Fredagsfrukost

Sitter och äter min frukost innan det är dags att sticka till frissan - och kanske fixa ett par andra ärenden på stan också. Mår inte så bra nu, otroligt trött och träningsvärk, men det går nog över snart. Igår tillät vi oss ännu ett fusk i lchf-ätandet. Denna gång det mest "förbjudna" en stor skål med godis. Kanske är jag lite sockerbakis.. Det blir godis och sånt till påsk, men sen fortsätter vi med lchf:n. Kanske inte helt stenhårt, men det har vi ju inte gjort hela tiden nu heller. Jag tycker verkligen att det har fungerat bra som det varit nu. Och godiset då? Mja, det var gott i början, men sen var det faktiskt inte någon speciell upplevelse. "Kändes" inte alls så bra som förut när man äter.. - Ha en fin helg alla!

Fil med hallon/blåbär, hasselnötter, psylliumfrön och linfrön - lchfbröd med skinka och paprika
- svart te- ekojuice med smak av äpple/citron/morot/apelsin.

Godlunch


Sitter och äter min goda lunch med Ultravox på hög volym. Gillar när man "glömmer bort" (trots att man hela tiden har det framför näsan) bra musik litegrann och sen hittar på det igen. Jag har nog inte lyssnat på Ultavox sen vi var och såg dem förra sommaren så atttt.

Lunchen idag är så enkel som stekt ägg och bacon, sallad dränkt i dressing från igår kväll och en smoothie gjord på massa jordgubbar och hallon och saften från dem, och lite mjölk, smetana och vatten. En lunch gjord på max 5 minuter om man "tänkt i förväg" och tagit fram bär på tining, och kanske har en färdig sallad också.

I övrigt känner jag mig varken bättre eller sämre i hals och rygg.. kanske går jag på ett litet träningspass även idag..? Ja, så får det bli.




Onsdag

Goddagens.

Idag har det äntligen släppt lite när det gäller det där arbetet. Hoppas bara att de flyter på nu, så blir jag klar om några dagar förhoppningsvis. En långpromenad i mysiga regnvädret har det blivit, trots att Leia inte riktigt höll med om att det var det minsta mysigt, och så trotsade jag halsontet och gick på powerfight (som combat typ).. Dumt kanske - man ska ju absolut inte träna när man har ont i halsen - men det är tredje dagen nu, det har blivit mindre ont och inget annat har hänt. Klarar inte att bara sitta och vänta ju. Detta är första träningen denna vecka och det är inte bli mer än två till, plus att förra veckan också blev såhär halvdan, så nej, för att motarbeta min träningsrastlöshet och ge efter för viljan att hålla en någotsånär lagom nivå på min ork så kör jag. Kanske detta får förkylningen att komma igång om inte annat, vilket kanske är bättre än att bara gå och vänta sådär igen.

Björn och Rickard är på hockeymatch här i K-stad nu iaf, och enligt rapporterna som jag läser så är nog humöret på topp för dem två. Hoppas de inte blir totalt utmobbade av alla färjestadsfans bara.

Nåja, nu ska jag hälla i mig resten av min proteinsmoothie, och snart börjar ju Game of thrones också, gillar den serien riktigt mycket nu!



Smetana

Neeeeej, tänkte jag igår när jag kände att halsen började göra alltmer ont mot kvällen. Jag trodde att jag skulle vakna upp med en rejäl förkyling idag, men det känns likadant, så kanske att kroppen jobbar på att meja ner den? Hoppas det. Björn blev ju rejält sjuk, även om det bara var några dagar, så risken finns ju. Otroligt tråkigt och frustrerande är det, att inte kunna träna nu igen.

Nu sitter jag och dricker en smoothie med massa jordgubbar och blåbär - kanske hjälper det? Lite vitaminer och antioxidanter kan väl aldrig vara fel. Jag fick i alla fall för några dagar sen en kupong från smartson för att få prova arlas nya produkt "Smetana". Smetana har ju funnit i många år (i Polen heter grädde smietana, vilket detta ju just är, dock inte rinnande), men jag vet inte om arla haft någon? Och kanske inte med fetthalten 42 % som denna är heller? Måste bara säga att detta är det godaste jag smakat på länge! Jag är en sån som gärna nästan dricker vispgrädde och äter créme fraiche med sked (sjukt nog.. Och även då jag inte äter enligt lchf..), så det kanske inte är konstigt att denna föll mig i smaken, men den är verkligen otroligt god. Plus att den är laktosfri, trots att den inte står på laktosfria hyllan konstigt nog. Tips till er som gillar grädde i mat, eller så. Smoothien innehöll, förutom bären, iaf just smetana - och mjölk.



Måndag

Ny vecka, och denna kommer att ägnas åt mitt hästarbete - måste få det klart. Lite spårning med hundtjej, klippning och färgning av hår, träning, och lite fix inför nästa skolkurs som börjar snart ska också klämmas in. Och ett par besök "hemifrån" av Björns polare (hockey hockey hockey) får vi också.

Gårdagens morgonhurt ledde till en ordentligare vårstädning, och i och med Björnes sjukdom, nästan helt själv (trots en jäkla smärta som satt sig i nedre delen av min rygg, buhu). Det är säkert några fler som känner igen det att när man väl börjat så kan man lika gärna fortsätta. Åtta tvättmaskiner - där bland annat vår soffa blev vit igen - hanns med, plus allt annat. Storshopping på ica, en liten utflykt med hjärtanen, hamburgare (kyckling för min del) och The walking dead/film (Your highness..eheheh) fick avsluta dagen - och ja, det kändes faktiskt som att jag hann ifatt den där förlorade timmen. Synd bara att man inte kunde somna förrän in på natten ändå.


Några foton på bl a. en glad hund (sand är definitivt ett av favoritunderlagen)


















Spenat och bacon

God morgon. Idag är jag uppe med tuppen, pigg som en lärka, snabb som en örn eller något annat. Fram till igår kväll trodde jag att man ställde tillbaka klockan en timme, alltså att man fick en extra timme, så snacka om besvikelse när jag upptäckte motsatsen. Så jag har vaknat flera gånger imorse och känt mig stressad (över att mitt liv den närmaste tiden förkortas med en timme) och kunde till slut inte somna. Så jag har hunnit läsa tidning i sängen, flätat en komplicerad men misslyckad fläta i håret (ja, det tog tid), gått en promenad med Leia och samidigt slängt pappers-/plast-/glasinsamlingen, börjat tvätta megatvätten vi har och lagat frukost.
- Känner mig effektiv med tanke på att klockan egentligen bara är runt 10.



Frukosten bestod av bacon, plus en spenatochostomelett (blanda ägg, färsk spenat och fet créme faiche i en skål och häll på salt och peppar, stek den sedan i baconflottet om sådant finns, och lägg på riven ost och smulad fetaost, innan omeletten viks ihop) - gotttt.

Guilty Filthy Soul



-på repeat för tillfället

Chokladmousse

Jaa, jag "tröstar" mig och mitt depphumör med lite choklad denna afton. Närmare bestämt chokladmousse. Igen.  Imorgon ska jag på träningspass tidigmorron, så detta, en hundpromenad, plus lite läsning och kanske något avsnitt av en serie får bli min kväll.


- Jag brukar testa lite och byta någon ingrediens här och där. Denna afton gjorde jag chokladmoussen på; 2,5 dl inte alltför hårt vispad grädde, 100 g smält mörk choklad med någon tsk kakao och lite kaffe och en äggula (som rörs ner när chokladen svalnat lite, annars blir det klumpigt). Sedan rörde jag ihop grädde och chokladsmet, ner med det i portionsskålar (ca 4 portioner) och in i kylskåpet en timme. Jättegott blev det.


Vår och nere..

Trots underbart väder och riktig vår i antågande känner jag mig rätt nere och less. Usch usch usch till allt känns det idag. Vet inte varför.. Björn är sjuk i influensa förmodligen, kanske därför? Det börjar dra ihop sig med saker och ting innan ex-jobb kör igång, kanske därför? Jag kommer ingenvart med projektarbetet (häst), kanske därför? Jag "får inte" äta godis, chips och pizza, kanske därför? - Ja, det finns många saker som kan vara orsak till mig negativa känsla - jag chansar på en mix av dem. Men så kan det vara. (och ja, man får gnälla -ibland!- trots att det finns så väldigt mycket saker och människor som är/har det sämre)

Det går i alla fall inte att föneka våren här i K-staden i alla fall, och skogspromenader är inte bara promenader i sig, utan också vårkonserter där fågelhanarna försöker överträffa varandra i sång och få en hona, flyguppvisningar av tidiga insekter - inte minst vackra citron- och nässelfjärilar, och upplevelse av skogsdofter som säger att skogen verkligen vaknar nu! Ja, när man är ute i skogen kan man glömma det som kanske är mindre kul för en stund.

Jag och Leia tog en promenad längs ån denna eftermiddag.


Första biten av denna runda (mot Gunnerud tror jag det heter) är så väldigt fin och går längs knöliga stigar och över skrangliga broar.

 

 

Tre snygga storskrakshanar uppvaktar en vacker hona här i ån (fast just här simmar de för livet med varningsrop när jag och Leia dök upp)


Blåbär och banan

Jag gjorde en jättegod smoothie tidigare, och sitter och dricker det som var kvar som mellanmål nu. Första halvan drack jag upp innan joggturen - jättebra mellanmål eller efter träning-påfyllning tycker jag att det är.


Innehållet i denna blev:
1 stor banan, ca 1,5 - 2 dl tinade blåbär, 1 skopa proteinpulver, 1,5 dl röd mjölk, 1,5 dl vatten

Vårjogg! ..och en seg hund.

Sedan igår kväll är vi tillbaka i Karlstad. De kändes lite jobbigt att åka ifrån Hofors igen, men nu är det skönt att vara hemma. Energimässigt har det varit lite tungt där faktiskt, då ju de flestas matintag baseras på kolhydrater (faktiskt), och så även mammas pappas. Surdegsbröd och potatis närmare bestämt. Så jag har försökt bygga upp något bra lchf av det som funnits men det har gått sådär (och ja, jag var för lat för att gå till affären och handla - nästa gång!). Ett litet fusk blev det också - förutom vinet - i form av en liten créme brulée på Björnes födelsedag.. men det kändes bra - jag hade kontroll.

Är precis hemkommen från en solig och varm lunchjogg med Leia. Nästan en timme var vi ute och 8 km tog vi oss; jag skulle chansa att 3 km var promenad och 5 km jogging. Det hade kunnat blivit mer jogg, men ärligt talat så var Leia så otroligt seg och flåsig att jag var tvungen att gå för hennes skull med jämna mellanrum.. Ibland var det nästan som att jag var tvungen att dra henne (annars brukar vi ha dragselen på och så drar hon oss), och det var skummigt i mungiporna på henne. Nog för att det varit lite dåligt med jogg och hon har ju ett par kilo som skulle kunna få försvinna, men så mycket bör det inte påverka? Förstår inte alls hennes seghet - hon har ju alltid blivit slö i värme och sol, men det är ju inte mer än 15 grader ute. Vi får hålla koll där tror jag.. men mycket kan nog sitta i huvudet på fröken också. Dvs. att det är tråkigt! För hon var inte ett dugg trött eller flåsig i slutet när hon hittade intressanta dofter och pinnar..

En fin tur med massa fjärilar, friska varma vindar och sooool i alla fall.


När vi sprang längs denna så skulle hon trots tröttheten upp på den och trava där.. Man kan undra hur hon "tänker" ibland.

Lax

Idag gick jag upp tidigt för att följa med till gymmet. Innan gymmet åt jag ägg och kallrökt lax. Anna guidade mig igenom ett av hennes pass. Jobbigt, kul och extremt svettigt var det. När jag kom hem lade jag ihop en fin tidig lunch-tallrik (bilden). Nyligen åt jag lax för tredje gången denna dag (stekt filé), och börjar nu fundera på om det är bra att äta lax så många gånger samma dag?


Snackpaprika, kokt ägg med salt, kallrökt lax, avokado och röra på räkor, rödlök och något gräddigt.

Söntag

God afton.

Oj vad trevligt man har det här. Fast idag har jag varit trött. Igår hade vi spelkväll med vin hos Anna. Och som vanligt vaknar jag så tidigt jag bara kan när jag druckit - varför är det så? Det spelar ingen roll om jag druckit mer eller mindre, det slår aldrig fel och spelar oftast ingen roll om det är klockan 24 eller 04 jag somnar - jag vaknar nästan jämt vid sju-åttatiden senast, och kan inte somna om. Dagen idag har ägnats åt skidor på tv (var för trött för att åka med älskling plus svärmor till Falun igen), vampire diaries (äntligen igång igen), invändig städning av bilen (vad enkelt och snabbt det gick sedan vi blev strängare med att inte ha Leia fram i bilen alls..), guldtvätt på bilen (jag glömde ta bort antennen!! den är av!! skit), snabbvisit hos mormor med bror och brors Anna som också var här denna helg (ja, visiten blev väldigt kort idag - vi pratar minuter), middagsmys hos Björns föräldrar (mums) och nyligen: låssprayning av billåsen som tydligen blev påverkade av tvätten idag och sedan kylan som kom (och med den en otroligt vacker stjärnhimmel - inte många stjärnhimlar som kan slå den här i Hofors).

Jag försökte ta ett kort på stjärnhimlen nyss, men jag tror inte att det lyckades?:

 

Summerar min helt värdelösa (kvantitativt värdelös iaf) träning denna vecka:

 

Måndag: Yoga 60 min - väldigt lugn och avslappnings/egen kropps-andningsmedveten sådan

 

Tisdag: Joggade 5 km - (+ 1-2 km gång också såklart) tid? vet ej då mitt gps/löpprogram på mobilen ballar ur VARJE GÅNG. BLIR GALEN, men otroligt tungt var det.. benen var bly

 

Lördag: Joggade  5 km - (+ allt likadant som ovan)

 

Jag vet inte varför det blev såhär kasst denna vecka, men på torsdagen skulle jag på ett styrka-pass på kauif, men tog fel på tiden! Trodde att det började 17.45, men loggade in för att dubbelkolla klockan 16.40. Då såg jag att det hade börjat 16.15. Blev så matt på allt att jag inte ville göra något alls efter det.

 

Faktiskt överhuvudtaget har jag varit väldigt yr och virrig och vimsig och konstig denna senaste vecka. Vad är det för fel på mig? Hoppas det går över snart i alla fall?


Mördarbacken

Idag har vi haft en riktigt trevlig dag. Började tidigt med sista packningen, frukost och fix, innan vi åkte mot Hofors. Fast på vägen stannade vi i Falun, för där var det nämligen nästnäst sista skidtävlingsdagen i finalen av världscupen. Dagens tävlingar var "queen/king of mördarbacken" - dvs. 2,5/3,3 km jaktstart och där en lång och väldigt brant backe ska bestigas under en stor del av banan. Roligt att få se alla åkare som man annars hejar på på tv:n. Först körde damerna, vilket tog ca en timme. Jäklar vad snabbt det går för dessa elitåkare..

Sen tog vi oss till Max för lunch.. Jag kände mig skeptisk, men tänkte att jaja, en hamburgare är ju faktiskt helt okej, så mycket kolhydrater blir det ju inte trots brödet, men upptäckte att de hade en low carb-hamburgare! Det var alltså som en vanlig hamburgare, fast "brödet" var massa salladsblad! Haha, helmystiskt, men jättegott. Åt faktiskt chilicheese till också då jag kände att jag ville få upp fettet, men det var visst en del deg kring.. ops. Äsch - känner mig mycket nöjd över mitt lchf-maxmål ändå.

Sedan åke vi tillbaka för rond 2 - dvs. herrarna. Vi kom ganska tidigt så vi klättrade uppför ca halva backen och satte oss vid backhoppsbacken och solade lite. Jättemysigt. Sen gick vi vidare upp och ställde oss för att titta på skidåkarna, och hejja litegrann. Denna gång var Leia med (under damernas fick hon sova i bilen - går alldeles utmärkt! .. när hon var yngre hade hon dock lite svårare att slappna av) - och hon var jätteduktig där ute! Massa människor, hög musik och speakers, tutor och kobjällror brydde hon sig inte alls i, men i slutet när vi stått på samma fläck i nästan en timme och det blev allt kallare så började hon tröttna, och körde igång med att gräva gropar, tugga och slänga runt på pinnar mm. Hon har varit med på en del såna här events nu, typ vansbrosimmet, blodomloppet mm, så det var inget nytt. Så länge hon inte fryser eller man står stilla alltför länge så tar hon inte till med sina otåligheter heller.

- Nu är jag hemma hos mamsen och papsen iaf. Känner mig väldigt trött efter denna dag så det får bli en dusch och sen sängen med bok och film. Ha en fin helg alla!



Vår favorit Kowalczyk verkar vara slut för i år..

Allas vår Kalla


"Biff"-Björgen






De två finaste.


Världscupskungen Cologna


och en kämpande, men trött Hellner.


Proteinsmoothie (och livsmedelsverkets rekommendationer)

Mmmmm - har precis "tillverkat" en vanilj-jordgubbssmoothie med proteinpulver i, som jag vill tipsa om. För istället för att göra smoothies på överdrivet mycket frukt, och därav överdrivet mycket socker, kan man basera smoothien på protein och fett istället. Okej, nu håller ju jag på med LCHF och då kanske det inte är konstigt att det är protein och fett som är mitt nr 1-intag. Men även om frukt är väldigt nyttigt vad gäller vitaminer och fibrer, så är det faktiskt väldigt mycket socker i, och då inte socker av någon sorts "bra" variant, bara för att det är frukt. Så livsmedelsverkets rekommendation om ca 5 stycken frukt och grönt om dagen bör modifieras, eller åtminstone att de påpekar att bara 1 eller 2 av dessa 5 kan vara frukt kanske.. Överhuvudtaget kanske man kan ställa sig delvis skeptisk till livsmedelsv. rekommendationer: i mina ögon är det alldeles för mycket kolhydrater. Det här att vi människor äter såpass mycket kolhydrater som vi gör är väldigt nytt i vår arts existens, och kom i samband med att vi började odla saker för kanske 10 000 år sedan. Innan det levde vi som jägare- samlare, och då var ju den främsta maten kött, nötter, bär, rötter och en del färska örter, grönsaker och frukter under sommarhalvåret. 10 000 år är en väldigt kort tid, och då även inräknat att människan som sådan är en väldigt ung art. Den värsta kolhydratkällan är helt klart sockret, och sedan vi började äta så mycket socker som vi gör har massor med sjukdomar tillkommit/ökat många gånger om, som exempelvis olika mag- tarmsjukdomar mm.

I alla fall! Jag tog ungefär 1-2 dl halvtinade jordgubbar (är de halvtinade blir smoothien sådär iskall vilket gör det hela dubbelt så gott), en skopa laktosfritt proteinpulver (vete och sojaprotein med ca 2-3 % kolhydater) med vaniljsmak som min käraste försett mig med, ca 1,5 dl mjölk, 1 dl vatten och en skvätt grädde. Mixade ihop och klartt.



Pluggar med "kompanjon"

Om några veckor börjar en ny kurs (exjobb!) på heltid och då kommer mina dagar förmodligen att se lite annorlunda ut, men än sålänge så är jag hemma större delen av tiden och kör på distans. Just nu är det ett arbete i kursen djurhållning-hästar och sällskapsdjur som ska skrivas. Mitt ämne handlar övergripande om uppstallade hästars luftvägslidanden - men så brett kommer det inte vara, utan jag ska smalna av och rikta in mig på något därinom.. Kanske en viss sjukdom, eller kanske mer orsaker och varför det är så väldigt många uppstallade hästar i Sverige, och världen som har luftvägsproblem, eller något annat. Intressant ämne för mig som inte har väldigt stor koll på hästområdet, och också för att bygga upp ytterligare på min ifrågasättande sida på människors djurhållning. Det är lätt att man, om man inte har stor kunskap inom något, antar att allt är bra och att "det är så det ska vara".. kanske en lite barnsligt trygg syn på det hela?

Leia njuter av solen här bakom mig i alla fall. Hon är nog den av oss som är gladast åt vårat stora söderfönster. Jag är inte lika överlycklig, det blir ju verkligen varmt i denna lite konstiga lägenhet.

Idag ska jag baka en kaka/tårta för att fira Björnen i förskott - han fyller år på söndag. Det blir förmodligen en Värmlandstårta á la lchf. Vi åker till Hofors på fredag så det blir ju annat firande i helgen, så vi kände att vi kunde ta födelsedagspresenter och sånt oss emellan innan istället.

Resten av dagen bjuder på tvätt, Game of thrones och ett pass Balans - om jag orkar. Nu närmast ska jag dock försöka mig på någon sorts tjocka lchfpannkakor (recept påhittat av mig, pannkakscravings som man har) och sedan en promenad med Leia!





Extra prover i paketet

Goder afton.

Är precis hemkommen från ett helgpassarmöte på djurhemmet: väldigt intressant och givande att få bli lite mer insatt kring hela administrationen kring verksamheten faktiskt. Alla fikade på massa kakor, läsk osv. medan jag höll mig till vatten, jag tyckte inte alls att det kändes jobbigt som jag trodde att det skulle kännas. Men nu när jag kom hem så tog jag faktiskt två nötkakor (gjorda på malda hasselnötter, smör, ägg, plus lite sötning) och ett glas mjölk, så lite kändes det nog.. Nötkakorna absolut är inte något jag äter varje dag (även sötning får upp insulinnivån, och i detta fall alltså helt i onödan eftersom det ju inte finns något socker att ta hand om), men nu blev det ingen middag den här kvällen, så då får man lägga upp det på annat sätt. Jag ska nog ta mig en bit ost också.

Innan mötet hämtade jag ut ett paket från eleven.se. En massa olika saker hade jag beställt, bland annat födelsedgspresenter, men också en hel del till mig själv ;) När man beställer från eleven får man alltid med flera små prover (om man vill), vilket gillas! Hur bra som helst att testa och kanske uppäcka nya favoriter på det viset, vilket jag också gjort. Tips!


Alla extrasaker som var med

Bröd, lchf


Jag har testat några olika lchf-brödrecept, men kan tycka att de är lite svampiga, och utan grövre saker i. Fast den konsistensen kanske man får räkna med om man inte ska ha något mjöl i, men grovheten kan man ju variera. I alla fall har jag hittat bästa receptet vad gäller smak och konsistens nu, och där man också får i sig fibrer, vilket annars kanske är lite svårare när man äter lchf.

Blanda 1 dl mandelmjöl, 2 dl riven ost, 1 tsk bakpulver, 1 msk fiberhusk och 2 msk krossade linfrön. Tillsätt sedan 2 ägg och blanda till en kladdig deg. Låt stå och svälla en stund, kanske 10 min. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper (det blir ca 4-5 st), platta till och strö över sesamfrön. Grädda i ugnen i ca 10-15 min (tills de har fin färg) på 225 grader. Klart.

Frukosten idag bestod av nybakat lchfbröd med salami, gurka, tomat/ost, skinka, majonäs, färsk spenat, tomat - plus en skiva stekfläsk.

Utgånget datum?

Nyss när jag stod och funderade vad jag skulle äta till frukost såg jag att den laktosfria jordgubbsfilen hade gått ut. Och det var inte igår, utan den 28/2! Jag tänkte direkt att den kan knappast vara bra längre, men så kom jag på att jag ju åt en pytteskål igår kväll, och att den då smakade precis som vanligt. Så nu sitter jag och äter den, och den varken ser, känns, smakar eller luktar mystiskt.. Det hade varit helt onödigt att slänga den. Man kanske kan tycka att det inte gör något att slänga/hälla ut ett tredjedels paket mjölk tex. men varför ska man slänga om den är bra ännu? Det finns inget hemligt eller osynligt i maten som aktiveras och gör att vi blir dåliga om datumet är utgånget - är maten dålig så känner man det genom lukt och smak. Japp, så var det med det, frukosten blev jättegod!


Jordgubbsfil med hallon, krossade linfrön, psylliumfrön, hackade mandlar och valnötter, plus kokt ägg med majonäs och finkornig kaviar.

Tvåveckorsutvärdering - lchf och veckans träning

Jahapp, då har vi ätit LCHF (mitt eget sätt dock, som innebär att jag får äta upp till två frukter om dagen och för min egen del också lite mer grönsaker, plus lite mörk choklad på helgen) i två veckor, och det har gått riktigt bra men med några få JOBBIGA stunder. Min främsta anledning till att äta LCHF är ju att få bort mitt sockerberoende, men också att gå ner några kilon.

Vad gäller vikten har inte något hänt direkt. Två kilo har försvunnit, men så uppsvälld och "vattenfylld" jag blir av kolhydrater så tror jag att det är detta dessa kilon var. I övrigt när det gäller kroppen tycker jag dock mig se en formförändring med smalare midja och lite större muskler. Fast jag kan inte säga att jag vet om det beror på kosten, eller på hur jag tränar.

Sockerberoendet är påtagligt, det är verkligen helt otroligt hur hjärnan jobbar och styr oss, ofta omedvetet.. De första dagarna var jag ju väldigt trött, men det gick över allteftersom och nu senaste veckan har jag känt mig helt som vanligt. Däremot har denna andra vecka varit tung rent psykiskt. Första veckan var jag väldigt motiverad och allt kändes bra (förutom tröttheten). Men denna vecka har MASSOR med tankar, nästan ångesttankar kommit angående godis, kakor, croissanter (jäkla pressbyråns reklam utanför mitt träningsställe), vitt bröd (nybakad, luftig, kriitvit baguette), vitt rostbröd mm. Jag har verkligen slagits med såna där "aldrig mer?"-tankar.. typ "ska jag aldrig mer få äta baguette, eller brööd överhuvudtaget, fika en bulle efter en långpromenad ute, kolla på film med en skål godis eller chips" osv. Dessa tankar har kommit just för att jag ser lchf som en ungefärlig standard på hur jag tänkt äta hela tiden framöver.. Detta är alltså ingenting som är bara nu, men visst kommer ett lite större kolhydratintag komma sen: Potatis, bulgursallad, nyttigt bröd mm. - men då och då. De där mer onyttiga sakerna kommer att komma också, men verkligen som något extra bara, och inte förrän jag känner att jag har kontroll.

Man säger ju att det tar ungefär 6 veckor att bryta en vana.. eller snarare att det tar 6 veckor innan man kommit in i en ny vana, så det blir 6 veckor innan det blir någon som helst tanke på att introducera några fler kolhydrater. Återkommer alltså då, om inte tidigare.

Mmm.


Träningen då? Tänkte att jag skulle börja sammanfatta veckans träningar igen, så att jag får lite överblick. Denna vecka har sett ut såhär:

Måndag: Styrka 75 min. Ökade lite på ben (tot 20 kilo), och fortsätte på min relativt nya ökning på biceps, triceps och axlar (tot. 10 kilo).

Tisdag: Vila.

Onsdag: Powerstep 75 min. Powersteppasset from hell, en väldig uthållighetsutmaning med låånga låtar.

Torsdag: Jogg 4 km, 25 min (haha, känns fortfarande så fjuttigt, men det är bara att acceptera - knät funkar än sålänge inte längre än så)

Fredag: Styrka 75 min. Som i måndags.

Lördag: Vila.

Söndag: TC-core 60 min (30 min teamcycle, 20 min core). Det var år sen jag körde spinning så halvtimmen som det pågick var hemsk. Jag höll på att svimma andra låten. Men jag tog mig igenom det, och ser det som en utmaning; till sommaren ska jag klara TC i 60 min!

Tacoomelett

Idag tog jag en sovmorgon efter en ganska sen kväll igår. Jag och Björn såg en ny skräckis "The woman in black" igår kväll så jag var tvungen att wordfueda och läsa ett tag innan jag kunde koppla bort den där svartklädda kvinnan och sova. Filmen var kass, men trots det etsar svartklädda kvinnor med kritvita ansikten i stora, mörka och övergivna hus, sig ofta fast i mitt mörkrädda huvud. :)

Dagen idag ska ägnas åt hundpromenader, skidor på tv (damernas 3-mil i Holmenkollen), skola och träning ikväll! Sen tänkte jag ha en liten tvåveckors-utvärdering på LCHF (eller min egna variant av det) här också.



Frukosttips om man har lite tacorester: en omelett med tacoköttfärs, créme fraiche, tacosås, ost, rödök och färsk spenat. Denna blev otroligt god. Och den passar lika bra till lunch också, om man hellre vill det - jag har provat båda.

Helgpromenader

Det är något särskilt med helgpromenader, helt klart. Eftersom vi har Leia så blir det ju promenader varje dag, flera gånger, och minst en lång. Men hur man än gör så blir det aldrig samma lugna känsla som när det är t ex lördag, och speciellt om solen skiner och snön smält bort efter en mulen och snöslaskig vecka också.

Idag har jag mest lekt runt på dattan, sett lite skidor på tv och tagit den fina promenaden med älsklingarna, innan vi åt en snabb - men god och nyttig - middag. Nu ska jag slappa lite till, kanske läsa i min bok, innan melodifestivalen och chokladmoussefika till (som är perfekt LCHF-efterrätt; mörk choklad, äggulor och vispgrädde). - Ha en fin lördagskväll alla.




Leia hittade en gren som var mycket intressant. I en minut.


Ibland släpper hon pinnen och går vidare, men ångrar sig efter ett par sekunder och rusar tillbaka..


Vår!


Pigmentfläckarna på nosen är i princip borta!



Kony 2012



KONY 2012 from INVISIBLE CHILDREN on Vimeo.


Tisdag

Hej på er.
Lite dålig uppdatering här nu kanske, men jag känner mig helt omotiverad och oinspirerad. Det får vara lite tyst här ett tag framöver, så återkommer jag sen. Ha det bra!


Ps. Ni alla som läser får hemskt gärna lämna kommentarer lite mer, det blir ju så mycket roligre då! Ds.

Vasaloppet



Denna förmiddag ägnas utan tvekan åt vasaloppet här hemma. På tv såklart. Och datorn också, där de visar endast eliten på en kamera. Min Björne åkte det ju förra veckan (med 2 h 25 min snabbare tid än året före!), och detta att sitta och titta på hela detta lopp och alla intervjuer med folk under loppet osv, är hur mysigt som helst.

Det blev en storfrukost; ägghalvor, lchfbröd med pålägg, stekt bacon och blåbärssmoothie - vasaloppet till ära.





Kommunicera

God morgon god morgon. Äntligen uppe i tid. Tänkte ägna lördagsförmiddagen åt en promenad med Leia, följt av ett Yoga-pass på kauif. En trevlig start på dagen kan man hoppas!

 

 

För övrigt är det en hel del hundar får ut av att bara gå och nosa utomhus. Man brukar ju säga att det är som att läsa tidningen för hundar att gå ut på en runda, och det stämmer ganska bra.. En av föreläsningarna i Linköping handlade om animal communication, vilken ju kan ske på olika sätt; auditivt (ljud), taktilt (beröring), visuellt.. Kemiska signaler är också ett sätt, och hos hundar ett ganska viktigt sätt, då hunden ju nosar sig fram så mycket och har ett väldigt väl utvecklat doftsinne. Förutom olika körtlar, avföring och så, så utgör urinen en väldigt stor informationskälla. En hund kan genom att bara lukta på urin från en annan hund känna vilket kön, reproduktiv status, ålder, hälsostatus, genetisk relation (om de besläktade) social rangordning och identitet (förutsatt att de träffats tidigare) mm. hos den andra hunden. VÄLDIGT informativt med andra ord.


Trerätters, lchf

Ja, det var kanske ett jäkla tjat om denna mat - men jag tänker att jag tjatar ju lite om mat ändå, så varför inte nu? Denna afton bjöd på en trerätters kanske man kan säga.. (vet inte vad "efterrätten" går under, men för mig är det efterrätt).

Förrätten blev avokado med en röra på fet créme fraiche, turkisk yoghurt, hackad rödlök, salt och peppar, toppat med finkornig rom. Denna förrätt är standard hos oss vare sig vi äter lchf eller inte - godast helt klart!




Varmrätten bestod av timjanfläskfilé i ugn, stekt zucchini, bearnaisesås och fetaostsallad med dressing.




Och så efterrätten då.. Te, och så nötter, torkad frukt och choklad! Jag äter normalt mörk choklad varje dag och har gjort så i flera år, så fem dagar utan nu var ganska länge, fast inga cravings eller så har jag haft heller. Mörk choklad är ju för övrigt supernyttigt, så attee..


Hundpromenader i vårsolen

Igår var det riktigt varmt ute i Karlstad, och första dagen jag riktigt kände vår i luften med dofter, temperatur och känsla. Skogen luktade verkligen skog, vindarna var ljumma och det vårpirrade liksom. - Idag var det kallare - kanske 6-7 grader - och blåsigare, men väldigt vårigt ändå. Leia blir sådär småseg, men ändå pigg och glad på samma gång, och flummar runt lite extra.

Några foton har jag tatt.. 

-bekymrade rynkpannan-


På de flesta ställen i skogen är det torrt, kanske finns det bara någon isfläck kvar på sin höjd..


..medan det, på vissa väldigt skuggiga ställen, finns en del is kvar. Just på denna iskana har jag blivit galen på ett antal gånger denna vinter - samtidigt som Leia glatt halkar omkring istället och funderar varför jag plötsligt smyger fram så sakta. 


Kanske syns dåligt, men videt har börjat slå ut!


Och i brist på is och snövallar letar Leia upp andra trevliga saker att gå på, såsom murar, stora stenar, stockar och liknande. Till och med en högre trottoarkant kan vara kul. Ju högre upp hon hamnar, och ju vidare utsikt, deso bättre tror jag att hon tycker. Sen att Leia gillar olika underlag som is, vattenpölar, sand, jordhögar osv. vet jag faktiskt inte alls varför, men det är ju bra än att det skulle vara tvärtom.


En middag

Kvällsmaten idag fick bli ungsfalukorv (hög köttmängd) med blomkålsmos (koka blomkål, häll av vattnet, häll på salt, smör och grädde och mixa). Jättegott!



Jaa, såhär kan en LCHF-dag se ut matmässigt, ungefär.. - Dagen har dock inte bjudit på lika mycket fett som man kanske bör ha vid mer LCHF-inspirerad mat, och kanske lite mer kolhydrater än så också - men det gör ju inget om det inte blir exakta mått varje dag tycker jag.

Jag kom nyligen hem från ett sjuukt kul step/styrka-pass. Det var ett jäkla tryck därinne.. har folk börjat få beach2012-ångest? :) Hursomhelst är det kul för en annan, som är med på både de peppande och de lite trögare passen, för det känns som att det är dessa som det idag som ger mest.

En lunch

..och ett mellanmål.

Tacos - eller vad man ska kalla det - till lunch fick det bli.. Det känns inte rätt att säga tacos riktigt, när man inte har skal eller bröd till men.. Kryddad köttfärs med riven ost, grönsaker, min egna guacamole, gräddfilsdip och tacosås.



Drack precis upp denna till mellanmål, nu innan jag pyser iväg på lite träning. En salig blandning blev det denna gång: banan, ipressad blodapelsin, hallon, fil, mjölk, krossade linfrön och psylliumfrön. Mycket good.


En frukost

Lite sent på dagen, men ändå..: Te, kokt ägg och fil med hallonkeso (keso ihopblandat med frysta hallon), äpple, linfrön, psylliumfrön och hackad valnöt.


 

Idag är jag betydligt piggare även om det fortfarande känns tungt. Men det kanske inte är så konstigt att man känner något när man går från en någotsånär "normal" kolhydratnivå, till betydligt lägre. Jag var ganska trött också efter träning söndag och måndag, och jag tror att jag måste inse att jag inte längre ligger på den nivån att jag knappt känner något när jag joggat 10 km, utan att tre km faktiskt tar på mig. Men det är bra, det betyder att det ger något!


RSS 2.0