2013

..började med en förkylning och jag skyllde den litegrann på kolisarna som jag ätit under julen. Och höll mig alltså ifrån dem sedan, mer eller mindre, som vanligt. Vi bodde i Annas lägenhet i Hammarbyhöjden och var inne på vår fjärde månad i Stockholm. Jag hade inget jobb och letade/funderade väl mest på vad jag skulle/ville göra. 
 
 
Under tiden besäkte vi fjärilshuset vid Haga, letade en ny lägenhet, bloggade massa föda, åkte skidor och försökte komma igång med massa träning efter ofrivilliga uppehåll. 
 
 
 
Började sen på en av de bättre etologikurser jag läst på universitet. Mycket kunde jag redan, och mycket lärde jag mig. De två veckorna på Tovetorps forskningsstation - då min grupp gjorde ett arbete om tama och vilda dovhjortar - var riktigt bra. 
 
 
Under tiden hann jag med tjejvasan, mer matbloggning, massa utevistelse med hundgumman - som även blev rejält sjuk och fick "ligga på sjukhus" ett tag, gick och såg en balett på operan och sånt där. 
 
 
 
 
 
Våren kom och min kurs tog slut, så jag började leta jobb. Vi fick tag på nytt boende tillslut i Hammarby sjöstad, och flyttade dit i skiftet mellan mars och april. Jag  köpte nya löpskor, började springa alltmer - mer på asfalt och mindre i skog. Började gå på gruppass och gym på ett ställe nere i sjöstaden. Började med 5:2-fasta. Funkade bra tyckte jag, och såg det som en bra naturlig grej för kroppen min (liksom som om inte matbrist har varit ett normalt inslag i människans evolution), men började kräkas på grejen när det blev värsta hajpen bara för att folk ska gå ner i vikt. Sluta äta mer än vad som behövs och ändra livet till något hållbart liksom.. Skrev även mål, gällandes min träning och sånt kring den. Har inte uppnått något av dem, inte vad jag vet, förutom viktmålet. Och det målet känns såhär idag rätt obetydligt.. Detta med mål verkar vara en svår grej för mig. Eller också måste jag sätta ett i taget. Så att det blir uppnåeligt. 
 
 
 
 
Fick äntligen jobb (extra-, sommarjobb till en början - nu deltidsanställd) och började så smått i maj. Fick besök av finingar och testade inomhusklättring. Gick på Depeche mode. Åkte hem och somrade sig i Hoffan. Och flyttade igen. Denna gången till en rutten lägenhet i Bagis. 
 
 
 
 
 
 
Somrade sig lite mer - med löpning, midsommarbilkö, utomhusbad med hund och utegymträning - och jobb hela tiden. Spontangick på Iron maiden och sprang Bellmansstaffetten och Midnattsloppet. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och sen kom hösten och vi flyttade till Älta - fjärde stället på mindre än ett år. Jag var ledig ett par veckor. Vi åkte till finaste stället, där vi vandrade, slappade och löptränade inför Lidingöloppet. Som jag klarade mig igenom! 
 
 
 
 
 
 
 
Och sen har väl det mesta flytit på.. eller snarare flygit förbi. Mycket jobb, träning och sådär. Har liksom landat lite mer nu när en har en stadigare inkomst och inte behöver flytta hela tiden. 
 
 
 
 
En liten blogg-årsresumé. 

Löpbandsjogg med backintervaller

Testade ett nytt sorts löppass idag - nämligen på löpband i gymmet. Såklart har jag sprungit på löpbandet förut, framförallt för uppvärmning, men även längre.. typ någon halvtimme innan grupppass eller styrketräning. Men idag tänkte jag testa att köra hela träningspasset på det viset. Och det blev rätt intressant. 
 
Jag körde i samma hastighet hela vägen, 10 km/timme, med backintervaller. Fick inte ihop det riktigt med att förstå minuternas uppdelning, men vet i alla fall att backintervallen, då löpbandet höjdes till nivå 5, låg på ca 5 minuter. Tror att vilan, då löpbandet låg helt platt/flackt, var lika lång. Heeelt sjukt vad jobbigt det var. En fem minuter lång uppförsbacke, med jämna mellanrum, är inte att leka med..
 
Och vilken skillnad från att jogga själv, då en bara kan sakta ner/gå när det känns för tungt. Här var en ju tvungen att hålla i hela tiden. Visserligen är löpband på det viset ganska enkelt att motivera sig till att faktiskt hålla i, det kommer inga stenar eller annat att hoppa över och så vidare, vilket gör det enklare. Men i det stora hela är det, för ett slappis som mig, jobbigare. Saktade faktiskt ner under ett par minuter för att kunna hoppa av och hämta svettpapper, vilket gav en del vila inför de två sista intervallerna.. 
 
Totalt en dryg timmes jogg, i 6 min/km-tempo (totalt 10 km), med typ 6 stycken 5-minutersbackar - gav mig ett rätt ordentligt träningspass. Kanske joggen ute i skogen igår (dryga 9 kilometer i bra tempo, men med en ledsen och julmätt mage - som gjorde ont och tvingade mig till några promenadsteg) lade på lite på jobbigheten.. Men helt klart något som kan adderas till den vanliga träningen med jämna mellanrum. Tips. 
 

Jullovar och tränar sig

Har långledigt nu (drygt två veckor!) och för nu är planen att befinna sig här i Hoffan största delen av tiden. Hade bestämt mig för massor av längdskidåkning här, för att känna på om det ens vore en idé att anmäla sig till öppet spår (vasaloppet dvs. - en vecka tidigare) men det verkar kört. Även om snön kommer i januari eller så, så blir det nog alldeles för få skidmil jag hinner få i kroppen. Känns såå dåligt, längtar massor efter skidorna ju.
 
Men försöker göra det bästa genom att träna annat sålänge. Som idaag. Inledde denna julafton med en dryg timmes styrketräning (lats, rodd, biceps, marklyft, benböj, axlar, mage) i gymmet nere i källaren i Hoforshallen (jäkla bra gym det där), följt av några få längder, glögg och lite bubblande i badhallen. Träning är bästa starten på julafton. Efter är det så mycket trevligare att slappa, äta och umgås ju. Nu; Love actully, imorgon; mer mat, umgänge och juldagspartajande. 
 
God jul. 
 
 

Dagens yoga

 
  
 


En mer uppvärmningsdel - en längre, höftöppnande del - och en avslutande och rätt intensiv del som sätter axlarna på plats.. Som jag ser det. Tog ungefär en timme och då hoppar jag över avslappningsminuterna som är med i slutet på de två första videorna. Älskar dessa tre alltså.. Den första gör en uppmjukad och varm i kroppen, den andra är sjukt bra för alla - men väldigt mycket om en springer då mina höfter gärna "stängs igen" om jag inte gör något åt det, och den tredje som jag tagit upp förut är huur bra som helst för att stärka de muskler som behövs för en bra hållning, samtidigt som den sträcker de muskler som drar axlarna till "fel" ställe. Det är rätt styrke- och uthållighetskrävande, och vill en göra rätt så behövs lite yogarutin (jag får ut typ hundra gånger mer av dessa filmer nu, än för ett drygt år sedan när jag började med dem - fast har ju lärt mig massor på pass jag gått på också under tiden) men någonstans måste en börja, eller hur? :) 

Här ligt

Nämen hej. Long time no see och sådär. Övertid på jobbet, mörker, inför-jul-bestyr, läkarbesök (varav ett med remiss vidare - skit), sömnbrist och allt sånt där har tagit upp all all tid. Japp så äre. Men tränar vidare gör jag. I veckorna ägnas oftast två mornar till jogg med hund (i princip alltid en sväng på 6 km) och möjligen en till till antingen yoga eller styrka - och på helgerna oftast ett längre yoga- eller styrkepass och ett länge löp.. Som idag! 
 
Mina två käraste for till hemmet däruppe i skogarna i snöblåsten igår kväll, så jag har/hade all tid att pyssla med mitt här hemma. Så lördagen har hittills gett mig sovmorgon till halv nio, följt av slapp framför datorn med ett par koppar kaffe, följt av en fin joggrunda på dryga 12 km på isigt och snöigt underlag i knuffande vindar och aggressiva snöflingor.
 
 
Det var så väääldans gött, trots alla jäkla backar runt de två sjöarna. Jag trodde min kropp skulle vara tröttare efter allt jobb, men den kändes väldigt tillfreds med turen. Och nu när jag jobbat in det här att träna på tom mage så märker jag att det kanske är det bästa för mig. Ingen tung kropp och krånglande löpmage alls (det gäller dock bara löpningen, styrkan gör jag bäst mot kvällen när jag ätit som vanligt liksom) och fokus kan ligga på det som görs. 
 
Och efter det fick jag ju tillslut äta svingod mat..

Sushi(rester) och kallrökt lax, skagenröra och lite "grönt" 
 
Igår efter jobbet stannade jag till på bästa sushistället i sjöstaden, och köpte såklart så mycket att det skulle räcka och bli över. Favoriten (förutom stående laxen och avokadon) är tonfisken pga den goda såsdroppen den har på sig - men där är till och med makin riktigt god.. en annars inte-favorit hos mig. 
 
Tvätt och pyssel, tillsammans med soffhäng (letar febrilt julklappar på nätet) och vinterstudion (HEJJA KALLA OCH KOWWA <3) har gjort denna dag komplett, trots att den inte är slut ännu. BRA lördag trots sociala singulariteten. 

RSS 2.0