Plugga som hobby..

Idag har jag sett en massa föreläsningar om hästar, bland annat uppfödning av welshponnyer och travhästar. Det är i kursen Djurhållning - inriktning hästar och sällskapsdjur som just det hör till. En del av de föreläsningarna som vi har i de här djurskyddskurserna är verkligen bra, speciellt de där de har filmat hos någon uppfödare så att man får se hur det verkligen är, och de kan visa på djuren att si och så ska en viss sak se ut och så ska det inte vara osv. Det är svårt annars att ta ut allt man lär sig i praktiken sen tror jag, bara genom att läsa det i en bok - typ hur hullet på en ko ska se ut för att vara bra.. Helst skulle man jobba extra/prakatisera på en gård med djuruppfödning så att man lär sig den vägen. Om någon har ett tips på något sånt så hojta till! :)

Förresten vill jag tipsa om Linköpings universitets distanskurser i t ex. etologi (djurs beteende), hundens beteendebiologi, hästens sinnen och beteende och liknande - de är jättebra! De är på grundnivå (man behöver bara grundkurserna från gymnasiet för att läsa dem), de tar in måånga, allt är på distans förutom en helgträff som också alltid varit jättebra (jag har varit på 4 stycken i olika kurser därifrån) med föreläsare som är inspirerande, boende precis brevid föreläsningssalen nästan osv. Det är enkla kurser som man kan ha som extra intresse på sidan om jobb eller andra studier - perfekt! Sista ansökningsdag 15 april dårå. Tycker inte att man ska bli avskräckt av att det är "universitets/högskolenivå", alla kan läsa det så länge man är intresserad!

 


You've been Flirting Again

Meepmep.

Vad stressigt allt är. Har ju så mycket att göra i skolan nu, och det går inte så snabbt för mig, får inte så mycket gjort som jag borde och vill. Sover dåligt har jag gjort ett par-tre nätter nu också.. ble. Bara träningen går bra nu ju. Fast nej, egentligen inte - jag springer ju ingenting! Bara massa pass. Imorgon ska jag ta mig ut på en kort runda. Att den får bli kort beror på att jag ska på ett 90 min-pass (StepIntervall) på lördag vilket jag sett fram emot en vecka nu, så det vill jag ju orka med.

Träningen har i veckan sett ut som så:
I måndags: Tränade Puls 75 min. Har inte testat just detta pass så det var kul att prova, men kanske inte min grej riktigt. Ett sånt pass man kan gå på när man inte har något bättre att välja på. Fick dock ont i smalben och anklar av allt studsande - känns inte som att det bådar gott för löpningen tyvärr.

I onsdags: Testade på Dansstep 75 min, första gången det också. Rooligt! Tjejen som har det passet hoppade in för en annan förut så jag kände igen en del av de lite mindre dansanta stegen vilket gjorde att jag hängde med bra. Det är roligt att dansa, men jag har ingen dans i bakfickan så jag känner mig inte helt bekväm med det. Därför är det mycket bättre att ta ett sånt här mellanting-pass, skulle nog känna mig löjlig på ett rent danspass, eller t ex zumba. Fast jag är bra sugen på att testa det sistnämnda..

Idag (torsdag): Tränade styrka, 75 min. Gick superbra, ökade med 2,5 kilo på benen och samma på halva låten på ryggen. Benen orkar verkligen mycket - något att tänka på! Det börjar dock bli jobbigt att få upp stången på axlarna..

Mina nya tränings/löparbyxor! Från Rönnisch - de bästa träningsbyxorna jag haft. Nu har Rönnisch börjat med ett nytt material som har bra andningsförmåga och "antishake" - de sitter som gjutna samtidigt som de går att röra sig jättebra i. Hög midja som sitter åt men inte gör ont. Perfekta.

The model

Dags för sommartid då.. sämsta omställningen.. jag har precis ätit frukost och klockan är 11.30. Men imorrn känns det väl som vanligt igen får jag hoppas.
Idag har jag lust att sätta mig i bilen och åka runt till olika ställen.. Biblioteket, Plantagen, Ikea, Biltema. Men orkar man det? Skulle behöva ta en långpromenad med Leia också.. Ja, vi får se vad det blir..
Skickade in min hemtenta igår kväll också! Trevligt att bli av med den, nu håller vi bara tummarna för att det går vägen, för imorgon börjar en kurs som kräver att man blivit godkänd på den här som jag just skickat in tenta på. Vi har en helgträff om två veckor i kommande kurs och jag har redan köpt tågbiljetter och bokat hotell (slår på "stort", måste bo där tre nätter och känner inte för vandrarhem utan eget badrum och internet och så), så det vore ju väldigt bra om jag får gå kursen också.

Det blev inte att jag sprang i torsdags, hade annat att fixa med då. Men fredag och lördag har det blivit lite träning!
I fredags: Tränade styrka 1 timme. Gick jättebra, just det passet är så lugnt, nästan som att man skulle vara på gymmet, så man kan verkligen lägga på mer vikter. Andra styrkepass/pumppass är så mycket mer intensiva - det blir ju uthållighet man tränar snarare än styrketräning - då blir det svårt att ha väldigt tungt för man får ju mjölksyra direkt.

Igår (lördag): Sprang äntligen 1 mil, vilket jag tänkt göra länge. Håller jag på att träna inför ett lopp på en mil så måste man ju köra en testmil tycker jag. Ungefär 1 timme tog det. Det innebär att jag springer mer än en kvart för sakta, och träning på det behövs alltså. Det är väldigt mycket snabbare det ska gå alltså.. Klarar jag det?


Never let me go.

Nu måste jag tipsa om en jättegod maträtt jag gjorde igår. Sist i Hofors, rev jag ur några recept ur mammas tidningar, bland annat detta som nog kanske kommer från Buffé - den där tidningen man får som ICA-medlem.

Det är kycklingspett med curryris och äpple, men jag gjorde om lite. Har förresten, sedan jag började göra egen risotto, verkligen börjat älska det. Det går att variera hur mycket som helst och göras riktigt spännande och det blir inte torrt och tråkigt. Och så lär man sig så mycket med hur smaker kan passa ihop och bytas ut.

Enligt receptet är ingredienserna:

3 dl avorioris
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot (ca 100 g)
1 palsternacka (ca 100 g)
1/2 röd paprika
1 tsk curry
2 msk sweet chilisås eller 1 msk honung
7 dl vatten
3 msk konc kycklingfond
1 citron
500 g kycklingfilé
1 äpple
1 tsk rör- eller råsocker
1 tsk timjan
olivolja
smör
salt och peppar

- Jag tog bort äpplet, sockret och la till soja. Bytte ut olivoljan mot rapsolja också, alltid bättre med raps tycker jag.
Curryriset:
Börja med att skära morot, palsternacka och paprika i cm-stora bitar, och också hacka lök och vitlök. Häll två matskedar (eller lite mer) olja i en stor kastrull och fräs alla grönsaker och lök där i med curryn, men utan att de tar färg. Tillsätt riset och rör runt så att riset blir glansigt. Häll på honung/sweet chili sås, vatten och fond, rör runt och låt det sen stå och småkoka under lock tills riset är klart, ca 20 min - då ska risotton vara lös och "krämig" som receptet säger.. Det låter lite.. äckligt  och irriterande, ungefär som att "läsa en god bok" eller en "matig sallad" usch, ryser.. men ja.. Finriv skalet från citronen och sätt det åt sidan. Pressa i saften från halva citronen i riset och tillsätt en "klick" smör. Krydda med salt och peppar.
Kycklingspetten:
Här är det meningen att man ska trä på kyckling på spett, steka i stekpanna, efteråt krydda dem med citronskalen och timjan och sen steka äpplen i samma stekpanna, men jag tyckte inte att det lät så himla kul..
Jag skar kycklingen i långa skivor och la dem tillsammans med citronskal, timjan, salt, peppar, rapsolja och lite soja i en påse och lät det marineras en kvart eller så.. Sen trädde jag på dem på spetten och slängde in allt i ugnen på 200 grader tills det var klart. Vet inte riktigt hur lång tid det tog. Har en ovana att inte kolla tiden, vilket Björn skäller lite på mig för, men ja.. jag vet inte, tycker aldrig att tider som står i recept är så bra, det varierar ju så mycket, då är det mycket bättre att gå på känsla och smak.

Jag hade groddar till, man kan ha sallad eller ingenting till om man vill.



Testa något nytt, om ni inte gjort detta förut, enkelt och gott.

Citron i matlagning, och speciellt till kyckling, fisk och sallader är hur perfekt som helst. Jag har alltid haft svårt med frukt i mat, har aldrig lyckats förstå det där med jordgubbar i matsallader eller lingon till köttbullar och brunsås.. uuh.. Men citron hade jag nog i redan i den första kycklingrätten jag lagade. Det kanske är för att den ju egentligen inte är speciellt söt. Men en frukt ändå!

Here To Here (!)

Nu har det varit dålig uppdatering här. Det har dock varit ganska dåligt med träning också, så - om jag nu ska följa min plan på blogg inriktad på träning jag utför - då är det inte så konstigt.

Vi åkte i alla fall tillbaka hit till Karlstad i söndags, mycket skönt att vara hemma igen. Jag har skrivit klart en uppgift i kursen som tar slut om en vecka och nu håller jag på med hemtentan i samma kurs. Tentan känns överkomlig (än sålänge, har snart gjort halva) och det gör mig på bra humör.

Annars är jag på ett väldans bakhumör.. har inte hunnit stilla det alls ännu, spånar fortfarande vad nästa bakprojekt blir - från och med nu ska jag testa nya saker varje gång då det ju finns så mycket att göra! Den som är baksugen kan titta på nya bloggen jag länkat till i listan till höger, BakeCake, där kan ni få sitta och dregla litegrann.

Jag håller på att bli galen på allt grus och all vinterpäls som flyger omkring här hemma också, men är väldigt glad för det fina vårvädret som det bjuds på nu, och inte minst att så mycket snö försvunnit här i Karlstad - håller mig nog här tills det försvunnit i Hofors också för där är det nästan rena vargavintern i jämförelse.

Träning då?!
I måndags: Tränade StepIntervall i 1 timme och 15 min. Kul var det, jag blir så träningspepp av alla pass, de som håller i passen är så duktiga (de flesta är träningsintresserade universitetsstuderande som går grundkursen för ledare som kauif erbjuder, eller liknande, och sen kommer med så roliga pass)!

Idag (onsdag): Powerstep i 1 timme och 15 min. Samma sak här, jag lär mig så mycket då instruktörerna tipsar om hur man ska göra och hur det ska kännas så att det verkligen blir rätt.

Hur går det med löpningen då? Ja, jag har inte sprungit sedan jag och syrran gjorde det för en och en halv vecka sen. Skärpning, jag vet - hur ska jag annars nå mitt mål? Planerar en runda imorgon. Håller tummarna att den blir av. Nu blir det sängen tror jag? Är snart lika trött som min lilla fejkgravida toka här nedanför.


Heart Asks Pleasure First

Igår var en lugn dag hela dagen, då jag mådde magsjukeont i magen (det gick dock över!) och idag har jag inte haft tid för träning. Var dock ute och skottade nästan en timme nyss, vilket var jobbigt alltså. Tycker synd om er stackare som har stora gårdar att skotta hela vintrarna. Nu har mamma och pappa en megalång uppfart, men det var ju tungt redan efter 5 minuter..
Hittade bilder från mars för två år sedan som jag blev så glad av, så jag lägger upp några av dem, istället för något träningspass, denna gång.


Leia var så liten..












Lax med sesamfrön = gott



Vi åkte tåg med Leia några gånger eftersom vi inte hade någon bil ännu..


















Spelar spel med mina finaste tjejer: en gravid Anna och rödhårig Soffa!




Love you long time

Tjo.
Sitter och stoppar i mig kvällsmellanmål; te (yellow label med röd mjölk som alltid) och fruktsallad med kesella och hackade mandlar. Hade glömt hur gott kesella med frukt var.. Fick sådan avsmak av kesella när jag och Björn åt enligt iso-dieten ett par veckor för ett par år sen då det var så mycket sånt i recepten. Men nu, när jag ganska mycket ändrat hur och vad jag äter så skulle jag nog uppskatta den mycket mer. Kesella är ju hur gott som helst! Så länge man inte köper någon "lättkesella" eller så..
Angående lätt-produkter; det var år sen jag köpte några såna, och inte har det då hänt något med kroppen för att jag  alltid har röd mjölk, vanlig vispgrädde (40 %), vanlig ost osv. Den snubben som lurade i världen att det är av fett man går upp - och man då istället började producera de konstgjorda och "mycket nyttiga" produkterna - hade väldigt fel. Jag undrar om det var en amerikan? Världens festaste folk med allra flest "low fat"-produkter..

Nåja, nog om det, nu är det träning som ska dokumenteras:
Tisdag: Cykling inomhus, 40 minuter, på Björns "räser". Det var sjukt tråkigt trots att jag satt och tittade på det där nya hundprogrammet på SVT1 (som jag för övrigt fortfarande är ganska skeptisk till) under tiden. Näe, cykling fungerar utomhus, som uppvärmning och möjligen på ett spinningpass - annars hoppar jag det.

Onsdag (idag): Styrketräning med Björn 1 timme. Ska jag få upp kondition och fart så kanske jag ska minska på styrketräningen har jag fått höra, men jag tycker så mycket om det. Mina muskler växer och kroppen formas om och det gillas - man ser ett resultat! Så minst en gång i veckan tänker jag fortsätta.



(För övrigt måste jag tillägga, innan någon får för sig det, att jag inte alls äter så otroligt nyttigt som det kanske kan verka, men jag försöker!)

Possibly Maybe

Tidigare har jag mest skrivit om mina dagar, om skolan ibland, om mat ibland osv. På något sätt har det känts helt meningslöst vilket har resulterat i att jag knappt skriver något här.. Man kan gå in på kanske 95 % av alla bloggar och läsa ungefär samma sak.. Därför har jag ändrat lite inriktning. Jag ska skriva om min träning om träningsresultat medan jag tränar inför loppen jag ska springa. Jag veeet, det finns massor av träningsbloggar också, men nu gör jag detta för min egen skull.. för att hålla koll.
Det blir som en träningsdagbok där jag försöker skriva upp det mesta jag tränar, hur det går och jämförelser med tidigare resultat, vad jag äter och något recept eller så (älskar ju skriva om maten som ni vet). Det blir en del om Leia också, känner att jag gärna vill ha något att gå tillbaka och läsa om henne - och hon är ju delvis involverad i träningen då hon ofta är med! Kommer säkert att skriva om annat också, men fokus blir på träningen!

Kan börja med att dokumentera de senaste två träningstillfällena;

I fredags: Styrketräning med Björn och Monika i ca 1 timme och 15 min. Det gick jättebra, har som sagt inte tränat i styrkehall sedan högstadiet (10 år sedan, är ju lastgammal), och träningsvärken som hägrat i tre dagar har inte varit att leka med. Det jag märkt är att det framförallt är muskler som jag knappt fått träningsvärk i alls från styrkepasset på kauif som smärtat mest. Önskar att man kunde komplettera de passen med ett sådant här rent styrkepass också, men det är alldeles för dyrt..

I söndags: Löpning/Jogging med Monika i 8 km, 58 min. Vet inte om jag vill kalla det löpning då det var väldigt långsamt. Monika fick ont så vi gick ett par-tre gånger under tiden vilket drog ner tiden en hel del. Det jag främst märkte var att jag efter en lite flåsigare period i början inte var mer andfådd än när jag går raskt trots att jag joggade! Kändes som att jag hade kunnat hålla på hur länge som helst i den takten. MEN jag vet ju att det inte är från det jag kommer att bli bättre och snabbare utan jag måste köra igång med intervallträning och framförallt pressa mig till det yttersta hela tiden.

Annars? Sitter och äter frukost med Björk på högsta volym; skinkrullar (tomat och färskost inrullade i skinka), kallrökt lax och ägg - och ska strax sätta igång med plugget. Sen går jag nog "hem till Björn" och umgås med mina två kära resten av dagen.
I lördags när jag gick morgonpromenaden med Leia så måste något ha hänt på en av hennes klor (kanske skaren som hon trampade igenom ett antal gånger?) för en stund efter det upptäckte vi att hon hade en grov spricka genom hela klon! Ser verkligen hemskt ut då den går rätt igenom från klospetsen och ända in till där klon börjar. Man kan se pulpan intakt där innanför.. Det kom någon bloddroppe och har varit lite "blött" (var?) någon gång, men hon har inte ont och det ser, med tanke på sprickan och var den är, otroligt rent ut. Hundarnas pulpor i klorna har ju en tendens att nästan spruta blod, så jag tror att det kan vara tack vare att den är hel som det inte är värre. Vi ligger lågt med träning och långpromenader med Leia för ett tag framöver i alla fall..

Ha en bra dag alla!


Caravan girl

Nu är vi i Hofors igen. Min kära mamma har fyllt jämnt så vi syskon ska ställa till med stort födelsedagskalas nu imorgon. Vi åkte i onsdags i snöstormen som var då, ganska otrevlig bilresa; förutom snön i luften och den tjocka slaskmassan på vägen så hoppade det även ut ett rådjur precis framför bilen.. trodde hjärtat skulle stanna.

Här hemma blir det pga. födelsedagskalaset fullt hus. Idag kommer bror med sina barn och imorgon kommer brors fru ("svägerska"?), andra brorsan och brors/systers/min respektive (åtminstone till kalaset) så jag flyttar över mig hem till Björns föräldrar ett par dagar. Ska bli trevligt - nuförtiden blir det bara att man bor hemma hos mamma och pappa när vi är i Hofors för att hinna träffa dem så mycket som möjligt, det blir alldeles för lite därhemma.
Innan dess ska jag, syster och Björn på gym också. Jag har inte styrketränat på gym sedan jag var 16 år tror jag. Sedan dess har ju styrketräningen bestått av pump/styrke-grupppass (vilket jag verkligen tycker om, annars hade jag ju börjat på vanligt gym) men känner att jag vill prova på lite mer styrketräning snarare än uthållighet som det ju lite mer blir på såna pass. Ska bli kul att få coachning av björne också.

Annars? Jag har blivit besatt av Glee, kan inte sluta titta. Jobbigt men kul på samma gång.
Leia är skendräktig IGEN, ser ut som att hon har mjölk för 20 valpar och hon blir upptrissad av varje hund man möter ute. Hormonerna hos tikar är inte att leka med alltså. Vet inte hur det är med okastrerade hanhundar, det kanske är något liknande.. Jobbigt att när hon äntligen blivit sig själv så kommer något nytt dock.

Ha en fin helg alla.


Why Can't I Be You?

Godafton!

Sitter här och försöker ta mig igenom en föreläsning och det går så himla segt, när ska jag komma igång med skolan? Har klarat mig igenom hela vintern utan att bli sådär vintertrött som jag brukar kunna bli, varför slår det till nu när solen ofta strålar och dagarna börjar bli långa? Så dumt. Jag hoppas verkligen att det vänder.

Det som sitter främst i huvudet nu är skidor. Ser på skidor hela tiden, så spännande. Lite jobbigt igår i slutet av herrarnas stafett när Northug gick in före Hellner i mål, var lite sur ett tag efter det - men det avhjälptes med ett styrkepass! Idag kändes det lite bättre med damernas masstart i fristil, får se hur det ser ut imorrn med herrarnas 50 km då. Men innan dess är det ju Vasaloppet! Äntligen, har längtat efter att få sitta och titta på det i soffan i flera månader nu. Aldrig trodde jag att jag skulle vara så inne i ett skidVM osv, men såhär har det sett ut nu i några år och det har väl lite med egna ändrade intressen antar jag. Är nog bara vintersporterna som är såhär roliga också, friidrott och fotboll är väl inte sport-tv-favoriterna direkt.

Idag tog vi en löprunda igen. Gick sådär, inte bättre, inte sämre - men det är väl bara att kämpa på! Ca 50 min på 7 km. Mitt mål är att få bättre tid än käre bror fick förra året på Midnattsloppet, jag ska hamna på under 45 min på 10 km, så jag siktar väl mot det. Och det tar ju tid, det vet jag ju - speciellt för mig som inte har så speciellt starkt psyke.. tvärtom mot min Björne som kan ställa in sig på något och snabbt bli helt uppslukad av det.

Leia har gått upp en del sedan de senaste veckornas mega-hunger som hägrat i hennes kropp, så hon hänger med på löp- och skidrundor och får hålla sig till hennes vanliga torrfoder och möjligen ett öra om dagen också. Örat är till för att vi klipper klorna på henne och som belöning får hon det efteråt, och jag kan säga att det fungerar alldeles utmärkt! Hon låter oss klippa någon klo eller ett par tassar och står ganska lungt och väntar. Det är sådan förändring mot förut när man fick hålla henne och hon morrade och sånt, så grisöron rekommenderas!

Japp, det var det. Ha en bra kväll!


RSS 2.0