Julen och ätandet

Hejsan.
Idag har jag sprungit sönder mitt knä. Kan inte gå i trappor eller på ett för ansträngande sätt. Blir bara söndagspromenadlunk för mig dårå. (Hemskt!) Jag sprang en hel mil (på en sämre tid: 1 h 10 min) men det tog emot nästan HELA tiden. Hur kul är det att springa då? Förra veckan fick jag till 5 träningspass/dagar, vilket jag känner mig ganska glad över.. men det känns som att jag pajjat det nu under julen ändå. Näe, det blir nog skönt med träning igen, så fort jag kommit ifrån detta julmatsfrosseri och julfestande. För att inte tala om alla kakor, all choklad och allt godis som trycks in i munnen mellan varje måltid nästan. Nästan så att jag går runt och flåsar hela tiden för att magen är så full.

Här kommer en bild som föreställer ett vykort från gymmet som Björn brukar träna på - läs och begrunda:


OBS. Vill poängtera att jag verkligen tycker att man ska äta precis som man vill - vill man äta mycket under julveckan eller något annan vecka så ska man göra det, helt klart. För min egen del tycker jag att det är värt att få äta massa sånt under en kort period, bara jag kan ta mig ur det sen. - Man bör nog dock vara medveten om att mat ändå är energi, och energin måste hamna någonstans. Antingen förbränns de i musklerna och hjärnan, eller också lagras de - i väntan på "sämre" (bättre?) tider.

Dagmar, fest, film, mat

Vilken mysig jul det varit. Julafton var jättebra, kände mig så pigg efter morgonsimmet, och gårdagens fest var riiiktigt rolig. Träffade massa roligt folk ute på folkets hus också. Lite för mycket alkohol blev det - såklart - verkar dock som att alla lyckades med det konststycket. När vi skulle gå hem därifrån inatt höll vi på att blåsa bort alltså. Alkoholen gjorde dock att jag inte riktigt reflekterade över det, och när jag på morgonen fått sms från syster att jag skulle akta mig för Dagmar och såg alla skriva om denna Dagmar på facebook, så trodde jag först att det var en person, förmodligen som också varit ute på folkan, haha! När Soffa skrev nedstående status så blev jag verkligen fundersam.. vad i hellskotta är det för fel på den här Dagmar tänkte jag, vad har hon gjort? 

 

Massa träd ligger överallt, på gator, hus, bilar osv. ..
Annars äts det god julmat, dricks läsk och massa vatten och knapras på chips. Till det ser jag filmer.. har hunnit se Skateland (kass) och tittar just nu på Drive. Sen kanske man orkar med The change-up också. Den här dagen blir det inte mer avancerat än så, även om jag mår betydligt bättre än förväntat.

God fortsättning på alla.


Dan före dan

Ojoj så trött jag ääääär. Har haft fullt upp hela dagen. Gick upp klockan 8 efter en sen rödvinskväll hos Soffa igår. Mådde sådär, men fixade till mig och hoppade in i bilen med Anna och Ingela för en tripp till Gävle och inhandlande de sista julklapparna. Vi och alla andra dårå. Tur att jag var så avdomnad och slö i skallen, annars hade jag blivit tokig. Kom hem från de hundratals affärerna vi besökte vid 16-tiden. Dusch, mat och andra nödvändigheter utfördes innan jag satte igång med morotskaksbak. Sen kom Björn och då var det myskväll och julklappsinslagning och diverse andra saker. Har packat väskan inför tidig morgon imorrn också, och så kommer ännu en fullmatad dag. Tur att det är mysigt och trevligt också, så att man orkar. Tänk att det är julafton imorgon, galet.

God Jul till alla!


Här nedan en liten bildserie hur det kan se ut när man ska ta ett familjegruppfoto här hemma. Detta är ungefär hälften av alla foton som togs. Från julen 2008. (Som synes är det inte jag som är pajasen i familjen, jag måste vara den som satt mest stilla av alla. Jag ville kanske få det överstökat så man kunde få sina klappar någon gång!..)


Tillslut lyckades det ju att få med alla i ett någotsånär dugligt tillstånd.


Jullistan

Nu har vi tagit vårt pick och pack (hela bilen blev full!) och åkt de 28 milen till Hofors och mammsen och pappsen. Här är det riktigt vinterväder med träd tyngda av ordentligt med snö och stora plogvallar och finfina skidspår (testades igår kväll), så nu har min julkänsla börjat infinna sig - underbart! Därför tycker jag att en jullista kan vara på sin plats!Hur och med vilka ska du fira jul i år?
För mig är julafton, juldagen och annandagen tre juldagar som alla firas på ett eller annat sätt. Julafton börjar med en tidig tur med syster till simhallen och några längder, då de har gratis julsim. Sen bär det av till mormor och sen Björn och hans föräldrar för julbesök. Sen är det hemma hos mamma och pappa resten av kvällen. I år är min äldsta bror, hans fru och mina tre syskonbarn här också förutom oss andra så det blir fullt hus; Kalle anka, polsk julmat, julklappar och spela spel brukar det bli. Juldagen är ju som bekant stora "hemvändardagen" så då blir det fest med dans på folkets hus på kvällen. Annandagen kommer man förmodligen vara seg i skallen, men mormor fyller år så då åker vi alla hem till henne för att fira.

Vad önskar du dig i julklapp?
Jag har haft en ganska konstig höst med både skola och sjukhus/sjukdom, så pengar ha blivit lite av en bristvara. Så det har jag faktiskt önskat mig, ett litet tillskott sådär. Känner mig egentligen för gammal, men studerar man så är det tungt med pengar.

Vilken scen är bäst ur Kalles Jul klockan 15 på julafton?
När de åker på husvagnssemester alla gånger. Önskar dock att de kunde visa hela filmen, den blir så mycket bättre då.

Brukar dina julaftnar leva upp till dina förväntningar?
Japp, alltid lika gott, mysigt, trevligt, dramaiskt, varmt, kaotiskt - som det ska vara.

Har du firat jul utomlands någongång?
Nej.

Vilket jullåt är den bästa?
Det finns så många! Men som jag skrev förra året: Tori Amos - Holly, Ivy and Rose, den är verkligen helt underbar. Sedan ändras resten lite hit och dit. En väldigt mysig är med Coldplay: Christmas lights. Har precis upptäckt en ny favorit med No doubt: Oi to th world = punkig jullåt från 1997, funkar perfa.Vilken julfilm är den bästa?
Julfilm och julfilm.. Det finns ju vissa filmer som alltid visas på julen, som är klockrena.. som exmpelvis Mary Poppins! Men där det ändå är en viss julkänsla med i skulle jag nog säga Love actually. Jag har sett den säkert 20 gånger, kan massa utantill i den osv, utan att förstå varför egentligen. För så bra är den ju inte? Och samtidigt så är den ju ändå det. :)

Har du varit Lucia någongång?
Nej aldrig. Var antingen för kort eller lång på låg- mellanstadiet tror jag (det ska ju se snyggt ut), och sen har det inte varit mycket Lucia för min del.

Berätta om ett julminne som betyder mycket för dig:
Hmm, det går inte?! Alla jular är speciella, men har blurrat ihop sig i mitt minne, så jag har bara en stor julboll som minne när jag tänker på tidigare jular. Men fina, mörka med tända ljus, de polska julsångerna (kolędy), massa glitter, rödbetssoppa (barszcz) osv osv.


(den är tagen från någon blogg som det länkas till på blogg.se´s förstasida)

Julstress/bak/känsla?

Sitter här och häller i mig en stor mugg med glögg och samlar kraft till köttfärsstekning, syltkokning och lite annat pyssel. Var nere på stan idag och skaffade diverse klappinslagningssaker - herregud, det är ju så man blir galen bara av att trängas med alla shoppinggalna människor. Näe, tacka vet jag nätshopping, oftast åtminstone. Stötte dock på herr Di Leva utanför HM, och det hade ju inte hänt om jag suttit hemma och klickat på datorn.. Finns många andra fördelar med på-platsshopping också såklart. Men jag blir sjuk av alla stressade tokögda julgalningar alltså.. Tar mig ner dit på mån/tis-morgon, om det skulle behövas, istället tror jag.

Björnen är hemma igen iaf. Han har varit i Amsterdam i tre dagar, och även om det är kort tid så har det varit jobbigt. Gillar inte att vara utan honom, speciellt inte så att han blir helt otillgänglig.

Det är helt overkligt att det är julaftonskväll om en vecka! Det kändes helt fel när de spelade massa julsånger i affärerna idag, jag känner det inte alls. Är det pga. utebliven snö, eller pga. annat? Vet inte.. Känner mig ganska orolig för framtiden just nu, när det gäller jobb och sånt, så det kanske påverkar min sinnesstämning lite..
aja, dags för tacos nu.


Ca 10 månader sedan..
För övrigt måste jag erkänna att jag var lite orättvis mot pluppan i förra inlägget, då hon ju faktiskt tittar in i kameran på två foton.

hunden har bättre saker för sig..

När jag var ute med Leia för någon vecka sen försökte jag ta ett foto på mig och Leia där hon tittar, om inte in i kameran, så åtminstone framåt, vilket resulterade i fotona nedan.. Kul att hon är så fokuserad på uppgiften (hon fick en godis efter!).. Om inte annst syns det på mitt dalande glädjeuttryck vad jag tycker om hennes samarbete.Frukost.

Frukosten är intagen. Snart dags för föreläsningar hela dagen.
För övrigt kan detta foto ge, en känsla av att jag till stan mig bör bege,
för att nya glas mig köpa, så att drickandet bättre kan förlöpa.

(tränar på julrim, snart dags för sånt ju)Vädret. Och vargen.

Blir verkligen ledsen på vädret. Nog för att man vetat att det kommer att bli allt mer såna här "vintrar", men inte redan? Och inte i år? Hörde ju på tv att man brukar säga att kalla vintrar ofta kommer i tre. Det betyder att vi har en kvar! Jag vill ju åka skidor! Men istället är det stormblåst med horisontellt regn idag. Jaja.. jag får väl ta och prova Björns rullskidor då. Kommer att se ut som Bambi på hal is, men vad gör man inte?
- Det sorgliga är att de "klimatförändringsskeptiska" nu börjar undra om det kanske ändå inte börjar ändras lite i temperatur och väder. Då undrar jag; om nästa år blir en svinkall vinter med massa snö, ändrar de sig igen? Jag trodde att alla nu levande människor, åtminstone i i-länder, kommit i kontakt med en sak kallad "vetenskap", - japp det är vetenskapen vi baserar våra hypoteser och teorier (eller fakta, om man nu vill kalla det så) på nuförtiden. Inga gamla böcker, inga traditioner/traditionella "minnen"/myter/berättelser och defenitivt inga subjektiva värderingar (om nu värderingar/åsikter kan vara något annat än subjektivt).

En annan sak som är ledsamt var när jag idag gick förbi en bil på en av universitetsparkeringarna, och den hade ett klistermärke med en varg där det stod "varg: nollvision i sverige" eller något liknande. Där har vi också en teori om hur allt ska vara, baserad på tradition och egna (farfars?) åsikter. Löjligt är dock när man i den frågan försöker argumentera för att det vetenskapligt skulle finnas någon sorts ursäkt för att vargen inte ska finnas i vår fauna, och att man anser att jägarna gör samma "predator-jobb" som vargen skulle göra på våra "bytesdjur" här i Sverige. HAHA.

Okej, då tror jag att jag har gnällt färdigt. Dags att sova!

(OBS! Jag vill påpeka att jag är en stor förespråkare för sagor/myter och alla sorts gamla berättelser, och jag tror att man har MYCKET att lära av vissa, ur moraliska aspekter, hur man bör vara mot andra och mot naturen. Dock inte som någon sorts förklaring för hur jordklotet och dess naturliga processer fungerar..)


HALLÅ SNÖN, VAR ÄR DU?

Ljuskällor

Det är ju helt sjukligt mörkt ute (och inne!) nu i december, inte konstigt att folk blir trötta och deppiga. Därför tror jag att det är viktigt att lysa upp hemmet ordentligt på andra sätt. Faktiskt så viktigt att jag blivit någotsånär besatt av ljusslingor och andra ljuskällor. - Jag tycker att de är så fina att jag bestämde mig för att fota några av dem till och med! Tyvärr ser man inte hur fina de är genom mina kassa foton, men jag tror ni fattar grejen. Inte så stilrent, och kanske lite barnsligt, men otroligt mysigt och hemtrevligt blir det.

Julstjärna i vardagsrum/ ljusslinga i sovrum från Rusta (så fort vi flyttar dit där det finns en balkong får den flytta ut)/ en väldigt dåligt bild på hjärtljusslinga i vardagsrum/ adventsljusstake i sovrum /och den finaste ljusslingan på hallspegeln.You don't own the road, boy

Jag förstår inte vad som hände med den här dagen, men jag har nyligen blivit färdig med allt. Och jag har inte ens pluggat! Den har framförallt gått i matens tecken, skulle jag vilja säga. Men även annat har hunnits med..
Jag tränade ett styrkepass imorse, lagade (och smakade) bland annat rårakor till lunch för första gången någonsin, hur gott är det inte? Hade créme fraiche, hackad rödlök och kräftstjärtar till. Sen har det ju varit vinterstudion och längdskidor; damernas och herrarnas fristil 15/30 km. De där norrmännen är ju helt otroliga av någon anledning.. Tyckte så synd om Hellner som kämpade så mycket också, och som ju faktiskt klarade sig bra (4:a), men som det ändå gnälldes på att han gått utför hårt. Marit Björgen är ju något sorts längdskidsmonster, det är då ett som är säkert.. Sen efter det blev det en långpromenad med Leia, thaimatlagning, tvätt och saffransvaniljbullsbak. Trevlig lördag helt enkelt.

Men nu är jag trött.. Kanske kikar på en film innan sängen. Nya Sleeping beauty verkar intressant..?F. R. E. D. A. G. kväll

Just nu: te, chirre, idol, wordfued, soffa, sockor, tacos i magen, nystädat- fredag kväll! Jaja, jag ska plugga imorrn också.. men ja, helg och så, ni vet.

Ha en bra helg!En sån där dag

Idag har varit en sån där dag när allt strular/går fel/känns dåligt. Det började med att jag skulle försöka vakna. Det gick sådär, och jag blev sen. Planen var att jag skulle ta blodprov (springer fortfarande och gör det titt som tätt) innan föreläsningen som började klockan 9.15. Men det var smockat med folk där just då (klockan 8.45) så jag skulle inte ha hunnit bara för att jag blev så sen. Så då gick jag på föreläsning istället. En föreläsning där jag tappade fokus med jämna mellanrum, och självklart på de ställena där man bör ha lyssnat, vilket gjorde att jag inte hängde med, och jag orkade inte fråga (vem vill avslöja att den sitter och drömmer?), så det kändes rätt bortkastat.
Senare på dagen pratade jag i telefon med en person som jag inte pratat med förut, och jag avskyr när det blir konstigt, bara för att man inte vet hur en viss person är att prata med! Man typ pratar i mun på varandra, eller så blir det tyst. Och så blev det såklart nu. Gaah. Som tur är fick vi båda fram det vi ville ha sagt.. men ändå.
Efter det gick jag på ett kort corepass på 45 min. Det var skitjobbigt! Herregud, tänkte jag, vad är det frågan om, då jag var skakig redan efter 10 minuter. Jaja, klarade mig igenom det i alla fall.
Sen skulle jag laga mat; köttfärssås och makaroner. Två gånger tappar jag den jäkla stekskeden i golvet så det sprutar köttfärssås överallt..
Nåja, nu är dagen snart slut - låt det inte strula mer please.

En bra sak denna dag var min lunchpromenad med Leia. Det var så fint med den lilla lilla snön/frosten Karlstad fått, kylan och den strålande solen. Fotona är tagna strax efter 12 och det är verkligen inte högt över horisonten solen hamnar nu. Men snart vänder ju det också.

På flera ställen från Alsters herrgård till kohagarna kan man se släpspår efter bävern ("släpet"= kvistar, men framförallt svansen) som små gator ner till vattnet. Vill man för övrigt se bäver så verkar detta vara ett bra ställe. Jag har bara sett den en gång här, men om man bara orkar sitta lugnt en tidig morgon eller kväll så är det nog inga problem.


Stora bakfötter har de!


Vann matkasse

Naturkompaniets facebooksida lägger de varje advent ut en liten film där de tipsar om saker att tänka på vid friluftsliv och utrustning till det, tips på julklappar och också en tävling varje vecka. Förra veckan (eller egentligen förrförra) var den första tävlingen. Den gick ut på att gissa vad det var i ett inslaget paket som de visade upp. Ledtrådarna var: en sak som fanns i deras sortiment och som var värd 599:-. Det första jag tänkte på när jag såg filmen var en Airmat basic från Exped, då jag just köpte en sån i somras.  Jag såg inte tävlingen förrän dagen efter, men ingen hade gissat rätt, och ingen hade heller gissat på airmat:en, så då gjorde jag det. Och hade rätt!

Vinsten var en "matkasse" värd 500:-, med mat för två personer för en dag ute. Dvs. frystorkat, torkat renkött, bars och sånt man brukar ha med sig, och som inte väger så mycket såklart. Frukostblandning, pulverkaffe, lunch och middag bestående av någon typ av lasagne/kyckling med ris, torkat kött och bars fanns i påsen. Detta är ganska dyra grejer och inget vi brukar ha med oss, utan för oss blir det oftast pulversoppor/såser, pulvermos, havregryn, choklad, ölkorv mm. Därför ska det bli riktigt kul att testa detta.. kanske nya favoriter? Ett plus är ju också att tygkassen var snygg med praktiska dubbla handtag. Jag som aldrig vinner något.. Hurra!Nejlikeapelsiner

Skrev igår att jag "tillverkade" så kallade nejlikeapelsiner, för att få fram ännu mer mysig juldoft här hemma. Jag vet inte vad de kallas, om de ens har något namn?.. men om det mot förmodan är någon som inte gjort såna någon gång så är det väldigt enkelt, och görs såhär:
Skaffa fram några fina apelsiner, behövs egentligen inte mer än ett par stycken, men beror lite på hur stort man bor och hur mycket man vill att det ska dofta. Skaffa också fram en - två påsar nejlikor, de finns på kryddhyllan i affären. Eventuellt behövs också något fint band (rött?) eller snöre.

Tryck sedan in nejlikorna i apelsinerna i det/de mönster som önskas, knyt eventuellt runt något band - speciellt om de ska hängas upp kan det vara bra att göra det innan nejlikorna sticks i. I så fall knyts de lättast upp med en sån där vanlig paketinslagning, fast runt apelsinen då.


Såhär blev mina. Inte så vackra och jag hade varken rött band eller plats någonstans att hänga dem, så de får ligga rätt upp och ner bara. Men de luktar så gott!

 


Niedziela

Dagen har ägnats/ägnas åt:

- God mat och matlagning (Paulúns korvgryta ikväll tex.)
- Vinterstudion med sprintstafett (Svenska herrarna vann, horray)
- Plugg (zzz)
- Fika (Muffins och fin-choklad)
- Promenander
- Läsa bok (Kärlekens historia.. Vad är det som är så bra med den undrar jag. Jag förstår knappt vad den handlar om och jag har läst halva!)
- Handla mat (och lämna in lapp om ICA-kort äntligen. Hade haft miljoner poäng på det där kortet om vi gjort det för ett år sen)
- Mer plugg
- Lukta på hyacinten som slagit ut ..mmm.
- "Tillverka" nejlikeapelsiner
..och kanske lite till..

Återkommer imorgon istället.


Foto på Leia en kylig morgon för 1-2 månader sen.

Morotsbrödbullar

Nu är det helg, vilket innebär ju gott bröd till frukost här hemma oftast. Ibland kan det vara trevligt att köpa nybakta frallor på affären som vi brukar göra, men nu har jag tröttnat lite smått på det. Så i veckan testbakade jag ett lass nyttiga, goda morotsbrödbullar. Kommer från ett recept jag hittat på någon blogg för flera år sedan, och inte minns riktigt var..

Till er som bakar bröd och liknande hemma rekommenderar jag detta recept! Eller ja - till alla rekommenderar jag det.


50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
1 msk rapsolja
4 dl rivna morötter
250 g keso
4 dl grahamsmjöl
14 dl vetemjöl
1 dl (krossade) linfrön
1 dl solrosfrön
eller hackade pumpakärnor/valnötter (jag använde de två sistnämnda, man kan ju ta vad som helst)

1. Rör ut jästen med vattnet, blanda i resten av ingredienserna - de två olika mjölsorterna sist. Arbeta in så mycket vetemjöl att du får en smidig deg. Knåda noga, jäs i 30 minuter.2. Värm ugnen till 225 grader. Knåda degen lätt. Rulla ut två längder och dela dem i bitar. Placera bitarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i 20 minuter.3. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

 


Obligatoriskt tycker jag när man bakar bröd är ju att äta när det är varmt fortfarande, med massa smör och ost.

let it snow..

Äntligen fredag! Även om mina vardagar och helger ser ganska lika ut så blir det ändå en mer avslappnad stämning när det blir helg. Idag har jag verkligen försökt plugga på, men måste läsa lite till om växternas anatomi innan jag får bli ledig. Nu ska vi dock sätta igång med storstädning här hemma, så det får bli efter det.

Styrkepasset i onsdags gick bra och igår tog vi en snabb joggtur på 5 km, så jag har en rejäl träningsvärk idag, speciellt i benen. Tar det alltså väldigt lungt både med träning och promenad idag och försöker köra igen imorgon med ett 1,5 timmes step/styrka-pass på morgonen. Att träna på morgonen är inte min starka sida, det är helt sjukt jobbigt för mig faktiskt.. Inte blir det bättre när man är så trött som man är nu också..
..På tal om det; snön lyser med sin frånvaro, vilket nog ökar tröttheten beydligt. Hoppas verkligen att den kommer snart!


Såhär såg det ut i slutet av november/början av december förra året (JU):Leia ställer in parabolerna

Hörde jag rätt? Sa du ÖRA?När vi frågar Leia om hon vill ha ett öra (grisöra) eller ett ben, eller ibland om hon är väldigt rastlös och vill gå ut/väldigt hungrig och jag frågar om vi ska gå ut/om hon vill ha mat - så lägger hon huvudet på sned. Detta är ju ganska typiskt för hundar, de vrider på huvudet för att lokalisera och uppfatta en ljudkälla.. De flesta hundar jag stött på gör det oftast när det är något konstigt/pipigt ljud som låter. Exempelvis vår gamla hund Saba gjore det när jag blåste i min blockflöjt, eller blåste på ett platt grässtrå genom fingrarna så att det låter sådär högt.. Leia gör det dock nästan bara när hon hör något hon vill höra.. ungefär som att hon verkligen måste kolla om hörde rätt? "Sa hon verkligen ÖRA?" ..Ibland kan vi sitta och prata och någon säger något om sitt öra - då ser man i ögonvrån hur Leias huvud vrids. Grisöra = alltid redo! verkar det som..

RSS 2.0