Trött

Så. trött.
Antar att det har med mitt ändrade matintag att göra? Kanske kanske inte.. Men träningen har gått tyngre måndag-tisdag - som att jag står i delvis stelnande betong när jag försöker.. och idag sitter jag här och nästan inte orkar klicka på tangenterna. Är inte hungrig, inte så farligt sockersugen, men trööött. Det är svårt att plugga när det är så.. Ja, det var väl det jag hade att säga just nu.

Jag och Leia tog en promenad/löprunda igår i värmen. Det var över 10 grader varmt och strålande sol. Är våren här eller är det aprilväder som börjat spöka (med tanke på måndagens väder)?




Is och snö..

..leder till halka och ont. Ibland.
Den här förmiddagen tog jag bilen och vovven och fixade allt som behövde göras på samma gång: Besök på granngården för hundmat, långpromenad med Leia och storhandla på Ica.

Under promenaden började det snöa. Karlstad som är i princip snö- och isfritt liksom! När vi var ute lyckades halka på en isfläck, och slå i rumpen och huvudknoppen ganska hårt. Men inte värre än att det hade gått överefter en kvart. Jag tänkte efteråt på hur snabbt kroppen reagerar där utan att man behöver tänka.. Min ena fot swischade iväg framåt, men blixtsnabbt försökte andra foten parera (vilket inte lyckades då det var is även under den) - men då minns jag faktiskt att jag tänkte att jag måste hålla upp nacken så mycket som möjligt för att inte slå huvudet så hårt. Och efter ca 10 min kände jag att ena handleden gjorde ont och kom på att den också hade åkt bak för att ta emot lite. - Just såna automatiska försvarsinstinkter/reflexer som funnits hos djur i miljontals år, och som gjort att vi överlevt, fascinerar mig otroligt mycket..  Sen halkade jag igen, fast då i en nedförsbacke, så det blev mer att jag satte mig ner. Det som är jobbigt med att ha hund i dessa ögonblick är att de ofta börjar hoppa och trampa på en där man ligger. - "Vad leker vi nu matte?!" ungefär.

Leia har denna vinter av någon anledning fått för sig att om det finns is på vägen, så ska hon gå på den. Och så går hon där och halkar och slirar hit och dit - men ändå tar hon nästa isfläck när den kommer. På vägen tillbaka till bilen idag så hittade hon ännu en "isfläck", eller snarare en iskana, skapad av bävern, som ledde rakt ner i alsterån! Och ja, vem var det inte som kanade rakt ner i vattnet? Jag blev livrädd, men turligt nog så var det något hon kunde stå på precis i vattnet så det blev bara ett dopp för fötterna..




Snön går inte uppifrån och ner här, utan från höger till vänster



Leias iskana..




Frukost

Idag påbörjar jag projekt få bort sockerberoende och gå ner några kilon. För att slippa blodsockerfall, sockersug osv., och för att kunna springa bättre och överhuvudtaget bli bättre och få bättre resultat i träningen - vilket jag inte får om jag försöker bygga muskler på socker, vitt mjöl osv., eftersom jag har en tendens att (delvis undermedvetet) äta mindre ordentlig mat och "lämna plats" åt det goda man äter efteråt.

Det blir inget strikt LCHF, men åt det hållet, med reducerat kolhydratintag. Jag kommer dock inte ge upp frukt! Fast försöker begränsa mig till 2 om dagen, och försöka välja bär istället.

Frukosten idag blev inte väldigt kolhydratfattig, men betydligt mindre än en "vanlig" i alla fall..
Coltingpannkaka; 2 ägg, ½ banan, 1 msk jordnötssmör mixas ihop och steks som en pannkaka - med créme fraiche och blåbär. Helt okej, kommer absolut göras igen.


The Adventures of Rain Dance Maggie

Ja, nu blev det ju inte så mycket bättre.. (angående förra inlägget)


Sommarr


Mint car!


Aah, festivalrysningar


Oslagbart bästa DM-låten. Här med Dave på sång, annars är det Martin som kör den nuförtin
(haha, älskar dansen vid 1.52. Och den underbara bilden av 80-tal i hela videon)

Festival

Alltså. Hultsfred i sommar..? De har redan såna band som gör att jag inte skulle tveka en sekund.. om det var på peace & love. Som är 6 mil från oss i sommar. Men Hultsfred är ju så mycket längre bort. Jag orkar inte camping, för gammal har jag blitt. Men hallå.. The Cure?! Mumford & sons! Garbage, osv osv. Kan man missa det? Kan jag missa Cure? Så många (och enkla) chanser att se dem kommer nog inte. Hmmmm..



Brunch istället

Idag fick det bli sovmorgon, följt av en likadan promenad/löprunda som i tisdags. Fast innan frukost och så, vilket kändes.. Det gick inte alls lika lätt. Men men, det gick. Nu fick det bli någn sorts brunch istället, bestående av stekt potatis, äggröra, sallad med dressing och apelsin/banan/mjölk/grädde-smoothie. Gooott.


Godisfika

- Ett av mina sista, för snart är det slut på socker för ett tag.. - Jag är BEROENDE. :/


Lördagsförmiddag

Nyligen hemkommen från en fin promenad med sötnosen sitter jag nu här och äter tacopizza från igår, yum. Det är en väldig blåst ute, speciellt borta vid sjön (gick förbi Alstern), men med blå himmel och solsken blev det ändå en väldigt angenämn tur. Leia har ända sedan hon var liten alltid blivit väldigt sprallig när det blåser mycket ute, och så även idag. Det var också många som var ute och red eller åkte häst och vagn, och att möta en stor häst på en smal väg kan göra Leia ännu lite mer sprallig, men funkar bra om hon får sitta medan hästen går förbi. Men ja, sprallfian ligger nu och solar med ett grisöra i magen, och själv ska jag kika lite på big love innan jag nog tar en tur ner till stan och fixar ett par ärenden. - Ha en fin dag alla.



Det blååser






Helg

Nu känns det verkligen som att det här är en helg som i helg. Trots att jag har massa skola, så tillåter jag mig att få vara ledig nu, om jag inte mot förmodan får en väldig plugglust då. Det känns dock inte som det. Tyvärr är inte min kärlek hemma, för han ska än en gång åka 9 mils skidor. Jag är både glad för hans skull, och avis. Jag hade ju planerat att åka halvvasan - men pga. alldeles för lite skidåkning så får jag hoppa det. Jag skulle säkert kunna traggla mig igenom, men det hade nog varit både otrevligt och jobbigt. Och ja visst, det är jobbigt och gör ont att träna och anstränga kroppen, och framförallt att utmana sig och därav bli ännu bättre.. Men att åka så långt utan att bryta ihop har jag nog inte huvud för (ännu en grej att jobba hårt med detta år). Det känns som att jag sviker "någon" av nån konstig anledning, men såna tankar känns onödiga - det är bara att gå vidare!

Helgen kommer bestå av bokläsning, långpromenader och big love - typiska "slapp"grejer som jag inte hunnit med så mycket som jag vill. Big love är för övrigt en så konstig, genomamerikansk, stundtals tråkig serie, som trots det är så väldigt berodendeframkallande. Är inne på säsong 3 nu.. Och just det: Game of thrones??!! Jag har en massa serier jag tänkt kolla in uppskrivna på en minneslapp och där har det stått just GoT länge - och i onsdags började ju svt sända det. Jag måste säga att det verkar lovade, trots att de kanske visar lite väl mycket (blod, naket osv) innan de byter bild. Men det kanske ger ganska mycket till helheten..? Vi får se. Hej hej.



ÄNTLIGEN ska jag få börja läsa dessa böcker. Min Harukami-erfarenhet säger mig att jag inte kommer att bli besviken.

Solsken

Jajjemen nu är det solsken, både inuti och utanpå. Vad befriande det känns att göra tentan och känna att den förmodigen blir godkänd. En botaniktenta var det förövrigt. Det finns en chans att detta var den sista tentan jag gjorde, åtminstone på länge, så då känns det ännu mer befriande. Och hur underbart är det inte att solen skiner och isen tydligen regnade bort igår så att gräset är framme och man inte behöver halka sig fram utomhus?

Om en timme ska jag ta mig iväg till studnternas hus för ett träningspass i Step-styrka. Jag är halvt förstörd för att jag inte sovit bra på snart två veckor (mitt eget fel iofs), så vi får se hur det går, men oavsett så kommer det säkert att ge en bra känsla även om jag inte kör mitt hårdaste just idag. I tisdags tog jag, Björn och Leia en liten promenad/löprunda, min andra sedan jag började på noll. Denna gång blev det tre kilometer på 20 min istället (+ några kilometer gång) och jag hade knappt något flås, så kondisen är det inget fel på. Knät kändes bra trots asfalt hela vägen, så jag är optimistisk! Kör nog på liknande längd och fart några gånger till och på blandat underlag och olika kuperad terräng också för att känna på lite till och bygga upp. Har planer på några lopp i vår/sommar/höst så jag vill verkligen ta detta i en bra takt.



Bäddexperten

Jag (panik)pluggar -försöker i alla fall- för fullt, och har inte tid till så mycket annat. Humöret är lite nedåt pga. av tentastress och grått väder och halkrisk varenda steg man tar, och en ganska stor sömnbrist (jag avskyr verkligen salstentor) - men snart är jag förhoppningsvis tillbaka i tid och glädje. Sålänge kan vi titta på hur Leia visar sina expertkunskaper inom bäddområdet..


Fröken koöga kikar upp.. Sängen brukar alltså vara helt täckt av överkastet, och kuddarna brukar ligga liite finare.


Mycket nöjd med sin prestation. Obs. Notera hennes precisa placering av rumpkudden.

Recepttips: (amerikanska?!) fullkornspannkakor


[Yoghurtpannkakor kanske man ska kalla dessa för istället, för alla recept man hittar annars när man söker på am. pannkakor är som vanliga tunna ungefär, fast med bakpulver. Jag har testat de såna också, och nej, de är inte något att göra någn stor grej av, de smakar som vanliga tunna pannkakor, fast torrare.]

- Jag har senaste gångerna jag gjort pannkakor, gjort just dessa tjockisar med yoghurt. De är extremt goda (bra yttre konsistens -liksom lite smått stel- och geggiga och krämiga inuti, för att inte tala om smaken!!) och enklare att göra än tunna då de är lättare att vända och går snabbare att göra. Enda nackdelen kanske är fler ingredienser, men de kan man ju minska och variera hur man vill. Recepet nedan är min version, men det går att variera hur mycket som helst, det viktiga är de ungefärliga proportionerna.
- Testa dem, ni kommer inte ångra er.

Tjocka fullkornspannkakor:

Till ca 2 hungriga vuxna personer

1½ dl dinkelmjöl (vetemjöl)
1½ dl fullkornsvetemjöl
1 msk krossade linfrön
(1/2 msk psylliumfrön)
1 msk råsocker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
3 dl naturell yoghurt
1 kryddmått vaniljsocker
(eller 3 dl vanilyoghurt, men det ger ju betydligt mer socker också)
1 ägg
1 msk smör + smör till stekning

Tillbehör:
Vad som helst! På den övre bilden hade jag blandat ihop turkisk yoghurt, florsocker och hallon, och den nedre hade jag créme fraiche, skivad banan, råsocker och ljus sirap.

1. Blanda alla torra ingredigenser och tillsätt yoghurt och ägg. Rör till en jämn smet.
2. Smält 1 msk smör i stekpanna, häll smöret i smeten och blanda. Grädda små tjocka pannkakor i smör i ca 2 minuter på varje sida, tills de fått fin färg.






Lärorik helg

Äntligen hemma! Har hunnit packa upp, tvätta av mig resdammet och fått i mig ett näringsrikt mål (ett halvt rör pringles och ett glas vatten), och nu suger datorn åt sig all min uppmärksamhet. Leia och Björn är inte hemma förrän imorrn, annars hade datorn fått konkurrens.

Helgen har varit så otroligt bra. Jag har varit där fem eller sex gånger nu på helgträffar, sett så många otroligt bra föreläsare (de letar fram de bästa - jämt!), men det känns som att den här var bäst. Det var "bara" fyra olika föreläsare, men föreläsningarna var så bra och relativt ingående så det var alldeles lagom för att vara fullproppad utan att inte tappa orken. För min del var inrikningen helt perfekt; massa djurbeteende och massa evolution - mina två favoritämnen! I biologi är det förstås svårt att skilja olika inriktningar åt - allting hör ju ihop, världen är ju en enhet - men det går ändå att skapa vissa suddiga gränser.
Jag kan inte gå in på vad som sades, då skulle jag få skriva en bok. Men det är roligt att man, trots att man är så trött efter dessa väldigt långa dagar och långa resor, känner sig så fylld av ny energi, motivation och pepp inför att lära sig nya saker.

Nu ska jag varva ner lilla hjärnan med lite Vampire diaries och Big love, innan det blir en - förhoppningsvis - mer ordentligt sömn än vad denna vecka bjudit på.


Det var nästan fullt, i denna stora hörsal - populära kurser



På lördagen föreläste Kenth Svartberg, som är doktor i etologi och som har forskat på hundens beteende, och framförallt om hundens personlighet (- vilket ju är så spännande! Bevisa personlighet hos djur? Vetenskapligt?!) Han har gett ut en del böcker, så jag skaffade mig en, som jag tyckte verkade vara en bra bok att börja med av dem han hade.


Mina finaste

Även om det bara är två dagar så känns det jobbigt att vara ifrån mina hjärtan. Väldigt jobbigt.



Nu vare mycke

Idag har det verkligen varit fullt upp här hemma. Jag åker till Linköping svinatidigt imorgon och är där hela lördag och ända till söndag kväll, så det har varit en del att förbereda bland annat. Plugg, storstädning, matlådematlagning (orkar inte äta dåligt igen, bara för att man är bortrest), styrke-pass (som body pump typ - gick skitbra), promenix i solen, osv. Nu håller jag på att tvätta och ska sätta igång med packningen också. - Jag sover på ett av de två vandrarhem som finns alldeles nära Linköpings uni, så då måste sängkläder och sånt packas. Kursen jag går är en fortsättningskurs i etologi (som jag tyvärr känner igen väldigt mycket i - men repetition har väl aldrig varit fel?), och vår kursträff slås ihop med en annan kurs, hundens beteendebiologi 2. Det är jag myyycket glad över, för det innebär att många av föreläsningarna inriktas mot hundar och deras beteende, träning med hund osv. Detta ska bli så intressant! Hoppas bara jag orkar hålla mig vaken under lördagen då jag måste upp vid det fasansfullt tidiga klockslaget 05.00 imorgon, och  vi håller på till 17-18 nånting på kvällen. Pju.
- Säger det igen, det som jag sagt så många gånger: vem som helst, som är intresserad, kan läsa dessa kurser! De tar in många sökande, kurserna är grundkurser - dvs inget avancerat, de kräver inte extremt mycket tid (de flesta som läser dem gör det bara av intresse, på sidan av jobbet typ) och är jätteintressanta! Här finns länk till Linköpings fristående kurser i biologi, under vilket man hittar alla dessa roliga distanskurser i djurbeteende.

Jag pluggar, Leia solbadar..


Min söta lilla rosenbuske ser glad ut.


Soligt ute.


Godis på fredagskvällen hinner man väl alltid med, trots spring hit och dit.


- Ha en fin helg alla.

Galgar

Jag har glömt visa mina snygga galgar jag budade till mig på tradera. Olika färger och mönster, från 50/60-talet tyckte jag att det stod, och betydligt stabilare än de plastgalgar vi haft. De livar upp litegrann i vår mörka hall.



Dagens smoothie (och frukost)

God morgon. Sitter och äter frukost och myyyser i min nya tröja, jag är så nöjd. Jaja, nog om det. Idag dricker jag en jättegod smoothie som jag gjorde på: 1 banan, 2 pressade blodapelsiner, en skvätt bravo juice-tropisk, ca 1-1,5 dl röd mjölk, 0,5 dl vispgrädde, 1 msk krossade linfrön och 1 tsk psylliumfrön. Ungefär. Jag bara häller, så jag vet inte exakta måtten (precis som när jag har mat i ugnen/kokar - jag kollar aldrig tiden.. ibland har det gått sådär med maten..) men det är nog inte så noga. - Resten av frukosten är kokt ägg, och skinkrullar (rulla in cream cheese och någon skivad grönsak i skinka)!





Power Houdi

 

Köpte ett "mösspannband" också. - Färgen på tröjan är som den undre bilden.


- Weho, nu har jag fått hem min helt underbart sköna tröja. Det är Houdinis klassiska tröja, som funnits ett tag. Jag har spanat på den ganska länge, men det var inte förrän Björn skaffade sin i somras som jag kände hur väldigt skön den är. Jag har en annan tröja från Haglöfs som också är i materialet "polarec", men det är ändå inte samma sak som denna. Den här tröjan värmer, utan att göra så att man svettas, den känns inte, samtidigt som den känns underbar.. osv. Man kan jämföra det mellan att ha vanliga strumpor eller riktiga smartwoolstrumpor - har man en gång börjat med dem är det svårt att ha vanliga tycker jag. Rekommenderar verkligen denna tröja - och just nu har addnature en sportlovskampanj, så den är många hundralappar billigare.



 

Den högra är färgen jag ville ha först, men den fanns bara i ministorlekar kvar :(
(Bilder från addnature)

Startjoggen

Som jag skrev igår så ska jag börja på noll vad gäller löpningen - och jag började idag. Jag kom precis hem från en tur på 45 minuter, 5 km, varav 2,5 km i mitten av stäckan var jogg. - Vääldigt sakta; 20 minuter av tiden joggade jag, och promenaden till och från spåret tog 25 minuter - helt enligt planen! Känns ganska löjligt egentligen, att jogga 2,5 km på 20 minuter, för mig som ändå jobbat mig upp till ganska mycket mer och snabbare. Men det kändes jättebra, jag är så mycket piggare nu än innan jag stack ut, och knappt några känningar alls i knät. I ett par nedförsbackar kändes det liite lite svagt, men det räknas knappt. Jag kör vidare på detta!


Leia var med och hoppade runt och var glad. Det är ett helt otroligt fint väder ute; strålande sol, blå himmel, nysnö och blåst som blåser ner snö från tak och träd med jämna mellanrum så att allt glittrar. Kan det bli bättre?!




Sitter för övrigt och äter en jättegod lunch jag tänkte tipsa om: Baconlindad kycklingfilé fylld med fetaost och örter (gjord igår kväll), kokt broccoli i en röra av créme fraiche + sweet chilisås + riven parmesan + salt och peppar, och så en skivad tomat. Jättegott, nyttigt och enkelt  (om man har färdig kyckling).


Tisdagsträning

Idag har jag läst läst läst botanik större delen av dagen (snart tenta).

Efter det fick jag min belöning i form av ett Step/Styrka-pass. Passet är uppdelat: först en stepdel med koordinationsuppbyggande kondition - ca 45-50 minuter, och sen en styrkedel med axlar, biceps, triceps, rygg och mage ca 15 min. Det går ganska segt att komma igång efter förkylningen, jag fick nästan mjölksyra ett par gånger i benen under konditionsdelen! Nu är det ju första gången jag gör något alls som ökar flåset på det viset på över två veckor, så jag kan väl inte vänta mig så mycket.. Och av gammal vana körde jag på högsta nivå på brädan och alla jobbigaste varianterna av rörelserna - så med tanke på det är jag NÖJD.

Jag är lite orolig över mitt högerknä som betett sig konstigt som sagt, och gjort att jag inte kan springa. Jag får lite svaga känningar i det då och då, och jag har inte sprungit sedan jag fick så i mitten av januari.. Inte bra. Men jag kör på det jag sagt tidigare; träna annat för att få upp bättre styrka och stabilitet i knät, nya löparskor, ner ett par kilo i vikt och komma igång med löpningen successivt - nu ska jag verkligen börja på noll. Börjar imorrn!

Bakade några "classic cupcakes" på receptet från Leila Lindholms muffinsbok (adderade hallon också dock), såhär på kvällskvisten för att fika med min käraste. Hoppas att alla haft en fin hjärtans dag.



Hjärtlig frukost



Ägg med salt och fil med banan, valnötter, hallon och hjärtmüsli.




Pluggar, med..

..fint sällskap.





Fast nu ska jag nog dricka lite te och sedan släppa ut vilddjuret i skogen.

Dagens smoothie: chokladsmak




Mixa ihop 1 banan, ca 1,5 dl mjölk, 0,5 dl vispgrädde, 1 msk krossade linfrön och ca 1 tsk kakao. Rör efter det ner ca 1 tsk psylliumfrö. - En av de godaste smothies jag gjort, men kanske inte riktigt en smoothie längre? Milkshake/smoothie.. - vad är skillnaden?

- För övrigt var dagens frukost lite mystisk.. Smoothie i en stor tekopp, chokladsmak på den, äggen skalades och saltades allteftersom jag åt dem framför datorn. Jaa.

Min söndag

- Mycket trevlig dag idag!
Först åkte jag och grannen till katthemmet och spenderade förmiddagen där, städade kattlådor, fyllde mat och vatten, kikade på nyinkomna katter, fikade, men ägnade oss framförallt åt massa klapp och gos.
Sedan blev det skidstafett på tv med mer fika - och så försökte jag klämma in plugg (om transport av vatten och näring i växter) däremellan men det gick sådär..
Sen en fin eftermiddagspromenad med vovven, följt av första träningspasset på 11 dagar, vilket gick över förväntan. Men oj vad svag jag blivit i övre delen av kroppen, dvs. armar, axlar och bröst. Det är bara att jobba hårt för att komma tillbaka nu!
..Nu går kvällen nog i seriernas+glassens tecken.

Katthemmet


Denna, extremt keliga, tjej var så vanvårdad i pälsen att man var tvungen att raka bort den..




Fika sista (äntligen, puh) biten av den maffiga kladdkakan som bakades för några veckor sen.


Plögg.


Fin solig dag..


Underbar och skuttig hund (bergsget?)




Nybakta scones



- Vad skönt det är med helgkänsla. Tog en lång sovmorgon idag och bakade sen havrescones medan de andra två låg kvar. Nu är frukosten avklarad och innan jag sätter igång med botanikplugg så ska jag klicka runt på dattan lite.





Marabou Black - saltlakrits



Well hello theeeree, titta vad jag hittade i affären nyss?! En mix av det godaste; choklad och lakrits = succé.
-Jag har redan testat, och japp, den är riktigt god! Är man sugen på choklad kanske man ska köpa en annan då denna verkligen smakar av lakritsen.. men är det både choklad och lakrits man vill ha så är denna perfekt.

Hallon och jordgubb

God morgon,
här är morgonens, lite gräddigare, smoothie..
- hallon, jordgubbar, mjölk, grädde och en halv matsked psylliumfrön.

Jag vill ha mina smoothies relativt söta, utan att tillsätta något extra socker eller någon annan sötning, och när jag normalt har banan med så gör ju bananen sötningsjobbet - och då kan man ha med fil/naturell yoghurt för att jämna ut. Men när jag bara använder bär, som i sig är ganska sura (hallonen), så undviker jag andra sura saker, så jämnar det ut sig.





Solig eftermiddagspromenad

Idag var det ännu en sån där perfekt vinterdag igen med lagom temperatur, strålande sol osv. Jag Och Leia tog en längre tur förbi Frödingstenen upp längs Alsterån, runt Gunnerud och tillbaka. Jag vet inte hur lång rundan är - 7 km kanske?, och den är väldigt fin med knöliga stigar, spångar och broar, förbi hästhagar och kossor. Det verkar som att bävern blivit lite mer aktiv där uppe också.. - Lite otäckt med den snötäckta isen dock, som nog inte är det minsta stabil. Det ser ut som vanlig mark på vissa ställen, och Leia som var påväg ut ett par gånger för att nosa på spår efter andra hundar (!) gav mig ett par hjärtattacker..













Räkröra

Goddagens! Sitter och äter lunch inspirerad av Björn Ferrys gubbröra. Fast min räkröra blev ganska annorlunda ändå.. men det var ändå den jag hade i tankarna. Jag tänkte tipsa om min: Jag rörde ihop hårdkokt hackat ägg, räkor, hackad purjolök, majonäs och turkisk yoghurt - saltade och pepprade - och så svart kaviar, gurka, tomat och finncrisp till. Gott och enkelt.
- Nu blir det långpromenad i solen med Leia.






Dagens smoothie


- Banan, blodapelsin, blåbär, mjölk, fil, krossat linfrö och valnöt.



- Den blev myycket god.

Hundens precision

Leia går, som jag sagt tidigare, in i och ut ur perioder hela tiden. Ibland är hon barnslig, ibland väldigt vuxen, ibland klok och alert, ibland "korkad" och ointresserad. Detta är både spännande/intressant och jobbigt. Nu senaste veckan (jag ljög kanske lite när jag skrev att inget annat var annorlunda förutom pigmentförlusten - fast kanske mest för att jag inte ser någon koppling) har hon varit ganska spänd och lite orolig i alla fall - och även det kan komma då och då. Så länge jag ser att det ändras tillbaka så ser jag inget problem. Idag fick hon vara själv någon timme i alla fall, vilket hon inte gillade jättemycket tydligen, då hon tagit min toffla, björns pjäxa och ett skrivblock och hoppat upp i sängen med alltihopa. Skrivblocket gick hon dock ett steg längre med och rev av alla sidor ifrån själva pärmrullen - på perforeringen! Allihopa! Jag är imponerad - jag tycker att jag själv kan ha svårt att få av dem på det viset om jag inte viker lite först.. vilken precision hon har.



Stekt gröt!

Goddag! Jag sitter här och vekligen tycker synd om mig själv. Gick till vårdcentralen och tog några prover (för att jag äter en medicin just nu som gör att man ska vara lite uppmärksam när man blir sjuk, brukar inte söka läkare för en förkylning annars :)), men det visade inga streptokocker, så blir jag inte sämre så ska inget göras. Så jaa - jag får dras med detta. Huvudet fullt med snor och nysningar och uppsvällda körtlar på hals som gör att jag har ont och är stel. - Okej, nog med klagan..

Igår testade jag en ny frukost: Stekt gröt. Jag har blivit så nyfiken på den sedan jag läst om det på den fina bloggen Frukostera, så nu var jag tvungen att testa. Man gör alltså som så att man kokar gröt, smetar ut den i en matlåda, låter den stå över natten, skär i bitar och steker i smör. Jätteenkelt, men kräver lite förarbete då. Till min gröt tinade jag jordgubbar, och hällde på kokos, hackade valnötter och ljus sirap. Funkar kan man säga.. godare än vanlig gröt tycker jag nog.





Långsam, seg, men ändå alldeles för kort dag





Ja, dagen idag har känts som rubriken lyder och har spenderats som bilderna visar. Har massa att plugga, men lite tid. Och ork. Jag är så trött på denna förbannade förkylning!! Nu har den gått över till snuva.. Är täppt (samtidigt som snoret rinner = väldigt bra kombination) och nyser om vartannat. Och ser alla träningstillfällen segla förbi. Usch.

Annars sitter jag och funderar en del på denna blogg. Jag mixar ju hejvilt här och skriver precis vad jag har lust med. Rubriken, som suttit där sen början för 4? 5? år sedan (på metrobloggen) säger ju inte så mycket mer kanske än att jag skriver både saker som har hänt, händer och ska hända. Det känns lite rörigt helt enkelt. Därför funderar jag på att fokusera på de två sakerna som jag nog skriver mest om här; mat och hund. Tål att tänkas på..

Pigmentförlust på nosen

Vår fina lilla Leia har den senaste veckan fått konstiga, ljusa pigmentfäckar/pigmentförlust på nosen. Jag undrar vad orsaken till detta är? Vet inte alls om det är vanligt/ovanligt och vad de kan tyda på.. Ingenting hos henne, förutom dessa fläckar, är annorlunda så jag kan inte tänka mig att det är något allvarligt. Leia är ju vår dutt-fia, hon går och duttar på allt med nosen, och spännande dofter utomhus analyseras noga genom att hon trycker nosen mot och står och nosar och blåser.. kanske kylan i kombination med hennes "analyserande" utomhus kan ha påverkat till pigmentförändringarna? Jag ska forska vidare litegranna men om någon har någon idé så tipsa gärna!

 

 


sjuk på söndag

Min söndag blev inte riktigt som jag hoppats på. Planen var att träna (söndagar är perfekta träningsdagar), plugga och ta en långpromenad med hunden. Men min konstiga förkylning som började i fredags har inte lämnat mig, utan snarare gjort mig ännu mer seg och hängig och uppsvälld på båda sidor om halsen. Så idag får jag underhålla mig med det som finns här hemma. Städa och försöka få det fint och mysigt med blommor och ljus, mysa med världens underbaraste hund och Björn, roa mig med att läsa tidningar och se på serier, och dricka massa te och fika godsaker.









Katthemmet i Kstad

Jag är medlem i Djurskyddet sedan ganska länge och under något år hade jag tänkt att jag vill hjälpa till på något sätt, mer än att bara betala medlemsavgiften och sånt. Då såg jag på djurskyddet-karlstads hemsida att de sökte helgpassare till djurhemmet som finns här.
De har i stort sett bara katter, så det man gör är att ta hand om dem.. Kattlådor, mat, vatten, städning, gos och möjligen medicin är det man hjälper till och fixar med. I november fick jag äntligen tummen ur och kontaktade dem, och i december följde jag med några erfarna helgpassare och hjälpte till, för att se hur det går till och så. Supermysigt. Alldeles efter det kom det också ut en artikel i Karlstads tidning om djurhemmet och deras arbete.. kul att det uppmärksammas!

Idag åkte jag dit för andra gången, med ännu en ny tjej som bor granne här med mig, och hjälpte till - träffade de två tjejer som jobbar där på vardagarna - och fick jaga katter som inte ville tillbaka in i sina rum, bland annat.

Är man djurintressead och vill göra något för att hjälpa så finns det säkert flera ställen i Sverige som behöver frivilliga.. bara att kolla runt på hemsidor och så, det står säkert något.

Nu ska jag fika och mysa med mitt eget djur här hemma - ha en bra helg alla!



Äppelpajglass

Idag har jag haft ont i halsen ända sedan jag tvingades vakna så tidigt som 6.30 imorse (för att skjutsa min käraste till tåget). Vad jag förstått så är det tillåtet att äta glass när man är sjuk? Björn går till och med så långt att han säger att man ska äta glass när man har ont i halsen. Jag vet inte om jag riktigt håller med, men det är en bra ursäkt! Den här goda glassen, "Berte glass, Äppelpaj" från Sia är det godaste i glassväg jag testat på vääldigt länge. Den smakar verkligen äppelpaj. Fast som glass! Med kaneläppelbitar och pajsmulor. Den slår till och med en del smaker hos Ben & Jerry.. inte många som gör de int.



Spår, lydnad och promenix med hunden

Är nyligen hemkommen från en finfin promenad med Leia. Först åkte jag till stället där vi spårar allt som oftast med Leia, och lade ett spår medan hon fick vänta i bilen. Sen åkte vi vidare till Alsters herrgård och gick därifrån längs alsterån ner till vänern och strandängarna där nere. Tränade lydnad och lite andra tricks och Leia var såå duktig. När jag var ute i ena kohagen tänkte jag att det var ett bra tillfälle att träna på att hon skulle stanna kvar, fast med längre avstånd än vanligt. Första två gångerna kom Leia springande efter mig till när jag kommit "för långt" bort, så jag minskade avståndet (men fortfarande långt) och då gick det jättebra! Hon kom som ett spjut vid "hit" och satte sig blixtsnabbt vid min vänstra sida. Tränade lite mer hit, fot, balansövningar, "bakom" (hon ska gå bakom mig, perfekt att träna på såna där spångar) mm. Efter en timmeslång promenad kom vill till bilen och åkte tillbaka till spåret jag lagt. Och jag skojar inte när jag säger att fröken nästan ylade där bak i buren. När vi kom fram fick jag visa och säga åt henne ordentligt att ta det lugnt, annars hade hon rusat iväg utan lina, över bilväg till spåret (hon såg var jag började spåret). När hon äntligen fick komma iväg följde hon spåret precis, trots blåst. Jag gjorde en ganska mjuk 90 graders kurva, och ganska snirkligt här och där, och hon följde det hur bra som helst. Jag hade lagt "bytet" i en fördjupning så hon sprang över det, men vände direkt (efter 1-2 meter) - så himla duktig! Snacka om att hon har saknat spårandet. Ska nog försöka få till en längre utflykt med flera spår i helgen, om det inte är för kallt!



"Nytt" godis?

Jag har gått och blivit godisråtta igen, så att det smäller om det. Testar allt nytt nästan. Nu vet jag inte om dessa två nedanför är nytt dock?

För någon dag sen hittade jag i alla fall snören med zoo-smak, måste testas såklart!



Och så har jag upptäckt att det ska finnas salmiak-créme?!!??! Hallå eller, vart då?! Måste testa det, kan ju inte vara annat än en succé. Om någon vet vad man kan hitta detta, hojta till.


Tonfisksallad


Nu är det dags för lunch. Idag äter jag denna supergoda tonfisksallad (mammas recept), som jag gjorde och åt även igår. Väldigt enkel sallad som räcker åt två till fyra peroner, beroende hur och med vilka tillbehör man äter. Den består av 1-2 portioner kokt ris, 1 stor burk tonfisk i vatten, 2-3 dl frysta ärter/majs/paprika, sallad, salt, peppar, olja och gärna lite rödlök - och så rör man ihop allt. Att det inte är så noga med mängden är för att det ju beror på hur man vill ha det. Jag tar t ex. mindre ris, mer grönsaker och häller på ganska mycket olja. Hos mamma äter vi med nyrostat vitt bröd, men det kan man ju göra som man vill - ett ägg passar perfekt. Och dressing kan man ju också ha om man vill, men den är inte torr eller så utan heller.

Kylig morgonpromenad

Idag gick vi en promenad igen innan frukost. Väldigt mysigt och uppiggande är det, och Leia älskar det. Hon blir alldeles studsig och busig så fot hon ser att alla tre ska gå - eftersom det normalt blir att vi går en och en. Men det är så bitande kallt ute nu att det verkligen gör ont! Speciellt i benen.. Nästa gång blir det nog överdragsbyxor på också.







idag. onsdag.

Frukost

Hittills har jag hunnit gå en kall långpromenad med mina två hjärtan, hämtat ut paket och rek-brev på konsum, ätit frukost och bäddat sängen två gånger (Leia och jag är nog lite oense om hur sängen ska vara bäddad, så när man minst anar det så går hon till sovrummet och river runt). Idag ville jag göra en ny smak på smoothien, så jag använde såna där frysta mangobitar, banan, naturell yoghurt och lite mjölk. Den blev en väldigt tråkig smak och jag glömde köpa apelsiner igår, annars hade en sån ipressad i smoothien nog varit prefekt. Jag hackade istället ner valnötter och åt den med sked, vilket åtminstone blev godare än innan.

Idag är det tänkt att jag ska plugga etologin, baka morotsbrödbullar, träna och också hemskt gärna hinna fortsätta spela Alice-madness returns, som jag började med förra veckan. Ha en fin dag!


Leiagumman


RSS 2.0