Djuren vi äter..

Om någon undrat varifrån vi får vår mat - i form av kött, mjölk och liknande - så tänkte jag visa hur det ofta ser ut.. Jag tycker att alla bör vara medvetna om vad det är vi stoppar i oss - folk vet inte det här och det är lätt att blunda för saker och ting (om man egentligen tycker att det är obehagligt) när det bara ligger i en plastförpackning i affären. Hur hade djuret det när det levde? Tar man sitt ansvar när man köper sin mat.. hur påverkar den här handligen saker och ting? Allt man gör påverkar ju något annat..
Sverige sägs vara långt fram i djurhållning i världen och djur i produktion här ska vara de som har det väldigt bra jämförelevis.
Dessa gårdar som jag visar är inte ekologiska eller liknande, det är konventionell djurhållning - dvs. vanlig djurhållning varifrån all "vanlig" mjölk, ägg och kött tas.

Här är uppfödning av slaktkyckling. Såhär lever din kyckling innan den hamnar i frysdisken och tillslut i ditt hem.
På bilden är kycklingarna ca 13 dygn. De ska leva i det rummet tills de är 35 dygn. Det är totalt 40 000 kycklingar i det rummet och i samma byggnad fanns ett till rum med lika många kycklingar. Enligt uppfödaren så hade kycklingarna det "bra". Ljuset regleras väldigt mycket, då direkt solljus gör dem aggressivare vilket gör att de kan picka/hacka varann, ofta till döds. Vilken tur va? Det var inte heller trångt enligt henne. Hon kunde gå rad upp och rad ner när hon gjorde sin dagliga koll (där hon hade med hinken hon lade de kycklingarna som dött inuti) och kycklingarna hade plats att flytta sig, sa hon. Hon sa att hon i princip aldrig var ledig för hon hade så svårt att släppa det - hon bara oroade sig för sina kycklingar om hon inte var där..
Det mest obehagliga var, enligt mig, tystnaden utanför byggnaden. Det stod en byggnad, mitt ute längs en lantväg, knäpptyst och "rent" (det måste vara minst 6 m mellan byggnad och omgivande vetegation/byggnader) och inuti fanns 80 000 levande individer.På gården som hade kor (till mjök och kött) hade de hela "livscirkeln". De hade BB, de hade kalvuppväxt, mjölkning, insemination osv. Den här gården var - om jag uppfattat det rätt, en bra gård där djuren hade det bra, med relativt modern utrustning och miljö. 

Här var en del av kossornas "hem". På sista bilden ser vi deras mat-"drive-in" eller vad man ska kalla det. Alla korna har en elektronisk dosa runt halsen som visar vilken ko det är som går in i matplatsen för att äta. Då får kon så mycket mat som hon ska ha.. efter hur hon mjölkar och hur mycket hon ätit tidigare osv.

 

Ett par bilder på tjurarna.. Lite trångt kan man tycka kanske..? Men vad gör det, de ska ju ändå till slakt - och de har ju inga juver som de kan trampa på  och förstöra mjölkningen med, eller hur?

 

Och här ser vi var vår mjölk kommer från.Jag tänkte visa grisar också.. och kanske hjortuppfödningen också (bara för att visa ett bra exempel) - men jag gör det senare. Grisarna var det jag reagerade starkast för och helst skulle man sluta med grisar helt - jag ser bara ett stort plågat misstag som människan avlat fram. Tur att det tas upp i media nu senaste tiden också, det med anmälningen av gårdar.
Det är, som jag sagt många gånger förut, konstigt att vi som (vad vi vet) kan tänka längst - vi kan tänka framåt - är de som förstör mest. Usch.

Fredag.

Helo helo.
Jag är kass på att uppdatera, jag vet. Känner inte att jag har något att skriva direkt.. Men jag kör väl på som vanligt och uppdaterar och så.
Sitter för tillfället och kikar på Idol - Mariette är som vanligt såå bra. Tove också - de två jag haft som favoriter hela tiden. Erik är inte min stil när det gäller sång och sånt.. Kan inte se något speciellt hos honom, han låter inte ett dugg orginell, utan som många andra. Tove och Mariette däremot är ju unika - nya liksom. Tråkigt att hon åkte (såg jag precis)..

Annars är jag ensam hemma sen igår förmiddags. Jag och Leia. Lungt och skönt har vi det.. :)
Men såklart så saknar vi ju Björne. Leia är van från vardagarna att Björn kommer hem någon gång mellan 15 och 17 - så även nu. Vid den tiden är hon mycket mer uppmärksam på olika ljud och kan skälla till om det låter som att någon kommer. Lite jobbigt sådär, jag blir lite stressad av att se henne så uppskruvad. En annan sak som är jobbig är att hon drar mig fram på promenaderna nu. Så tråkigt och man får så ont i armarna.
Annars är hon helt underbar min pluppa. Hon har börjat med en ny grej sen någon vecka tillbaka. Hon ska stå upp och tugga på ben. Då är det perfekt, tycker hon, att lägga tuggbenet på typ soffan (delen där man sitter), högtalarna som står på golvet, våra knän om vi sitter nånstans eller liknande.. Så står hon och håller med ena tassen och tuggar. Och allt blir vitt av ben-gegga som torkar in - jag får tvätta mina byxor mycket oftare nu. :P Helst ska man hålla i benet om hon är i knät på en.. för då slipper ju hon. Så hon brukar köra med att komma och lägga benet i knät.. slänger jag det på golvet så tittar hon först ner på det, sen på mig en stund (självklart med rynkad panna), sen tar hon upp benet och lägger det i mitt knä igen. Och så vidare om jag inte håller benet åt henne. Kan bli ganska jobbigt när man inte känner för att hålla i kladdbenet dårå.
Nyss skakade hon på kommando helt själv också!! Vi har tränat på kommandot "skaka" sen hon var liten.. säger det varje gång hon gör det. Jag kör på det fortfarande, att när hon spontant skakar så säger jag skaka. Hon har skakat på kommando när hon har varit blöt och när man tagit tag i nackskinnet på henne och gjort en skaka-liknande rörelse. Nu när vi var ute på kvällsminirundan och gick ur hissen i trappuppgången så sa jag "skaka" - hon tittade på mig en sekund och sen skakade hon. Utan att ha varit blöt. Jag blev så glad så jag stod och hoppade, hade dock inge godis. Men hon blev så taggad av att matte blev så glad, så vi körde en klockren kommandoträningsrunda här inne.. ligg, sitt, stå, stanna, fot, hit, hopp upp, skall.. jätteduktig var hon! Hon blev lite övertaggad en stund så hon började hoppa mot godishanden, men annars perfekt!!
Hon har dock blivit så tunn nu senaste tiden. Trots att hon äter mycket mer så syns revbenen som ränder hela tiden och ryggraden som små pucklar.. Hennes skendräktighet är ju över och då var hon ju nästan lite småmullig (i rr-bemärkelse i alla fall), så nu är det ju sån jätteskillnad. Ska till veterinären för vaccinering på måndag dock, så vi får fråga om det är nåt som bör göras.

Leia gör allt för att få vara i solen..

Nu blir det ett avsnitt av True blood - sen sova.


Sömnbrist, true blood (igen) och hej då Agria

Nej det går inte. Jag får inte True blood ur huvudet. Så jag testar nog en annan teknik mot helgen: fighting fire with fire. Jag börjar kolla om.
Säsong 1 är väldigt bra tycker jag - men lite väl mycket sex och sånt (eh) - säsong 2 är så mycket bättre. För ja, det är en hel del sex, alkohol och blod i True blood - det är ju vad hela serien är fylld med.
Men det jag gillar är karaktärerna som är ramarna för serien. De är intressanta (om än inte direkt komplexa..) och man gillar alla för olika saker.
Favoriten är Jason Stackhouse, så himla klockren och underhållande - i alla fall i säsong 2.. i säsong 1 gillar jag faktiskt Sookie, även om man efter säsong 1 blir lite mätt på hennes och Bills relation..
Men i alla fall - säsong 2 har mycket mer med vampyrerna att göra, och det är väl därför man tittar på en vampyrserie? Eller? Inte? - måste säga att i den här serien är människokaraktärerna mer spännande än vampyrerna, defenitivt. Nåja, kan inte förstå hur man ska kunna vänta ända till sommaren, eller mer, för säsong 3.


I övrigt planerar jag plugg, kvällskurs, storhandla mat (imorgon), mer plugg och att försöka fylla tiden där Björn är borta. Förmodligen blir det skola, filmer och Leia jag fyller upp den tiden med.
Jag har sovit väldigt dåligt senaste dagarna, så jag hoppas på att fylla ut den bristen också.

Skulle vilja börja med yoga eller liknande igen.. Så dumt att de tog bort det passet från universitetets idrottsförenings träningspass. Det beror väl på att det inte finns någon ledare kan jag tänka mig.. Men ändå. Kanske man skulle börja på en kurs på stan i vår? För nu finns väl ingen att hoppa på innan jul. Jag är för övrigt för fattig för det.
På tal om fattig så fick jag en räkning på hundförsäkringen från Agria igår.. Jag fick ett fint litet brev, där de lite smidigt och så skrev att det hade skett förändringar där de hade lagt till olika saker i försökringen och att de hade konverterat vår försäkring på Leia så att den så mycket som möjligt skulle likna den urspringliga vi haft i ett år.. Inget om att priset ändrats eller något förrän de skriver sin betalningsöversikt i slutet av brevet där det står "tidigare årspremie: X :-" och "årspremie: X+1000 :-". Ja, de har utan att meddela något eller kollat av om vi går med på det höjt vår försäkring med 1000 :- om året. Det är ganska mycket för en studerande.. Och säkert för många andra också. Irriterande..? Ja. Ska kolla upp vad andra försäkringsbolag har för piser. Tänk att det ska vara så jäkla dyrt att ha en hund. Det behöver ju inte vara det. Men försäkringsbolagen kan ju spela på människors känslor - för vem har hjärta att säga nej till sitt älskade djur när det behöver hjälp?

Regnig söndag

Regnet har ÖST ner hela dagen. Det blev en väldigt lång sovmorgon, men när jag äntligen gick ut med Leia för "morgon"promenad (hon kan ligga hur länge som helst om vi ligger kvar i sängen och hon också - såklart - får ligga där) efter 11 så regnade det horisontellt.. Ja, det är väl inte så kul att få en dusch i fejjan sådär så det blev inte jättelång promenad. När Björn senare skulle ta ut henne för en längre promenad spöregnade det galet mycket, både hennes "jacka" och Björns regnkläder droppade en lång stund efteråt upphängda i duschen. Jag fick lite dåligt samvete faktiskt.. men jag kan ju försvara mig med att jag kämpade med dammsugningen och sydde igen Leias kudde under tiden.

Pysslade med lite plugg i djurens kommunikation idag. Kom inte så långt, men jag fortsätter imorrn så får vi hoppas på att jag blir klar med denna veckas arbete. Vi har bland annat en vetenskaplig rapport att läsa om elefanter och deras kommunikation. Låter jättespännande tycker jag - elefanter är otroligt fascinerande, inte minst för deras  uppbyggnad av flocken; de har en matriark, deras fötter - de kan känna vibrationer i marken på väldigt långt håll och deras minne - de kan länge sörja en "älskad" flockmedlems död. Om det bara inte varit för att den är 21 sidor lång! Det är inte alls roligt att sitta och läsa en rapport som någon skrivit på vetenskapligt språk, med svåra ord, på engelska och ofta en massa statistik och uträkningar.. Men det har varit relativt enkla och intressanta artiklar hittills i kursen, så man kan ju hoppas på det.

Björn åker bort om några dagar och blir borta till söndag. Å, tråkigt, jag blir här själv utan bil - undrar vad jag och Leia ska hitta på? Har sagt åt syster att komma, men det verkar som att hon är upptagen? Jaja, får se hur det kommer att se ut.
Nu ska jag slänga mig i sängen med mina två hjärtan. God natt.

Dålig dag.

"Såna där" dagar som folk pratar och skriver om är väl inte riktigt något jag kan säga att jag är överens med. Jag brukar se det som att man kan ändra riktningen på dagen - den behöver intre bli en "sån där" dag.
Men idag är det nog en "sån där" dag för mig. En dålig dag är det. Allt har gått fel, allt tjafsar med mig, hunden pangar in ett miniträd i bröstet på mig och så vidare. En av de sämsta dagarna på ett långt tag. Min kära Anna ringde iofs och berättade om sötnosen och sånt - det var bra - men förutom det så vill jag inte minnas den här dagen länge till.
Nu ska jag försöka gömma mig för mer dåliga saker genom att bara sitta här och se på true blood. Hej på er.

En bild på min nyaste mumintallrik kan vi ju lägga upp mitt i allt otrevligt.

Skolplugg vs. true blood

Sitter och jobbar på en uppgift i etologin nu.. Den kanske jag skrivit om redan iofs - är icke klar än. Men snart.

Igår kväll hade vi projektledning igen.. Förra veckan fick vi fylla i en personlighetsprofil och igår blev vi indelade i grupper efter hur vi var och så skulle vi i gruppen bygga en bro som projekt. Det gick rätt bra för oss. Jag hade nog för höga förväntningar från början så jag trodde att våran bro skulle bli den fulaste, men det blev den inte. Dock den rangligaste. Vi utförde olika bedömningar och test i slutet och det sista var att bron skulle klara upp till 10 böcker, vilket många broar gjorde - alla klarade åtminstone någon - utom våran. Den krachade vid första boken. Attans. Men vi kom ändå 2:a (av 6) efter alla bedömningar så det var ju bra. Kul grej att göra och ett annorlunda sätt att lära sig. Detta måste vara en av de bästa kurserna jag läst, helt klart. - Jag vet dock fortfarande inte vilken grupp vi är, läraren mumlade bara något "jaja, ni hade ju bra planering, eller hur?" så det går väl åt det hållet kan jag tro. Gruppen som vann var i alla fall helt klart de kreativa idésprutorna.. estetiska gruppen som vi kallade dem. Det ska bli kul att höra ikväll på föreläsningen hur det ligger till egentligen.

Regn idag igen annars, mys. Jag är sjukt trött hela tiden, men som jag skrev tidigare - jag har fastnat helt i True blood och det är kvällarna som ägnas åt att titta på det. Och då blir det lätt "men bara ett avsnitt till..". Tröttsamt att fastna sådär i något, man går hela tiden omkring och är halvt någon annanstans - även om man inte direkt tänker på det man fastnat i.. Som när man läser en väldigt bra bok.. eller ser en bra serie.

Jag ska försöka slita mig från serien ett tag och slutföra uppgiften. Sen har jag ju ännu mer skola att pyssla med när den är klar så.. hej hej.Lördag

Hej hej.

Igår kväll var det vitt ute och snön yrde. Vid midnatt gick vi ut och lekte med Leia i snön (och försfrös händerna lite) för att det var så mysigt. Man hade ju förhoppningen att det skulle se likadant ut idag, med möjligen lite mer snö. Men icke. Blött, regnigt, kallt och plaskigt är väderleksrapporten för lördagen. Karlstad är ju som sagt inte toppstället om man vill ha snö, men ändå kan man inte låta bli att hoppas lite lite.

Om någon var in och kikade igår så satt jag och pysslade en hel del med utseendet här i bloggen. Tog hjälp av min datakunnige Björn och det jag ville ändra ändrade vi ju.. men det kändes inte bra, blev inte så nöjd, så jag tog tillbaka den här valbara mallen för utseendet i bloggen. Får se om jag lyckas få upp något annat.. Åtminstone någon snygg bild i headern och någon egen bakgrund om inte annat.

Sitter och fnurlar lite på skolarbete för tillfället, kikar runt och läser om "theory of mind" hos djur.. Dvs. om djur har förmågan att tänka sig in i vad andra individer kan ha för intentioner. Ska skriva om några tillfällen då detta skulle kunna vara användbart för ett djur (när skulle det inte vara det för ett socialt djur?) och ja.. fördjupa oss i detta. Hade varit en väldigt enkel uppgift om man bara skulle komma på när det är fördelaktigt att ha förmågan.

Ikväll bakar vi ihop ett par pizzor och egen pizzasallad är det tänkt.
Jag har blivit smått såld på True blood, så det blir en massa sånt under helgen också förhoppningsvis. Och lite andra filmer. Och skola. I sista hand förstås.


Inget plugg idag heller..

Nej - jag vet inte om det har med att jag är/varit förkyld.. Men jag får inte igång mig själv. Känns som att man kan bli tokig för mindre.. Jag har inte tid att fördriva tiden på skräp! Hoppas på morgondagen istället då..

Idag har jag pysslat med .. ja, den här bloggen lite (det ska jag för övrigt fortsätta med, kan ju inte ha någon av de designer som finns att välja mellan.. måste in i koden och trixa lite..), varit och hälsat på min och Björns gran med Leia, och.. ja..? Lagat mat för en stund sen? Kebabtallrik dårå.. Jag är väldigt skeptiskt till det där frysta, råa kebabköttet man kan köpa och steka själv.. det känns som att det är massa läskiga saker i det.. smaken är inte heller toppen - men, det är ju faktiskt inte pizzeriornas kebabkött heller - och vem vet vad som finns i deras kött.

Det var jättemysigt ute vid Alsters herrgård med Leia i alla fall. Vi fick en häger (som verkar "bo" där, för man ser den nästan varje gång) att vända ett par gånger - stackarn fick inte vara ifred.. Titade till granen som sagt, den hade inte växt ett skvatt, lekte lite med en boll och försökte ta några foton.
Nu blir det till att kika lite på skolsaker, odla lite på farmen (ja, jag är beroende) och senare Idol och/eller film.
MUFFINS x 2

Hello där!

Jag har de senaste två dagarna ägnat mig åt ingenting typ.. Har blivit frisk och fixat med hemmet och slappat bara. Och så har jag bakat muffins. Stora muffins är ju bland det bästa som finns. Nu är ju jag ett riktigt godis-kak-snacksmonster så allt är ju gott, men det är ju nästan alltid muffins jag köper om man ska fika ute och det är oftast muffins jag bakar hemma.

I onsdags bakade jag chokladmuffins med chokladglasyr:
Och igår (torsdags) bakade jag bärmuffins med vanlijströssel:


(var tvungen att ta med den andra för att Leia ser så rolig ut - fullt fokus på muffinsen!)
Dessa ser inte såå goda ut, inte alls lika fina som chokladmuffinsen (som för övrigt Björn tyckte var barnmuffins - men jag tycker att det är både fint och gott med frosting och strössel, så att..), men de var hur goda som helst. Ungefär som hallongrottor i muffinsform. Som ni ser så har de bubblat över kanten, det såg ut som minivulkaner där inne i ugnen, men jag tycker ändå att alla ska göra dem.
Så här är receptet:

Muffins med hallon (eller valfritt bär) och vanlijströssel
- 7 stora eller ca 11-12 små
125 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl strösocker
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl filmjölk
2 dl hallon
Vanlijströssel:
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
60 g smält smör

Sätt ugnen på 180*. Smält smöret och låt det svalna.
Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och salt i en skål.
Vispa upp ägget och vispa i smör, mjölk och filmjölk.
Blanda i de torra ingredineserna i äggblandningen. 
Fördela smeten i formarna nästan upp till formkanten. Fördela bären och tryck ner dem i smeten.
Blanda alla ingredienserna till vaniljströsslet och strössla över det på de ogräddade muffinsarna.
Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter för stora muffins och något kortare tid för de mindre. Känn med sticka.


Yep. Gå och baka!

Välkommen till min nya blogg! ..

..tycker webblogg.se att jag ska ha som första rubrik. Så det kan stå kvar.
Yes då skriver vi här istället. Känns mycket bättre med nytt, och som sagt - skippa det fula, sega och problemfyllda som det var på den förra bloggen (metrobloggen). Kommer ni ihåg när det lagts in ett inlägg från någon annan som skrev om hur mycket hon längtade efter att ha sex med sin kille?! Haha! Helt sjukt. Jeje, håller tummarna för att detta fungerar bättre!

RSS 2.0