkligen värd att se. Jag har, som jag skrivit tidigare, knappt köpt griskött längre sedan jag i september var och besökte två grisgårdar i närheten av Kalmar. Nu efter att ha sett den här filmen tror jag inte att det blir mycket griskött alls här hemma.

Ett liv som gris from Djurrättsalliansen on Vimeo.

 

I filmen tas massa olika saker upp som även jag tänkte på när jag var på där på gårdarna..
Bland annat att det låg döda grisar här och där i boxarna (och en skottkärra full i korridoren som snabbt och omärkbart försvunnit när vi gick ut där igen), att grisarna hade stora liggsår och att många var skadade - t ex hade svårt att gå -, vilket man inte gjorde något åt.
I och med att kursen vi var där med var en etologikurs, så tittade vi mycket på beteende och möjligheten till att utföra beteenden.. Naturligt ägnar grisar väldigt mycket av sin vakna tid åt att böka med dess starka tryne, för att leta efter mat exempelvis. De bygger också bon att sova i - speciellt suggor som ska till att föda. Det löser man genom att ha halm på golvet i stallarna som de får använda till det. Det är tyvärr många som anser att några få halmstrån räcker.. eller att det inte behövs alls. Får djur inte utföra beteenden som de känner stark motivation till så hittar de alternativa beteenden för att döva lusten till det ursprungliga beteendet.. vilket kan visa sig som tuggande på stålbalkar eller varandra.
En annan sak som är viktig är hygienen.. för trots alla myter om att grisar är just "grisiga", det vill säga lortiga djur, så är det snarare tvärtom - de är mycket renliga djur. De vill kunna sköta sin hud och hålla den ren från smådjur och parasiter genom att rulla sig i vatten och lera (därav myten?) och de vill kunna skilja på sovplats, matplats och avföringsplats. Istället ser man massa nerlortade djur som inte ens har möjlighet att undkomma avföringen från sig själv och andra.

Nu blev det visst ett långt inlägg ändå.. men det är viktigt. Viktigt att förstå att man inte står utanför, utan att alla är delaktiga. Varenda en är delaktig och bidrar till allt på något sätt.

 

Mamma, med sina lite äldre barn på "BB":

 

Ungefär såhär såg liggsåren ut (oftast betydligt större och färska/infekterade):

 

Två döda kultingar ligger i halmen hos mamman och resten av ungarna..

 

Suggor som är inseminerade (eller möjligen dräktiga - minns ej):


Onsdag - Regnljud

Hej på er.
Jag sitter här och lyssnar på regnljud. Tycker verkligen om när det regnar (ibland, konstant regn skulle göra en tokig) det ger en bra känsla.. Och så finns då den här sidan med regnljud som man kan sitta och lyssna på.. Om man exempelvis vill stänga ute annat ljud, ha ett bakgrundsljud eller kanske avslappningsljud: RainyMood.com Tips!

Idag var upprop första föreläsningsdagen i min nya kurs: naturvårdsbiologi. Den verkar väldigt intressant, speciellt med tanke på att mitt intresse på senaste tiden mer och mer riktats mot just det den handlar om.. bevarande och restaurering av natur/miljö/arter osv. Vi har dock vääldigt mycket vi ska göra och ta oss igenom. Jag får lite smått panikkänslor när jag tänker på det och att jag också har mina andra två kurser att jobba igenom.. Hoppas verkligen att jag får ihop detta.

I alla fall.. Björn börjar ju också nya kurser denna vecka och den här förmiddagen hade vi båda schemalagda aktiviteter på förmiddagen, vilket innebar att Leia fick vara ensam i drygt tre timmar.. Det längsta hon någonsin varit ensam. Hur det slutade kan ni se på bilden nedan.. :) Jag fick lite av en chock när jag klev in genom dörren. Hunden gjorde sig så sött och satt fin och slickade mot mig i luften.. förmodligen fjäsk då hon visste att hon busat med förbjudna saker. Egentligen var det inte så farligt, hon hade stökat med några skor, alltså dragit der dem från skostället och ett par andra saker på bänken. Men sen hon var liten har hon ju lärt sig att öppna delen där hennes mat och godis ligger, så det gjorde hon även idag. Godisburken har ett kasst lock så den har bara välts, men matpåsen är urdragen och till en del sönderriven i små små bitar. Plus att hon drog ut ett par saker till.
Ärligt talat känns det inte så farligt, hon var inte skadad, hon har inte bitit på någonting förutom påsen - men det blev ju en halvtimmes städning, vilket känns onödigt. Och tanken på att hon gör allt för att få oss att komma hem (genom att göra sånt hon inte får) är inte heller så rolig.. Vi får se hur det utvecklas, för det kommer bli minst tre dagar i veckan som hon ska vara ensam på förmiddagen och att detta skulle hända varje gång känns ju inte så kul. Jag håller tummarna för att hon vänjer sig, för hon var ju inte uppstressad alls efteråt, förutom det där "fjäskandet" när jag precis kom, vilket jag helt ignorerade.Nåja, nu ska jag ta ut lilla hunddrottningen på en sväng, sen blir det nog till att börja med lite mat!

Fredag - Långfredag

Hej hopp!

Nu var det hundra år sen jag uppdaterade här, kände att något måste jag ju skriva.
Vi är sen i onsdags kväll i Hofors för lite påsklov - det är så skönt att vara hemma. I Karlstad är det betydligt mindre snö än här, men det är det enda jag saknar, annars skulle jag gärna stanna mycket längre än till måndag! Men men, nästa vecka börjar nya kurser. Naturvårdsbiologi för min del dårå.

Igår var det partajj, först hos Plingelan och sen promenerade vi upp till folkan och dansade disco, yey. Hur kul som helst hela kvällen - träffade så många trevliga typer man inte ser ofta då det ju är en typisk "hemvändarkväll". Trodde dock jag tappat plånboken och höll på att diskutera med vakterna och typ halva stället om det och så visar det sig att Malin fått med sig den. Då hade jag redan frågat henne några gånger, känt i hennes fickor, hunnit hem och halvgrinat på badrumsgolvet - men ändå ;) Idag har inte energin varit på topp, men jag har ändå haft en trevlig dag med massa bokläsning (läser Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami just nu, bra bok - läs den!), massa prat med min älskade Björn, jättegod påskmiddag hos Björns föräldrar och en sväng upp till Anna och framförallt Selina (sorry Anna, men det var ju så länge sen :)). Och nu sitter jag och äter chips och godis för tredje gången detta år - så gott!

Leia har börjat löpa också, så sjukt mycket. Massa massa blod är det och de första två dagarna hade vi inget skydd vilket inte var speciellt kul.. Rödprickigt golv och rätt ofräscha lakan i sängen.. bleh. Men så köpte vi jättebra (och svindyra) hundtrosor. De är som vanliga trosor anpassade till hund och jättesmidiga - det är såå skönt! Leia accpeterar dem nästan utan vidare, och blir nästan uppspelt varje gång man ska sätta på dem.. Lite har hon försökt bita i dem, men slutar direkt när man säger åt henne.. de har underlättat så mycket alltså. Det som är jobbigt nu är att hon är så uppsvälld att det verkligen inte ser kul ut och jag håller verkligen tummarna för att hon inte blir sådär extremt skendräktig igen.

Nu ska jag fortsätta med att stoppa i mig gottis och läsa bok - Glad påsk!

Baywatchbruttan med sitt nya tikskydd..
RSS 2.0