Återigen..

Ja, det är återigen måndag.. Ny vecka. Ny chans att ta tag i det man inte gjort, det man skjutit på.
Själv ska jag ta tag i att inte skjuta på att börja med uppgifter och plugg i min kurs. För det har jag gjort och nu fick jag återigen sitta en hel helg (nästan hela lördag och hela söndag) för att hinna skicka in svaret på uppgiften. Jag är inte nöjd heller.. Fast det var inte för att jag inte hade svar på frågorna, eller något att skriva om, utan för att mängden text inte fick vara längre än två A4.. Om man ska återberätta två kapitel på dryga 20 sidor styck, som handlar om 'operativa ingrepp' (exempelvis man klipper av näbben på höns för att de inte ska kunna hacka på varann, eller tar bort hornen hos kor för att de inte ska skada varann och människor) hos djur i konventionell/ekologisk djuruppfödning OCH om problem med smittor/hälsa/parastier i ekologiska djuruppfödningar PLUS att man ska diskutera det PLUS att man ska skriva om/hur det tillämpas i Sverige och vilka lagar som finns - då blir det svårt. Tycker jag. Men nu är det gjort och jag skickade in en väldigt kort uppgift om något som hade kunnat bli väldigt långt. Är dock osäker på om jag missat något gällandes regelverket i Sverige, men det visar sig väl.

Annars har vi sett en hel del film här hemma, som bland annat Prince of Persia (förstår inte varför den fått så dålig kritik), ätit massa amerikanskt godis som vi beställt från dischshop (ännu fler 'klassiska' saker som man varit nyfiken på) - kan berätta att det inte var många av sakerna som var värda att hurra för, även om en del var riktigt gott - och haft det allmänt mysigt i det gråa vädret.

Idag är det solsken och jag ska strax ta min egen guldiga solsteråle på en promenad. Hoppas på att hon kan ta det lite lugnt idag.. igår fick hon springa av sig i skogen medan Björn plockade hem dryga kilot svamp. Det är ju så gott med svamp, men jag är så trött på att rensa den! Och anledningen till att han 'bara' tog med sig dryga kilot hem var för att det inte fick plats mer i bajspåsen han hade att plocka i. Dvs: det blir dit och plocka mer någon dag. Gaah, ännu mer rensa. Nåja, det får bli sista svängen då kanske, så har vi så att vi klarar oss i vinter.

Förra veckan när jag och Leia var ute i skogen..







Måndag.

Nu är det lunch och jag sitter här med magont för att jag åt så mycket. Tyvärr känns det som ett bestånde magont, vilket inte är bra - jag ska ju träna idag. Men ibland har man tur och träningen gör att man mår bättre, så jag hoppas på det.
De har börjat köra gammal herdelig Step på kauif vilket är just passet jag ska på idag. Annars är det bara Powerstep de kört - vilket inte är, som step, att man kör block och sen sätter ihop till en hel koreografi i slutet av passet, utan nytt för vaje låt - för att köra så hårt muskel- och konditionsmässigt som möjligt. Step är klurigare och känslan när det äntligen sitter (det är faktiskt svårt att komma ihåg steg från 45-50 minuter tillbaka) gör att man äntligen kan ta i ordentligt. Kul! Och inte blir det sämre av att det är riktigt roliga steg och bra musik heller. Tycker så mycket om passen här alltså.

Lunchpromenaden med Leia blev ganska lugn. Jag försökte träna lite fot med klicker, men det gick inte alls idag.. Vi var på en ny "träningsgräsmatta" där det låg en boll och det var väl nya dofter och ljud så det var förhoppningsvis därför. Testar imorrn eller övermorrn igen.
Annars är det rätt jobbigt med Leia nu alltså.. som sagt. Igår åkte vi till Mariebergsskogen och gick en runda och Leia slet som ett djur i kopplet i ena sekunden för att i nästa hoppa på oss och bita. Dags att ta tag i detta nu känner jag. Det håller liksom inte längre.

Med skolan verkar det i alla fall ha ordnat upp sig och under andra perioden kommer jag att läsa Evolution 15 p på universitetet. Under våren blir det sista delen i "Påbyggnadsutbildning mot djurskydd" och hösten därefter det allra sista i mitt biologiprogram. Jag har verkligen dragit ut på det - men nu ser jag slutet i tunneln. Och egentligen är det inte såå utdraget.. Jag kommer ha en kandidatexamen i biologi (3 år) och en påbyggnadsutbildning i djurskydd (1 år) och totalt kommer jag ha läst i 4,5 år. Ett halvår hit eller dit liksom..


Ungefär såhär ligger fröken madame just nu, fast placerad i solen..

Måste säga att hon är lite större också.. detta foto var från ett och ett halvt år sen.

Att vara sjuk..

Jag har, som säkert många andra, fått upp ett litet agg mot försäkringskassan och alla dessa krångliga papper och hemska regler och sånt som kretsar kring den när man är sjuk och andra saker. Inte minst "personliga" erfarenheter där min kära mamma haft problem och blivit utskickad att söka arbete när läkare säger något annat och när det inte finns såna arbeten som i så fall hade passat. JOmen det kanske finns.. någon annanstans i Sverige. Bara att flytta.
Tack och lov har det ordnat sig även om det nog är tungt de gånger när kroppen inte riktigt orkar med det som måste göras.

I alla fall. Det var inte det jag skulle skriva om, utan jag ville länka till detta, som visar en hemsk historia.

Jag tycker synd om dem/er som jobbar på försökringskassan idag - det kan inte vara lätt. För jag tror inte att ett krav att få jobba där är att vara känslolös.

Helgmys och lite klicker.

Hej på er.
Helgen är i full gång och här hemma myser vi för fullt. Massa godis, muffinsbakning, filmer, tv, ätit ute, förtidsröstat, shoppat på stan, plugg, skogpromenader, svampplockning och lite sånt är det som tiden gått åt till sedan fredag morgon. Jag ska försöka hinna slänga i en toning i håret (för att ge håret en uppfräscning, det blir ingen ny färg) och laga korvstroganoff idag - det är allt jag planerar att hinna med förutom att se filmer. Jag och Björn har nämligen filmmaraton idag. Vi har dock bara hunnit med en film än sålänge.. kan bero på den långa sovmorgonen vi tog.. Men det blir fler!

Jag har börjat klickerträna fot med Leia och hon är jätteduktig. Vi har ju sedan tidigt i vilddjurets liv klickertränat på nya saker, tack vare Björn, han har verkligen fått klickern att bli något riktigt bra för Leia - så vill man få något ordentligt gjort där Leia verkligen anstränger sig så är klickern perfekt. Det blir sån skillnad på vilken respond hon ger och man ser hur mycket mer hon egentligen vet vad man vill av henne när man använder den jämfört med att man själv säger Bra! och sånt. Ska försöka hitta på nya saker också att klickerträna med, för det är riktigt svårt att få henne att hålla fokus någon längre tid. Jag kör ungefär 3 x 2 minuter med ett par minuters paus emellan, hon klarar inte mer - då börjar dofter och ljud locka mer. Kul är det iaf!
Annars är hon lika vild som hon varit ett tag och stundtals är det rätt jobbigt.. T ex om man träffar folk ute och pratar så blir hon till sig, precis som när hon var yngre, och biter i händer och hoppar.. (på oss alltså) - ganska jobbigt faktiskt.

Nåja, nu är de två hemma igen, så nu blir det nog ännu en film.


Bus vid Sörmon.


Är man chokladgalning som jag är så måste man ju testa de två nya chokladkakorna från marabou - de var såååå goda, fast väldigt söta. Med chokladsås/kolasås och annat gott i.


Jag och Leia väntar på Björn i bilen. Nosen ser ju ganska rolig ut..




Bloggpris!






Jag har fått ett bloggpris av Therese, tack så mycket för det, vad roligt!
I priset ingår att dela med sig av 7 saker som ni kanske inte vet om mig, så här kommer de:

1. Jag läste mycket om filosofi när jag var 15-16 år och var väldigt fascinerad av att försöka tänka på det som "inte går" att tänka.
2. Jag är livrädd för att flyga och försöker däcka mig själv med lugnande varje gång.. ändå sitter jag oftast som en spänd fiolsträng och bölar hela resan.
3. Innan jag började på dagis i 2-års åldern kunde jag bara prata polska. (mina föräldrar är från Polen)
4. Jag drömmer om att kunna försörja mig så mycket som möjligt själv när det gäller mat som går att odla i Sverige plus kött och ägg.
5. Jag har svårt för att prata polska idag, men kan göra mig förstådd.
6. Äter köttfärssås och spagetti med majonäs - om jag har något tillbehör.
7. Kan ibland stå i en halvtimme framför chipshyllan i affären pga. beslutsångest.


Nu ska man skicka vidare detta till 7 andra, men tyvärr är mina vänner lite dåliga på att blogga (kom igen nu då Anna!)..
Angelica är dock duktig, så du får bloggpris från mig :) - och även min syster för att få henne att börja skriva lite igen!

Äppelkaka

I helgen har det ätits massa av en jättegod äppelkaka här hemma som jag bakade i fredags. Det är defenitivt den godaste äppelkaka jag ätit, är inte jätteförtjust i det annars, men denna var så god. Så därför måste jag dela med mig av den här!
Receptet kommer från "Linnéas skafferi", om ni bakmonster inte varit in där än så rekommenderar jag att ni tar en titt.



Äppelkaka, ca 15 bitar


150 g smör

1 dl sirap

1 dl strösocker

2 ägg

2 tsk bakpulver

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk kanel

 

3 medelstora äpplen

25 g smör

1/2 dl sirap

2 msk kanel

 


Smält smöret och blanda i sirap och socker. Låt detta svalna något och rör sedan i äggen, ett i taget. Blanda samman bakpulver, mjöl och kanel och vänd ner det i äggsmeten. Rör smeten helt klumpfri. Klä en liten ugnsfast form med bakplåtspapper och ha i smeten.

Skär äpplena i skivor, smält smöret i en stekpanna, ha i sirap, kanel och äppelskivorna. Låt dem bli genomvarma och lite mjuka, fördela dem jämnt i formen med smet, häll över smöret och sirapen som är kvar i stekpannan.

Grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Kakan kan gärna få vara lite kladdig i mitten.

 



Receptet är kopierat från Linnéas skafferi - jag gjorde precis som det stod. Kan iofs lägga till att jag skalade äpplena också då det var köpta äpplen med ganska hårt skal, men det gör man ju som man vill med. När jag stekte äppelblandningen så stekte jag såpass att äpplena blev mjuka och resten bubblade på ganska bra vilket gjorde att det blev nästan som knäck, fast utan att bli hårt på kakan. Den blir ganska kladdig och suupergod. 

Ingredienser..


..och färdig kaka.





Torsdagen.

Hej och hå.
Jag har precis tryckt i mig hemgjorda hamburgare och sitter och väntar på att idol ska börja. Efter det blir det film med Björn - Till Vildingarnas Land. Jag har väntat länge på att få se den filmen, fast av någon anledning har jag en känsla av att jag kommer att bli besviken.. Hoppas att jag har fel.

Jag var och letade träningskläder idag (har letat efter sånt ett par gånger på senaste tiden) och hittade inte mycket. Jag förstår inte varför det måste vara så enformiga färger. Antingen svart eller vitt, eller också ljust rosa eller ljust blått i LYSfärger. Jag känner verkligen inte för att dra på mig en lysrosa t-shirt och studsa runt, men det börjar bli riktigt tråkigt med det svarta också. Det blev iaf lite träningskläder; ett linne, en t-shirt och ett par byxor. I svart. Och så beställde jag ett par nya träningsskor, då det blev mycket billigare.. Svarta. Suck.

Imorgon blir det lite bakning, långpromenix med Leia, kanske spinning och förhoppningsvis lite skola också. Skriver förhoppningsvis, för just nu krånglar det.. och jag har litegrann tappat lusten för jag vet inte hur jag ska pussla ihop det. MEEN det fixar sig nog det också. Dobranoc!

Jag har inga roliga bilder så det får bli några på en bebis-Leia för att hon är så sjukt söt. Rynkig med jätteöron!










Skolan har börjat.

God morgon!
Lite sent kanske, men det känns lite som morgon än. Jag skulle gå upp innan 8 hade jag tänkt, men Björn tog sovmorgon och jag lyckades inte ta mig upp, så på ett sätt är det fortfarande morgon.

Helgen spenderades med skolböcker och dator i skolan. I kursen som började i måndags hade vi en inlämning redan den veckan (igår kväll senast) och i och med att jag var seg och höll på att fixa med en massa praktiska saker under de första dagarna förra veckan så fick jag jobba på i slutet istället. Vet inte om jag sagt det, men kursen jag läser nu heter "Djurhållning, inriktning mot lantbrukets djur" och går på distans från Kalmar. Jag läste en annan kurs som hör ihop med denna för ett år sen ju, "Etologi", då när vi var och besökte massa gårdar och sånt där. De två kurserna plus några till i vår hör ihop till en påbyggnadsutbildning med inriktning mot djurskydd, som man kan läsa om man läst biologi eller jobbar som djurskyddsinspektör eller liknande. Denna kurs är väldigt annorlunda mot Etologi-kursen, det är mycket mer.. hm.. vet inte hur man ska säga.. men typ mer "fast", mer sånt man kan "ta på" liksom. Den andra är lite mer tänka själv, etik och moral, vad är rätt och vad är fel. Den här är mer lagar och regler, typ "dessa mått ska en grisspilta ha" osv. Skönt på ett sätt att inte behöva känna så mycket när man ska lära sig något, intressant att ta sig in i olika lagar och balkar (vad är skillnaden?) och paragrafer.

Idag är det tänkt att jag ska träna för första gången på tre veckor. Min hosta är inte helt borta och jag snorar ibland, men jag orkar inte dega omkring längre. Får hoppas på att jag inte drar ner nåt virus på hjärtat eller så bara..
Men nu blir det en promenad med tokan.


Hunden, promenaden, lunchen, fredagen.

Goddagens.
Är precis hemkommen från en långpromenad med hunden och sitter och stoppar i mig lunch. Gjorde en quinoasallad med rödbetor, feta, rödlök, stekt babyspenat, valnötter och vitlök igår som får duga idag också tillsammans med stekt haloumi och zucchini!
Leia fick precis ett öra också efter att vi tränat lite tandvisning och undersökning av kroppen. I och med att hon avskyr att få klorna klippta så lägger jag in undersökning av tassar och klor i undersökning av resten av kroppen för att försöka avdramatisera tassarna. Funkar bra, men hon går inte längre än till att klosaxen kan ligga på golvet brevid oss - håller jag den i handen så studsar hon iväg när jag ska ta tassen i handen. Så kloklippning här hemma sker med munkorg på, då hon faktiskt hugger efter klosaxen. Mest för att jag inte ska vara spänd - och det går ändå rätt smidigt, är rätt flink med klosaxen (efter att ha klippt Saba i alla år), förutom ett par morrningar från Leias håll.

Vi gick iaf en ny väg, jag inte gått förr. En jättefin naturstig ungefär från frödingstenen (fast på andra sidan ån) och längs ån mestadels, förbi ridklubben osv. Jag brukar gå längs ån på andra sidan så lite konstigt är det att jag inte gått där förut. Som sagt, riktigt mysigt - men så himla lerigt, så jag väntar nog tills det varit torrt ett bra tag ute, eller också tills det blir frost, innan det blir promenad där igen. Leia hade tokrus mest hela tiden och jag försökte verkligen få henne att lugna sig - men det är svårt att veta hur när hon är lös samtidigt. Allt är värt att springa efter enligt henne när hon är sådär; småfåglar, stora fåglar, en gammal doft, ett prassel.

Funderar på att köra allmänlydnad/vardagslydnad med henne igen. Hon gick ju det för ett år sen, men hon löpte/var skendräktig precis då, det var hett ute mestadels (hennes hjärna slutar fungera när det är för varmt) och hon var ganska ung.. Plus att både jag och Björn gick på kursen och hon fick svårt att koncentrera sig när den andra personen satt på sidan av planen. I mina ögon var hon en av de bästa hundarna där (om man nu ens kan jämföra) - men koncentrationen efter en stund var nog bland de sämsta, så det skulle vara skönt att göra det igen - mer ordentligt denna gång. Får se hur det blir.. brukshundsklubben här i Karlstad förstår jag ingenting av när jag tittar på deras hemsida, så det kanske blir en privat hundklubb, kikar lite på två olika just nu..

Ikväll blir det iaf film och godismys! Vi slänger ihop potatisklyftor, fylld lövbiff med sås och en sallad och sen tänkte jag göra en blåbär/hallonpaj också. Men först blir det till att läsa lite mer skola och kanske dammsuga också.

Här är några bilder från i måndags när jag och Leia var ute i skogen och hittade massa svamp på mitt och Björns kantarellställe! Leia som var tokig även då tröttnade på att jag bara satt still och började gräva hål och bita på pinnar..








Köttfärsgratäng/"lasagne" med zucchini

Hej och hå.
Vi har precis ätit en jättegod middag som jag tänkte att jag måste tipsa om för att det var så enkelt och gott och nyttigt på samma gång. Jag har ju skrivit tidigare att jag försökt undvika jättemycket kolhydrater under sommaren och nu kör vi vidare på det, både jag och Björn här hemma. Så istället för pastaplattor som man brukar ha till lasagne så använder man zucchini istället! Nu är det här receptet inte exakt som lasagne, men vill man ha det mer lasagnelikt så är det ju bara att man gör allt precis som lasagne utom pastan.

Receptet är hämtat från tasteline - jag har gjort liite annorlunda..

Deras ingredienslista:


500 gram
nötfärs
2 st zucchini
1 st gul lök(ar)
1 st vitlöksklyfta(or)
olivolja
salt och svartpeppar
3 dl krossade tomater
1 st lagerblad
oregano
1,5 dl grädde

- Jag tog 3 vitlöksklyftor, rapsolja istället för olivolja, tillsatte kanske 2 msk tomatpuré och en köttbuljongtärning, och struntade i lagerblad. Och riven ost lades också till. 

Tillagning (jag har tagit deras text och ändrat lite..):

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär zucchinin i skivor på längden. Salta på båda sidor och låt vattna ur i 30 minuter. Skölj och torka av.
Hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök i olja, tillsätt nötfärs och stek till nötfärsen är genomstekt. Tillsätt tomater och tomatpuré, buljongtärning, oregano och grädde och salta och peppra. Låt koka en stund. (Dvs. gör som en vanlig enkel köttfärssås och tillsätt grädde. Har iofs fått lära mig i somras att vissa normalt gör sin köttfärssås med grädde.. :))

Varva zucchini och sås (börja med zucchini längst ner) i en smord form. Strö riven ost längst upp Gratinera i ca 30 minuter. Servera med en sallad.

----------------------------------------------------------------------------------------


Vi hade ett par färska majskolvar hemma som var tvungna att koka, så de fick bli tillbehöret. Verkligen god gratäng - nästan godare än vanlig lasagne.. tror jag.. Ursäkta dålig bild..




RSS 2.0