Hösten..

är den bästa årstiden på alla sätt, det har den alltid varit. Men den ger också en liten deppkänsla, vare sig man vill eller inte. Efter sommaren kan det vara ganska skönt att få höstens dämpande känsla lagd över sig, men när man redan är lite dämpad så blir det kanske för tungt. Med brist på ett visst livselexir gör höstens grågula dis att det för mig blir riktigt uttröttande. Jag har inte alls haft mycket för mig, och verkligen inte hård fysisk ansträning, men jag är såå trött så trött. Hoppas att energin snart är tillbaka, vill ju inte missa den bästa årsiden! Nu ska jag göra sånt som inte är väldigt ansträngande, sy, läsa, äta, se film osv., här hemma hos mamma och pappa. Hej hej.



Fisk fisk fisk

Igår åt vi fiskburgare. Björn åt en torskfilé, och jag en laxfilé. Riktigt gott och ganska mycket fräschare än vanliga hamburgare enligt mig. I övrigt kan man göra precis som vanliga hamburgare med tillbehör och så..

Jag tänkte tipsa om ett annat sätt att göra fisk också. Eftersom jag har en, till största del, ganska fiskkräsen sambo så får man vara påhittig.. Om inte annat kanske det är bra träning tills man får barn?

Nedanför ses en torskfilé, i mina fina portionsformar jag fick av käraste vännerna i födelsedagspesent. Formen är smörjd med smör, torsken är saltad och kryddad med något (valfritt), och sen har jag blandat ihop créme fraiche med röd pesto (pesto rosso). Det går säkert lika bra med vanlig pesto. Eller vad som helst. - Drygt 2 msk till en dl créme fraiche. Smeta på fisken och strö lite riven ost över. Och grädda i 200 grader i kanske 15 min.
Hade lite potatis/broccolimos till. Klarrt.



Changes

Ännu en paus härifrån har det blivit. Denna gång har jag inte riktigt kunna styra över det. Mitt liv, om man ska tala i stora ord, tog en vändning där på lördagskvällen. Jag tänker inte gå in närmare på det, nu är jag påväg framåt igen, men måste anpassa mig till förändringarna. De kommer när man minst anar verkar det som.. Eller?

Idag åker jag och mina två finaste till Hofors och spenderar några lugna dagar där.
Men nu först ska jag fixa lunch! Fiskburgare får det bli.

Finaste hunden (som, för tillfället, löper som tusan..)


treasure.

Goderafton!

Imorse stack vi ut för att se om vi kunde lyckas leta upp ett av paketen som naturkompaniet placerat ut i landet. På massa platser i Sverige hade de placerat ut ett paket med nya numret av deras tidning plus ett presentkort på 1000 kr. Klockan nio släppte de koordinaterna och det som var närmast oss var det på Örsholmen. När vi kom dit var det redan några där och letade. Vi stannade en och en halv timme, ingen uppdatering på internet sa att någon hittat det, så efter brunch och fika hemma så åkte vi ner igen. Letade mer noggrannt och hade bättre bild av var exakt det skulle vara. Efter ett tag skrev jag ett meddelande på fb  och frågade efter en letråd. Men fick, efter att de kollat upp läget veta att det hittats men att uppdateringen om det varit seg. Åh.
- Vi fick iaf några sköna timmar ute i det friska höstvädret.. äntligen är hösten och höstluften här! (börjar längta efter vinter, november, december lite smått)

Nu står maten i ugnen. Mår inte toppen så det blir soffan större delen av kvällen: film och läsning typ.




Macaronsen

Skrev ju i våras att jag äntligen skulle smaka macarons, men har glömt att skriva om det efteråt ju.

Jag betällde hem dem från Délices de France, då jag inte hittat något ställe här i Karlstad som erbjuder såna, plus att jag ville att de skulle smaka som de ska - kan tänka mig att "hemgjorda" är lite annolunda. Läste på någon blogg, där någon ätit en på ett café i en mindre svensk stad, att det smakade bara smör och socker. Kunde inte tänka mig att det är så de ska smaka, vilket de verkligen inte gjorde heller.

Det var som att äta karameller i kakform, i smaken. Som små goda, maränger som är segt kletiga i mitten, i konsistensen. Helt perfekta små kakor! Väl värt att beställa för att prova, om man inte hittar dem i någon butik/något café. Levererades så att de inte gick sönder, plus att jag fick med ett prov på några andra små smöta kex.

Smakerna var hallon, lakrits, skogsbär, citron, vanilj, choklad, pistasch och karamel. Gott!!





Summer rain

För att väga upp det ytterst icke-allvarliga inlägg jag skrev sist, så tänkte jag skriva ett ytterst allvarligt inlägg idag. Jag har dock inget ytterst allvarligt att skriva just för tillfället.. [förutom att vi idag sprang 2 mil, wawawaoie, på skutberget, och har allvarligt ont i fötter och knän och min högra stortånagel håller på att lossna (fast det har varit på G länge = sviterna av löpning)] ..så därför känner jag att jag avslutar sommaren med de sista sommarbilderna - såhär i det höstiga superregn som slår mot rutan.

Badrumsbild på sommarfest.


Färska bär är nice.


Sill med tillbehör är nice.




Markeringskissa lite.




Förstår inte varför alla Hoforsrockkort innhåller cigaretter. Men det finns inga andra så jag måste acceptera.




Kopparödlan.


Ye.


Rulla sig i andbajs är nice.

Godisbetyg.

Då är helgen nästan slut. Nu kan jag inte längre säga att jag måste ta några dagar ledigt, för nu har jag gjort det nästan hela veckan..

Dags att sätta igång med skolarbete! Blev godkänd på tentan jag åkte till Kalmar för att skriva också, skönt att lägga det åt sidan. Närmaste tiden ska ägnas åt GIS-kurs och förmodligen också till att skriva ett arbete i samma kurs jag skrev tentan i. Arbetet kommer jag inte kunna lämna in förrän under våren, men det ska vara ett ganska stort arbete, och tiden till att skriva det kanske inte kommer att finnas då.

Helgen har ägnats åt träning, filmer, promenader, godis, mat, wordfued och datorn (dvs. surfande). Kan inte bestämma mig om jag kastat bort tiden eller inte. Känner mig ganska nöjd, så det lutar åt "inte".

Betyg på helgens godis:

Jag har bakat non-stop cookies, recept från någon blogg. De får godkänt.. inte mer, inte mindre.


Jag har smakat ny kak-smak. Den får betyget väl godkänt. Inte mer, inte mindre.


Marabous nya limited edition får betyget icke godkänt, inte mer, inte mindre (betyget är i jämförelse med alla andra marabouchoklad som finns/funnits). Den minst goda av alla marabou jag smakat. Det innebär dock inte att inte mer än halva chokladkakan är uppäten.


Jag har ätit jellybeans. Näst efter lakrits är de det godaste godiset. Jag älskar dem, så bra godis. De får betydet Mycket Väl Godkänt.


Veckans nya recept.

Jag gillar verkligen inte att läsa inlägg där folk lagt upp något recept här och där bara, i en "vanlig" blogg.. Sådär som jag brukar göra i den här bloggen ibland..eh. - Letar jag efter något specifikt recept så är det ju hur bra om helst med bloggrecept, för ofta är recept i bloggar av de bättre slagen - det är ju någon som testat dem! Och ibland kan man, trots att man inte letar, bli inspirerad/sugen och bli glad att man hittade det. Men oftast är det bara störigt.

Trots det tänker jag lägga upp ett recpept här nu. Jag har ju som mål att baka/laga något nytt varje vecka - och det tänker jag också dokumentera här. Blir det inte gott så struntar jag i att dela med mig av receptet såklart, varför skulle jag skriva något sånt då. Men detta recept är något som jag vill dela med mig av, för det blev verkligen gott.


Receptet är från Matklubben. Jag har, som vanligt gjort min egen version av det. Fast egentligen har jag bara gjort ett annat, mycket godare, lättare och nyttigare pajskal (står i kursivt efter det ursprungliga) - och också exkluderat ananasen denna gång.. Fast det var bara för att jag inte fick tag på någon. Och så tyckte jag att grädde är ett måste i äggstanningen. Och riven ost ovanpå pajen också.


KYCKLINGPAJ MED MANGO CHUTNEY


För ca 6 personer. Eller 5? Eller två hungriga personer uppdelat på två gånger vardera.

INGREDIENSER

(50 g smör, rumstempererat
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk)

100 g smör, rumstempererat
2,5 dl mjöl, gärna hälften t ex grahamsmjöl
100 g keso = Bästa pajskalet!


2 kycklingfiléer
1 paket bacon
1 röd paprika, eller 2 små
1 gul lök
Ananas, valfri mängd
Salt
Peppar

2 ägg
2 dl mjölk, fast helst hälften grädde
1 dl crème fraiche
3 msk mango chutney
1 tsk curry
Salt
Peppar

Riven ost

GÖR SÅHÄR

(Nyp ihop smör, mjöl och bakpulver till en grynig massa. Tillsätt mjölken och knåda ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till samma storlek som din bakform, lägg i den i formen och tryck upp egna kanter. Degen håller sig när den gräddas, så man kan göra höga kanter om man vill.
OBS! Degen behöver inte förgräddas!)

Blanda smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt keso och blanda ihop till en deg. Låt degen stå kallt antingen i en klump eller uttryckt i pajformen, i 30 min. Klar!

Sätt ugnen på 200°.

Stek upp kycklingen (som ska vara skuren i bitar) och krydda som du vill och tycker passar.

Klipp i bacon i en stekpanna och stek tills den är knaprig i kanterna.

Hacka löken och stek den lite lätt.

Skär paprikan och ananasen i valfri storlek.

Blanda ihop allt ovanstående (utom pajskalet dårå) i en större skål, tillsätt creme fraiche, mango chutney, 1 tsk curry. Lägg ner blandningen i pajskalet.

Vispa ihop äggstanningen och smaksätt med salt och peppar, häll över kycklingblandningen. Häll på riven ost.
Grädda i ca 30 minuter, eller till pajen har fått en fin gyllenbrun färg.




Curryn och mango chutneyn är ingedienserna som gör pajen till vad den är.
Hej hej!

awake my soul

Godmorgon!

Mitt "klippa håret litegrann" blev klippa jättemycket. Jag som hade så långt. 5 cm ansåg frisören måste bort, jag sa ok, så länge det får håret att må bra. Säkert 8 cm försvann. Hemskt. (Och ganska bra också..)

Idag tänker jag promenera till Granngården har jag bestämt. Förhoppningsvis går det bra med Leia därinne. Nu inför löpet så påverkar hon nästan varenda hund vi möter. Hundar som vanligtvis stannar på gården, som går lösa med sina hussar/mattar, hundar i koppel, kastrerade, okastrerade, hanar, tikar - ja de flesta blir påverkade på ett eller annat sätt, och ska/kommer fram. Igår när vi var ute och joggade hörde jag att det lät lite bakom oss.. Efter en stund så vänder jag mig om och där alldeles bakom travar en stor stor rottweilerhane på efter Leia som rymt från en gård.

Ska försöka bli färdig med sommarbilderna också ju. Här är några från årets kräftskiva!


Fina vänner..




Födelsedagsbarnen!






Dansdags?


Pink nightmares.

Goddagens.

Idag har jag nog nästan återhämtat mig helt från magsjukan. Det blev inte så mycket aktivering med Leia igår, men Björn kom hem från sin tripp (han var bortrest sedan söndagen) så hon fick spendera lite tid med husse istället så kunde jag vila.

Idag tog vi däremot en löptur på ca 7,5 km. Det gick hur bra som helst för mig, min puls var bra, jag kände mig lätt och kunde hålla på i ganska högt tempo länge. Hade bara min kära Björn inte varit så sliten efter hans 6-timmarsträning (!) i måndags så hade vi nog gjort min snabbaste mil. Jag kunde ju självklart ha gjort det själv, men Leia var med lös och jag kände inte för att sticka iväg själv. Nästa gång kanske. - Att det kändes så bra beror förmodligen på att jag inte tränat på så länge. Sist var en löptur (visserligen på typ 13 km) i måndags och ett styrkepass i tisdags. Alltså förra veckan.

Så borde jag ha kört inför midnattsloppet också. Jag tränade alldeles för hårt för nära inpå. Joggade 12 km på söndagen då och 6,5 km med lite intevall på torsdagen innan.. Och loppet på lördagen. INTE bra. Men det var, som sagt, min första gång. Man lär sig allteftersom.

Nu blir det storhandla och sen ska jag äntligen klippa mitt hår litegrann. Hejhej.


Ruiner. (och dåligt samvete)

Hej hej,

Gårdagen blev inte alls som planerad. Eller jo, i stort sett blev den det, jag gjorde alla hussysslor, som dammsuga, byta och tvätta sängklder, nya gadiner osv. Men mot eftermiddagen/kvällen började jag må mer och mer illa, och så swopp så var jag masjuk till fem imorse. SÅ värdelöst. Jag kan inte tänka mig att det osakades av något annat än de räkor jag åt till lunch igår.. Så det vill jag varna för! Trots att ni tar ur räkorna ur frysen och datumet är långt osv..; SER de det minsta konstiga ut, ät inte! De såg ut lite som att de hade blivit torra i kanterna igår.. Det här vet säkert alla utom jag att man inte ska äta då.. Men nu vet jag också!

Jag har jättedåligt samvete emot Leia nu. Hon fick hänga på alla "jätteroliga" hussysslor (även om hon fakiskt trivs ganska bra med att hänga på ner till tvättstugan och nosa runt och hejja lite på folk) - men fick inte den utlovade (ja, hon visste ju inte det men..) skogslöpturen. Men hon förstod defenitivt att jag var sjuk. Hon lämnade knappt min sida, och hon gjorde sina toabesök jättesnabbt de gånger jag släpade mig ut med henne.

Nu är jag halvdöd efter sömnbrist och att inte ha fått i mig knappt ens vatten sen igår lunch. Får se om jag orkar något sen. I så fall ta vi en promenad till Granngården och köper massa hundben.

Ha en bra dag!


Minimalen.

God morgon!

Ganska sen morgon för de flesta. Men jag har faktiskt några dagar "ledigt" nu, och då får alarmet på morgonen vara avstängt och frukosten får ta nån timme och sådär.

Jag har några mål, eller löften eller vad man ska kalla det, för hösten. För det första är det slut på att göra all skola i sista stund. Het onödigt, man blir stressad och förlorar massa värdefull kunskap bara. För det andra ska jag baka eller laga minst en helt ny sak varje vecka. Först tänkte jag att jag skulle både baka en ny sak och laga en ny maträtt i veckan. Men det blir för det första alldeles för mycket att tänka på.. något helt nytt två gånger i veckan ? nee. Och för det andra så har vi alldeles för liten frys.. eller snarare; hur mycket kan man baka? Och äta? Tar i alla fall de senaste tre Laga lätt-numren till hjälp i början här.

Ikväll planerar jag bland annat att ta en liten löptur med Leia. Men innan dess ska jag storstäda, tvätta sängkläder och sådär.. så vi får se hur mycket ork det blir kvar till kvällen.


Det känns Perfekt. (och midnattsloppet)

Hejåhej.

Nu är jag tillbaka, och hoppas att kunna uppdatera med jämna (och små) mellanrum!

Vi har varit i Karlstad en vecka nu, men det har varit så stressigt så jag har inte haft tid ändå.
- Jag hade en tenta i Kalmar igår, så den mesta tiden här har gått till att försöka snabbplugga in allt till den. Åkte ner dit i fredags och kom hem lördag kväll - hann åka på 7 olika tåg under den tiden! Massa byten alltså.. Men det gick ju det också, och tåg är ju annars trevligaste färdsättet tycker jag. Kalmar är en sjukt fin stad också, en av finaste städerna ju - jag får alltid en sån bra känsla där. Tentan gick förmodligen skit, och jag har förmodligen kastat rese- och boendepengar i sjön, men jag var ju tvungen att försöka.. en liten chans finns ju? Hoppas jag?

Nu tar jag nya tag i alla fall. Imorgon sätter en kurs igång: en introduktionskurs i GIS (Geografiska informationssystem) som ska bli kul! Den går på 25 % över terminen och förutom den ska jag skriva ett arbete i en kurs som jag gick i våras och inte fick klart. Andra perioden denna termin kommer jag att gå på föreläsningar och göra tentorna i två andra kurser, jag inte är färdig med sedan låångt tillbaka. Känns bra att "städa undan" gammalt, och förhoppningsvis lär jag mig en massa på köpet!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag har en massa foton på lager, som jag vill lägga upp, från sommaren.

Vi börjar med de (sjukt dåliga och suddiga?) från när vi sprang midnattsloppet! Det var jättekul och jättejobbigt. Jag kom in på drygt 57 min vilket ju är mycket mer än vad jag tänkt, men jag är nöjd nu i efterhand. Jag var sjuk och kunde inte träna på flera veckor, jag var jättenervös osv. Men jag sprang ju en mil! Och det är förmodigen min bästa mil-tid. Nu har jag den att slå nästa år! Krävs bara lite viktnedgång, kontroll av andningen (berättar mer om det sen) och träning. Mycket träning.


Påväg till tunnelbanan.



Björn, syster, bror, Per.



Björn var taggad.. och fick en supertid därefter.





En banan efteråt för syrran!



Och svettig rödfejja hos mig.



Och en öl för oss alla.




RSS 2.0