Bästa fotsmörjet

Såhär mitt i jobbveckan (eller ja, vi har ju passerat hälften redan, hurra!) - med en pms som vägrar lämna mig och en stress som visar sig som forsande näsblod på kvällen och "klarvakenhet" efter bara ett par timmars sömn - känns det som att en helst bara skulle vilja gömma sig under täcket för alltid. Upp som en sol och ner som en pannkaka var det va. Nåväl.. snart är jag förhoppningsvis tillbaka igen. Fast kanske mörkret hunnit ikapp mig tillslut ändå.. lagom tills det börjar ljusna alltmer..
 
MEN! Det finns ju några uppiggande-hjälpande-effektiva saker till det mesta. Så även till fötter som joggar, eller på annat sätt tränar/går/existrerar med jämna mellanrum. Jag brukar inte ha stora problem med fötterna, men ibland - speciellt på vintern - blir de torra. Och gör jag inget åt det så finns risken att det blir sprickor, som ju nog inte är så skönt.
 
Har provat mycket olika saker - mer "vanlig" fotlotion, fetare smörj, smörj med stark doft/olja och smörj utan doft. Det absolut bästa tipset jag fått är faktiskt en ansiktsrengöring från Lush. Namnet är Ultrabland och innehåller främst  mandelolja, bivax och honung.. fet kräm alltså.
 
 
 
Det var många år sedan jag började med det, men har av någon anledning "glömt" och testat annat från och till. Kanske för att det är så sällan det behövs. Brukar i alla fall smörja och ta på mig sockor - och ha så över natten. Jag brukar iofs alltid ha sockor när jag sover - kanske det är omöjligt för någon annan. Men då funkar det ju med att bara smörja och ta på strumpor på dagen också. Det räcker nästan med en - max två gåner innan det är helt bra, dvs. fötterna är fina igen. Funkar perfekt även på typ torra armbågar och så också. Värsta bra tipset alltså.

Längdskidor på sjön

Planen var ju lite mer skidor även denna söndag - och det blev det ju.
 
Skidmundering på. Exklusive skidor och stavar då.
 
Tillsammans med björnen och hunden på edskens is igen.. Det kan ju vara lite problematiskt att ta med hund när en ska åka längd i spår (hunden springer ofta i spåren så det blir lite tassar där vilket vissa kan störa sig på) men med tanke på att spåren var rätt stenhårda (formade av is) och ganska låga (pga. lite snö) så kunde det funka. Vilket det gjorde då hon sprang mest brevid oss eller en bit ifrån - typ ute på den breda isbanan som fanns för långfärdsskridskorna.
 
 
Eftersom det var totalt flackt, såklart, så blev det väl till ca 95 % ren stakning. Delvis halvisiga spår gjorde att det gled på i riktigt bra fart också. Där det blåst in snö i spåren segnade farten ner, men då passade jag på att diagonala - en del utan stavar för att träna på balansen - och tyckte att jag fick till ett bra tryck i frånskjutet allteftersom. Är fortfarande överraskad över hur mycket av träningen från förra året som faktiskt sitter kvar. Synd att snön kom så sen detta år alltså.. Hade nog kunnat få till en bra skidsäsong och utvecklats en hel del om det funnits möjlighet och tid.
 
 
Totalt blev det idag en tur på dryga 16 km på 1 timme och 50 minuter (glömde sätta igång runkeepern förrän efter 1 km). Helt okej, med tanke på flera stopp, och med hänsyn till hunden och så. Och så himla gött på alla sätt och vis - vackert, tyst, lugnt med folk (i sthlm är det så sjukt mycket folk som "går" omkring på sina skidor där det är åkbart) och åkvänligt.
 
 
Jag tänkte ju förra helgen att det skulle bli 2:an i joggmil denna helg, men eftersom jag inte har oändligt med krafter så får det duga med dessa två skidpass. Känner mig nöjd ändå och eftersom skidorna får stanna i hoffan så lär det bli en längre jogg snart framöver.

Skidor, dator och fynd

Spenderar helgen hemma hos mina föräldrar. Främst för att kunna åka lite skidor nu när det änligen finns snö! Kom fram seent igår kväll, trött som sjutton, men efter en typ 9-timmars tung sömn och en slapp förmiddag blev det ändå lite skidor. 1 mil drygt ungefär. Tyvärr väldigt dåligt med snö här dock, så någon sten, kvistar och pinnar som stack upp här och var bråkade med skidorna.. Men oj var bra det ändå kändes. Som att all träning förra året satt kvar rätt bra, och att min kropp inte hade något problem med åkningen alls. Stakade mycket för att det faktiskt kändes bättre och magen/ryggen och axlarna kändes riktigt bra med det, trots att jag är bättre tränad i benen efter all jogg. Vi testade även spåren på edskens is och de var riktigt bra. Men nivån av obehag att åka på en sjö är påtaglig för mig.. riktigt skrämmande till och med. Får se om det blir ett pass till på den imorgon igen dock.. huuu.
 
Annars har jag fått mig en ny bebis igen. Min HP kraschade ju i höstas och sedan jag lämnade in den den 2:a november (!) har jag väntat, gnällt på Webbhallens sega och dåliga service ett antal gånger och också börjat fundera på (efter att ha använt björnes macbook air under tiden) om jag verkligen vill ha en sån stor och plastig dator - med en sämre hårddisk, som tål stötar och sånt sämre.. Så när jag argt varit inne en sista gång i butiken fick jag som svar att jag ska få en ny ersättningsdator (det som fanns på min gamla dator hade ändå inte kunnat räddas) som var så lik den jag haft det gick, plus 500 kr att utnyttja hos dem. Men jag letade lite i deras utbud, bakade ihop summorna och valde istället en Fujitsu med ssd hårddisk, lite lättare och mindre och med aluminiumskal. Japp, känns bra! Welcome to mama. Typ.
 
 
 
Och ja, efter skidåkningen började hjärnan tänka på godsaker. Så då stannade vi hos spar-arne och gjorde lite fynd.
 
 
Typ chokladboll för 75 öre, snus så billigt en kan få det, svingoda sötsalta rostade mandlar - och så vidare. Förutom detta fyndade vi brie för 40-50 kr billigare och fem 1-liters laktosfria yoghurtar från valio för 5 kr styck, vilka kostar 23 kr styck i butiken hos oss i Älta. Kort datum, men hinner klart ätas upp innan dess. Hejja Arne!

Helgen

Vaknade på lördagsmorgonen med huvudvärk, alldeles seg och ont i halsen. Jamen tack för den, godispåsen! Finns inget som kan övertyga mig om att det inte är sockret som ger halsontet (huvudvärken - dvs. sockerbakfyllan - är självklar), och en kanske borde bojkotta det helt? Liksom, några små viruspartiklar sitter där  i näsan/halsen och bara väntar på det där förrädiska, söta giftet.. Usch. 
 
Tog i alla fall en vintrig långpromenad med hunden, och mådde lite bättre efter det. Men slappade nog ner mig mest ändå största delen av dagen. Fick till ett helt okej styrkepass på lördagskvällen, med fokus på core (..en övning vardera av biceps, triceps och axlar slank visst också med) trots att bollen var alldeles för dåligt uppblåst.. Det går verkligen att få till bra övningar för sidomagmusklerna med den där.  
 
 
Söndagen började däremot lite bättre, så efter kaffe i sängen tog jag mig ut på en löptur. Det blev en lite längre tur på 15 km på nästan 1,5 timmar. Jag är sååå otroligt nöjd över att jag lyckades hålla ett väldigt jämnt tempo hela vägen. Inte snabbt totalt, men mitt största problem är ju att jag kör för hårt direkt och sen tröttnar snabbt, och faktiskt inte klarar att ligga i en jämn fart. Blev aldrig trött, hela tiden pratvänligt tempo (även om jag inte hade någon att prata med då) och jag hade nog kunnat fortsätta någon halvmil till om jag haft tid. Nästa helg får det bli 2:an hoppas jag! 
 
 
Efter löpturen mixade jag ihop en smoothie, kladdade i hårinpackning (från Lush, som ska i torrt hår i 20 minuter innan dusch) och slängde mig i badet med det och en tidning. Sen efter det har tvätt, städning, matlagning (entrecote - mmm) och annat pyssel hägrat. Sitter just nu med en lchf-pannacotta i soffan. En rätt vanlig, skön helg här hemma alltså. 
 
 
Smoothien gjordes på; naturell yoghurt, vispgrädde, mjölk, hallon, jordgubbar,
en pressad blodapelsin, linfrön, riven kokos och ett ägg. 

Morgon och kväll (eller hundrumpa och enmans(kvinnas/persons)middag)

Dagen började alldeles perfekt med något fler sömntimmar i bagaget än de som blivit tidigare i veckan, och en fin (men kall!) vintermorgon. Såå min bebis (hund) och jag drog på oss löpkläder (slash hundtäcke) och joggade ut i det fina morgonljuset. Idag höll Leia, för ovanlighetens skull, uppe tempot - så jag till och med fick sakta ner henne. Detta brukar inte hända - det är joggarna med Leia som är de allra lugnaste ju. Men visst! Det var svinkallt och jag ville bli varm så jag hakade på till en viss del. Uppfriskande löptur på dryga 6 km är en bra start, på en sedan bra arbetsdag med fina arbetskameraterna. 
 
Lilla gullet
 
Avslutar denna dag här i soffan med samma sällskap som imorse (nu snarkandes). Med en enkel middag (solo som jag är ikväll) och rejält fusk i den annars relativt okej dieten.... Ja, fredagsmys hela dagen nästan. Hej hej! 
 
Finncrisp med smör, skinka och en röra på räkor, ägg, majonäs, peppar och persilja 
 

Frukosterar

Efter kaffe och första avsnittet av Girls (säsong 3 har börjat - hurra), en lugn morgonjogg med hunden (på kanske 6 km eller så) så får en äntligen äta frukost - innan det är dags att ta sig till jobbet igen. 
 
Ägg och kaviar,
finncrisp med ost/skinka/gurka,
yoghurt/créme fraiche/vispgrädde med banan/jordgubbar/solrosfrön/valnötter/linfrön/gojibär, 
vatten med resorb sport.

Jobb - träningsbrist - lchf - trötthet - helg

Första arbets-/vardagsveckan är avklarad nu efter ledigheten. Den kan sammanfattas i ord som; tung, trött, träningsbrist, mörk. Min kropp gick ner i aktivitet under de dryga två julveckorna, och när jag kom tillbaka nu så insåg jag hur fysiskt tungt jobbet och vardagen är...
 
Jag kände dock hur kroppen vaknade till liv för varje arbetsdag, men ändå hann jag bara med en kortkort jogg med hunden, och lite yoga under veckan (plus en timmes yoga och 8-9 km löp under lediga måndagen då) .. Det är helt sjukt hur mörkret påverkar, och jag är väldigt glad över snön som fallit och ljuset den för med sig. Hur kan lite snö göra allt så mycket ljusare så snabbt? Som att någon tänt en lampa. 
 
Nästintill kolsvart vid samma tid för ett par dagar sen.. 
 
Kanske tröttheten också kommer lite av att jag försöker avgifta mig från allt socker jag konstant stoppat i mig i jul. Lchf gäller, ungefär, och orken har i veckan blivit jämnare och bättre - samtidigt som sockersuget blir allt mindre - för varje dag. Kan dock inte påstå att jag ätit galet mycket jämfört med "normalsvensken" under jul. Sedan jag för några år sedan gått över till att helst basera min kost främst på fett och protein, så går det inte att äta sådär något mer. Ett konstant inflöde av kakor/godis, ta macka till frukost/mellanmål/tillbehör, pastamiddagar osv. .. Förstår inte hur någon kan orka med en hel dag när den börjar med vetebröd i magen. 
 
Idag har dagen spenderats hemma, och typiska hushållssysslor har hägrat (det är såå underbart när sånt är klart). Tillsammans med annat trevligt såsom sovmorgon, lchfbakning, vintriga promenader med mina finingar och en timmes styrka med fokus på rumpa och axlar (eller äh, vem försöker jag lura; med "fokus" på hela kroppen - som vanligt ;P) blev det en väldigt bra dag i mina ögon. Björn även har gått och blivit långkok-kungen och bjöd ikväll på fläsklägg som kokats så att det nästan föll av benen (mört alltså) - tillsammans med pepparrotsspetsat blomkålsmos, samtidigt som vi tittade på Det största äventyret (helt OK nöjesprogram, äntligen). 
 
Lchfblåbärsmuffins 

Morgonjogg och saffransgröt

Godmorgon. Eller dag. Tiden blir konstig när en är ledig. Men det är frukosten (som åts vid 12) som jag tänkte visa så morgon då. 
 
Som vanligt gick jag upp och drack en kopp kaffe först. Sen ville jag komma igång lite bättre än igår (satt inne hela dagen förutom de två träningspassen på kvällen.....) så jag tog mig ut på en kortare joggtur efter 10. Runkeeper-appen har gått och blivit sjukt kass, eller också gör jag något fel, för den är seg och sparar inte längre passen jag gjort. Kanske en måste vara registerad. Men omkring 6,8 km på drygt 35 minuter blev det, så en ganska typisk vanlig joggrunda för mig. Kändes rätt bra efteråt men nu börjar jag bli sjukt seg. 
 
Till frukost gjorde jag, första gången på minst ett halvår, gröt. Blev inspirerad av detta receptet och gjorde ungefär likadant förutom att jag skippade linfrön och äpple och tillsatte en halv dl solrosfrön istället. Tyckte att det var intressant att ha i ett ägg i gröten när den var färdig - och koka upp igen - extra fett och protein och annat bra på det viset ju. Och saffran är ju aldrig fel. Hade till den russin, valnötter och ett halvt päron. 
 
Resten av frukosten bestod av kokt ägg, oliver (har fått dille på dem) och ostrullar med smör respektive Ćwikła (rödbets- och pepparrotsblandning - übergott polskt tillbehör till mat). Konstig blandning kanske, men en tager vad en vill haver. 
 
 

Frukost

Godmorgon. 
 
Har kanske inte världens mest inspirerande frukost/frukostbild, men tycker ändå att den är värd att tipsas om. Kanske framförallt för att visa på att bästa frukten är tillbaka - nämligen blodapelsinen. 
 
Kokt ägg - wasa sport med ost, majonäs och spetspaprika -
naturell yoghurt med vispgrädde,blodapelsin, solros- och pumpakärnor, valnötter och pecannötter. 
 
Nu är det inte många dagar kvar på ledigheten. Har blandade känslor måste jag säga. Men det ska bli skönt att få rutin, få vara hemma hos sig själv och helt enkelt komma igång igen. 
 
Men än är det några dagar kvar. Nu närmast blir det nog lite mer kaffe och typ säsong 3 av Macahans (en riktig mysserie det där), och ikväll blir det dubbelpass (core plus combat) med Anna. Får se vad som händer däremellan. 
 
(Och på tal om frukost så kan jag tipsa om att frukostera-bloggen är tillbaka igen! Kanske i liten annan tappning.. men frukostarna finns där emellanåt med)

RSS 2.0