Pepparkakchokladtryfflarna och choklad.

Choklad igen här. Men det är stort ju. :) Antal dagar på året som jag inte äter choklad kan räknas på en hand. Har för ett par månder sen hittat en ny favoritchoklad på ica, kanske framförallt för att den är billig samtidigt som den är väldigt god. Marabous 70%:iga (som också har ett lägre pris) tycker jag kan vara lite sträv och torr ibland - denna är lite krämigare och lenare liksom. Och det kostar ju om man ska stoppa i sig mörk choklad varje dag..
 
Dessa två brukar jag ta, båda är 70% kakao. Det finns dock fler från samma märke. Jättegoda!
 
 
- På den naturella Isischokladen gjorde jag tryfflarna jag skrev om igår. Väldigt enkla, från senaste buffé: Koka upp 25 g smör och 1,5 dl grädde. Låt svalna något och häll i 250 g mörk choklad. Rör tills all choklad smält och smeten är blank och jämn. Låt svalna ytterligare (om det behövs) och ställ in det hela i kylskåpet ca en timme. Tills det stelnat helt enkelt. Krossa ca 8 pepparkakor i en mortel. Forma bollar av chokladsmeten och rulla i pepparkakssmulet. Förvara i kylskåp.
 
 
Det blev ca 28 stycken, ganska stora.
 
Jag testade en idag - de är helt okej, och rätt juliga faktiskt. Men nästa gång testar jag nog apelsinchokladen till detta, eller river ner eget.. Eller någon annan kryddning som passar med pepparkaka? Tror att det blir lite mer spännande så. Det får bli till julbaket i Hoffan. - Och är det någon som kan tala om för mig hur man enkelt formar tryfflarna, så gör gärna det! De smälter ju som snö när man försöker..
 

Lite nytt

Okej, "slushen" var inte så blöt ändå. Bara på vägarna, men de har varit duktiga att skotta. Jag har senaste veckan haft lite småpirrande julkänslor, men idag slog det till på riktigt. Har lyssnat på julmusik hela dagen! (tror att jag nästan fått till världens bästa jullista..) Ska snart tillverka jultryfflar! Har t o m stått och hejjat på min stackars hyacint som det inte hänt något med på en vecka.
 
Har fått in lite nya träningskläder - något testat, något inte.
 
Detta set (undertröja + hipster typ) från Kari Traa fick jag och syrran vara testpiloter på genom smartson (och behålla efteråt) - testar för fullt just nu. Väldigt stretchigt, svalt och bra fukttransporterande - om någon undrar.


Äntligen varma löpartights! Inte testade ännu dock. Sportamore hade "cybermonday" med 25 % rabatt på allt, så jag slog till. Väldigt svårt med nya tights via webbshop, men jag hade tur.


Jag älskar choklad. Och gillar philadelphia. Och kommer något sånt här och lyser i ögonvrån i affären så sker allt per automatik tror jag. När jag smakade dog jag och kom till himlen och allt det där. Mmmmmm.


slushfinnsnöcrispet

Om man bortser från att "snön" snarare är som en stor slush som spillts ut, och från att jag måste köra i den där sörjan idag, så är det väldigt väldigt fint med detta vita. Vilken ljusskillnad från leran och de bruna kladdiga löven. - Det blir intressant att se hur man pallar med utegymmet i detta.. Kanske kör inomhus idag?
 
..Och såhär inspirerande frukost åt jag idag.. Det har kliat i fingrarna varje gång jag sett finncrisppaketet - med tre finncrispskivor - stå och ta upp plats i skåpet. Så nu kan jag äntligen städa bort det, och få lugn i städsjälen en stund. 

Ostkaka, lchf

Det blev en kort, snabb joggtur på 5 km, tidigare idag. Jag kände mig alltför utvilad efter gårdagens yogapass för att inte göra nåt, men inte väldigt sugen att frysa på utegymmet i iskalla regnsnön som föll ändå. Det kändes väldigt lätt, och Leia joggade på bra, med en pinne i munnen hela vägen = bra runda. Ingen tidtagning denna gång heller, dock. Måste nästan börja med det så man kan ha bättre koll på om det sker någon utveckling eller inte.
 
- Sen blev det middagsdags: ärtsoppa (och ostkaka efter). Alltså, jag lärde mig äta ärtsoppa för drygt ett år sen, förstår inte hur jag kan ha missat en sån god soppa hela mitt liv.. Kör soldatens på burk - brukar ta en stor burk, blanda med typ 2 dl vatten, koka upp, steka ett paket bacon (klippt i små bitar), hälla i det i soppan med flottet, och krydda med mejram och timjan. Gott som satana.
 
Men det var inte det jag skulle skriva - utan receptet till denna superba ostkaka, utan mjöl, socker och så. Lite lchfsnällare. Eller kanske helt, bortsett från honungen - men det är ju så plyttelite.
 
 
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en ugnsform, vanlig rund - typ pajform (mindre för en tjockare ostkaka då). Vispa ordentligt ihop 2 ägg med 1 dryg matsked honung. Rör i 2-3 droppar bittermandelolja, och sen 2 msk mjöl - som dock är utbytt mot 1 msk fiberhusk och 1 msk kokosmjöl -, och ½ dl hackad mandel, och 1,5 dl grädde - och till sist 250 g keso. Häll smeten i ugnsformen, och grädda i kanske 25 min. Servera med exemepelvis vispad grädde och bär.
 
 
- Jag vet inte riktigt hur receptet var från början, men jag tror inte att jag har ändrat speciellt mycket.. Egentligen ska man ju göra ostkaka från början med ostlöpe, bittermandlar och så, men jag tycker att det blir jättebra konsistens och smak med keson och äggen och bittermandeloljan - och förmodligen tar det ju betydligt kortare tid att göra denna. - Helt klart värd att testa!

Fullmånesjäkel

Idag har allt blivit förskjutet någon timme. Jag hade svårt att somna igår kväll, vaknade ett par gånger, tills jag var klarvaken vid 4. Jag får ångest av att inte kunna sova, sen jag hade lite mer sömnproblem när jag var liten..vilket ju inte gör det lättare att kunna somna om. Även Björne hade svårt att sova, och jag funderade vad orsaken var, för jag sover oftast bra.. Kollade upp det: Fullmåne idag! Jag blir nästan alltid påverkad och får orolig sömn när det är fullmåne..vad nu det ska vara bra för? Evolutionärt menar jag. Vara vaken och använda sig av ljuset? Ska undersöka det om jag orkar.
 
Det blev svtplay då ett tag, Björn på datorn och jag på min mobil. Såg ett avsnitt jag missat av Mitt i naturen, och kände hur jag blev mer och mer avslappnad - ååh, svt och svtplay - finns det något bättre när det gäller tv? Knappast - de andra svenska kanalerna kommer inte ett smack i närheten. Nåväl. Somnade vid 6 igen och vaknade kanske 10 gånger till - av mig själv, av kokhet hund som vill ligga tätt intill, och av alarmet som enligt Björn gång på gång skulle ställas fram. Efter 2 timmar var det nog.
 
Nu sitter jag här, lite halvdan i huvudet. Funderar på hur jag ska träna, och när? Det vaknas styrkepass på utegymmet enligt schema och enligt känslan i kroppen, men det är inte kul med isande ösregn - då funkar jogg bättre.. hmmhm. Och egentligen var planen att ta en vilodag idag. Aahh?!
 
Ska i alla fall ta och äta lunch; lchfpizza - denna gång med massvis med godsaker; skinka, tomater, färsk basilika, färska champinjoner, riven vanlig ost, mozzarella skuren i bitar, smulad gräddädelost, gul lök - och efter värmning: ruccola. Brukar iofs ha alla dem grejerna normalt så inget nytt, förutom just gräddädeln, men den gjorde verkligen hela pizzan. M M M. - Till det blir det nyaste avsnittet av New Girl s2 = lyxlunch.
 


Gastrocnemiusont

Dagens smärta sitter främst i vaden alltså. Igen. Igår kväll hängde vi med Anna och Nero på en timmes träning här ute i Nackareservaten. Jogg med styrkeövningar längs vägen med Anna som coach. Jag tänkte att det inte kan bli alltför farligt om man bryter av joggen med styrkeövningar, trots min långtur i förrgår. Och det var det inte heller - första halvtimmen. Sen blev det bara tyngre och tyngre. Nåväl, jag klarade det ju bra, och jättekul att köra i människa-hundgrupp med någon som ledde det hela. I träningssammanhang är jag helt klart en follower! - Men fortsätter vi med såna här pass så kanske vi växlar vem som leder passet också, så kanske jag kommer på andra tankar? Tveksamt, men allt handlar ju om bekvämlighet (och kanske delvis motivation också). - Drygt 6 km, enligt mina beräkningar och 6-7 stopp med övningar (typ planka, jämfotahopp, armhävningar mm.) - fint som snus. Jag räknar nog in detta som min intervallrunda. Får se om vi ger oss på Hammarbybacken någon gång..
 
Idag ösregnar det ute. Jag tvättar och är glad över att vi har en hund som verkligen ogillar regn av det kraftigare slaget. En blöt snabbrunda i skogen nedanför fick duga, och det blir väl en till liknande om några timmar om det fortsätter såhär. Som träning är planen att köra yoga+stretch idag - det passar bra både väder- och träningsmässigt tycker jag.
 

Gladjogging

Det blev ingen nytt försök på löprunda igår, som jag skrev i fredags. Det blev ingen träning alls faktiskt. Och med det "pajjat" träningsschema redan! Attans.. Näerå. Jag har redan tänkt på det..att jag nog får flytta om, ta bort och gå efter dagskänslan mer. För mig är det ganska mycket att träna 6 dagar av 7, även om ett par av gångerna är lugna. Så jag kommer att ha schemat och mängden som riktlinje, men gå mer efter dagskänsla. - Som idag till exempel! Jag lämnade hjärtana hemma, stoppade musik i öronen och stack ut på jogg. Tänkte att jag försöker komma upp i en mil, men bestämmer mig efter vägen. Det blev 12 km och tempot låg på under timmen/mil - tog ingen exakt tid dock. Men jag är mycket nöjd måste jag säga.. jag var rätt sur efter fredagens nederlag. Fick under de första kilometerna endorfinkickar så att det brusade glädje i kroppen - nästan så att man blev tårögd. Fint med sådan löpning. Under de sista kilometrarna måste jag ha sett glad ut, omedvetet, för varenda människa jag mötte log glatt mot mig. Ja, det är detta man är ute efter!
 
Kvällen har ägnats åt att lägga ut några traderaauktioner (kom och kööp), och sen fika med fingrannarna, med solsidan och julklappslottning. Jag fick såklart den svåraste att köpa klapp till: brorsan. Kommer behöva lägga rejäl tankeverksamhet på detta..
 
Fika.

Frustrationsbot: skräckis

Idag var det dags för distansjogg. Jag var lite osäker på hur det skulle gå, då det är ett lotteri varje gång man ska jogga med Leia.. Enda gången man är säker på att det funkar bra är när man springer på småstigar, hon springer lös och man knappt möter någon, eller möjligen om Björn är med och tar henne. Att springa på allmänna motionsspår är omöjligt med henne. Hon slöar alltid till; har man henne kopplad blir man tillslut tvungen att släpa henne, vilket man ju inte kan göra.. - och har man henne lös så möter man ju alltid folk och hundar vilket betyder att man ju måste vänta in för att ha henne brevid sig eller kopplad. - Detta ledde i alla fall till att jag stessade upp mig, blev lite irriterad, fick stanna hela tiden, och så. Och då satte mitt löparknä in! Å. Ingenting på två månader, och så kommer det sådär.. Hade joggat 8-9 km då, och hade 2-3 km kvar, vilka jag fick gå.. Sämst. Imorgon testar jag ett löppass igen, UTAN hund.
 
Jaja, nu är helgen här, älsklingen är hemma ett par heldagar, Vinterstudion sätter igång imorrn (!!! :) - med längdskidstävlingar från Gällivare som en riktig superstart), och jag fick ett filmtips av syster som ska tas tillvara på redan ikväll: Sinister heter den. En skräckis som fått 7,0 på imdb.. Kan ju inte vara annat än bra?! Först ska jag färga håret snäpp bara, sen blir det film, te och sötsaker resten av kvällen.
 
Boven för dagen..

Vilodag, bakdag,

En totalvändning skedde i humöret denna dag. Igår grått, idag solsken. Träningsvärk har jag haft, men "nuförtiden" känns det mer konstigt och ganska rastlöst, att inte ha någon sorts träningskänning. Jobbsökning och lite pyssel har jag ägnat en stor del av dagen åt. Jag hade planer på två skoluppgifter också, men det vart inte av. Och inte ens det kan bryta ner mitt solskenshumör! (imorgon ligger jag väl och stresspanikbölar istället, för att jag inte gjorde något idag.) En lite halvjobbig sak hände väl iofs: Jag åkte ut på ett ärende med bilen. Klockan 16. I stockholmstrafiken. I mörket och ösregn. Och fick motorstopp i en rondell!! Herregu, har inte fått det på år, och så händer det just då! Nåväl.. det hände inte så mycket mer.. inte ens en tutning! = ingen skada skedd/mvh fröken sol. (sol i sinne, brun inne/rudolf)
 
Jag har laddat upp för distanspass imorgon med ett par fuskiga bakpotatisklyftor till middagens kycklingfilé, coleslaw och bea. Sen har jag ett litet projekt, nämligen att testa lite olika "nyttiga" bakningar. Först ut får bli olika muffins. Detta receptet är på LCHF-jordgubbsmuffins, och såna gjorde jag ikväll. Alltså, smeten/degen säger ganska mycket om ett bakverk, och denna smet var sjukt god. Som vanlig nästan. De färdigbakta muffinsen blev också suupergoda i smaken - dock fortfarande den där "svampigheten" som gärna uppstår när man försöker göra lchfvänliga "brön". Jag skippade frostingen! De blev, i mina ögon, alldeles tillräckligt feta och maffiga ändå. Kan rekommenderas i alla fall.
 
Och med det säger jag godnatt.
 
Jordgubbsmuffins. Här kan man lite se ugnens ojämnhet också.


Med en snarkande plutt i knät kikades det nyss på ett av de bästa programmen som sänds nu: Historieätarna (utifall någon missat det)

Höstdeppigt, mörkt och bonde

Det känns som att jag mentalt grävs allt djupare ner i höstmörkret. Har några gånger känt på den här höstdeppigheten, men det var ett tag sen nu. De två senaste åren har jag tränat mig igenom den, och knappt känt av något alls - men detta år verkar det inte fungera. Trött, ful, sur/grinfärdig, humörsväng, meningslöshet, stress, huvudvärk (3:e veckan, i princip VARJE DAG), ännu mer meninslöshet, och så vidare. Tur att jag inte känner det hela tiden, då hade jag gått under. Det blir riktigt dåligt en-två dagar, sen går det upp till riktigt bra ett par dagar, sen bergodalbana några dagar, och så är cirkeln sluten. Ett par ljusglimtar även under de gråaste dagarna finns dock, så jag ska kanske inte klaga. Vissa går väl ner sig helt vad jag förstått? Det känns dock som att jag är inne i en konstant pms-cirkel. Hoppas verkligen att det vänder snart. Vad gör man annars åt det tro?
 
Idag fick jag ett paket på posten från bästa mamma som skickat hit alla mina tidningar och liknande, som kommit till Hofors (är skriven där än), vilket gav humöret ett litet lyft. Ska jogga iväg till uegymmet senare och köra ett pass i mörkret också: väldigt blandat idag, men inga ben (och framförallt inga vader! smärtan som varit de senaste två dagarna alltså..) - utan bål, skuldror, axlar, bröst och biceps/triceps istället. Ja, det mesta utom ben egentligen..?
 
Senare blir det bonde söker fru (äntligen! jäkla fotboll förstörde min kväll förra onsdagen) och tacos med min sjukt goda guacamole. Ja, ett antal ljusglimtar lyckas denna gråa dag också få.
 
En ständig ljusglimt också.

Träningsvärk och Lunch; Enkel asiatisk kycklinggryta

Ajaj, har så ont i mina ben idag - känner mig totalt klubbad pga det alltså.. Jag trodde verkligen inte att det skulle ta så mycket med de få benövningarna igår, men är såklart glad att det gjorde det. Och den som får lida mest av det är väl kanske Leia som inte får de längsta promenaderna med mig idag. Samtidigt så verkar hon något slutkörd.. Hon har börjat snarka alltmer med åldern, och imorse när hon satte sig upp i sin säng och tittade på mig så fortsatte hon snarka? Väldigt konstigt.. Jag tänkte först att hon hade något fel i nosen, men hon reagerade inte så mycket när jag kikade. Hon hoppade upp i vår säng och fortsatte sova tre timmar till efter att jag gått upp, men sen var hon lika pigg som vanligt på promenaden så.. hon var väl kanske bara yrvaken typ.
 
I lördags gjorde vi en försvenskad typ thaikycklinggryta, vilken jag åt upp resten av nyss. En väldigt enkel gryta som går snabbt att göra. För kanske 3-4 personer behöver man:
 
2-3 kycklingfiléer skurna i mindre bitar och saltade och pepprade
1 liten burk créme fraiche paprika/chili
1 burk kokosmjölk
- och alla grönsaker och kryddor man vill ha. Jag hade:
hackad vitlök
hackad röd chili
riven ingefära
paprika i bitar
zucchini i bitar
blomkål i små buketter
gul lök i stora skivor

Sen steker och kryddar man först kycklingen, lägger den åt sidan, fräser grönsaker och sånt i olja, lägger i kycklingen, häller på créme fraiche och kokosmjölk, och låter det puttra några minuter. Jag hade faktiskt på ett par teskedar potatismjöl också för att få en tjockare sås, men det behövs inte. Göött.
 

Träningsvecka 1, bensinslang och söndagsafton.

Nu har jag kört mitt träningsschema en vecka, och jag måste säga att det verkar fungera. Jag är inte riktigt van vid att träna 6 dagar av 7, men yogapasset och lugna/korta löppasset blir ändå mer återhämtningsdagar. Trots dem har jag känt mig väldigt sliten ett par dagar denna vecka, och gårdagens sista dag på träningsveckan med ett intervallpass var nära att inte bli av. Men det gick, trots att det endast landade på 5 km, med fyra 30-sek-intervaller (med ca 2 min vila mellan). Men jag tror nånstans att det ger något ändå - det blir ju, vid så korta intervaller, en sprintfart som man normalt aldrig kommer upp i annars.
 
Tidigare idag startade jag upp ännu en träningsvecka med ett pass på utegymmet. Det blev blandad kompott, men jag tror att benböjen, jämfotahoppen upp på en avhuggen stock, och vadövningarna (det blev inga såna sist) halvt tog kål på mina ben.. Imorgon följer ett efterlängtat yoga/stretchpass - och sen är det något lite tuffare att vänta på tisdag, tror jag. Men allt beror på dagsform, och kanske också väder, då ju minst 4 av 6 pass sker utomhus.
 
För övrigt blev vår kära bil besulen på sin föda inatt. Björn upptäckte imorse först att brorsans och Annas bil (som stod parkerad i närheten av vår) fått rutan kraschad - och lite mer som skett däromkring.. Sen någon timme senare när jag skulle köra iväg med vår bil så undrade jag vem som "kräkts" på vår bil och marken nedanför (precis brevid bensinluckan) och fattade misstanke. Men det var när jag startat bilen som jag såg att vår tidigare halvtank var nere på rött och så. Åh. Polisen hade tagit dna på Annas bil då det var blodigt, så kanske de haffas? Hoppas att de inte snor vår bensin igen i alla fall, det har man ju inte råd med. Det är ju inte direkt som att man får något tillbaka på någon försäkring för slangad bensin dårå..
 
Jahaaa, nu är det söndag kväll igen då. Här hemma inväntas Solsidan följt av någon film.. - kanske denna! En lättdrucken kaffedrink (mjölk, grädde, kakao och kaffe) och ett par nyttiga/mindre onyttiga chokladbollar får också bli en del av denna afton.
 

Chokladbollarna

Alltså, chokladbollar är en sån där grej som man bakade jämt under några år under skoltiden. Kanske under hela grundskolan och gymnasiet egentligen. Kom man hem från skolan och var sugen på något så gjorde man chokladbollar. Hängde man hemma hos någon kompis gjorde man dem. "Heliga" helt enkelt. Precis som kladdkakan. Fast jag tror att chokladbollar är lättare att göra goda och nyttiga - en kladdkaka kräver nog sitt mjöl tyvärr, annars blir det inte riktig kladdkaka.
 
Här kommer i alla fall receptet på chokladbollarna jag skrev om för några dagar. Vet inte om man kan kalla dem nyttiga/lchf/low carb direkt, men jag tror det. Det är ju utan tvekan mer fett och mindre kolhydrater. Baserat på klassiska receptet i alla fall.
 
125 g smör
1,5 dl fiberhavregryn
1,5 dl riven kokos
0,5 dl mandelmjöl
0,75 dl stevia strö
4 msk kakao
1 (rågat!) krm vaniljpulver
2 msk kaffe (gärna starkt)
- kokos att rulla dem i.
 
Ja, sen behöver man väl inte skriva så mycket mer. Smakar nästan exakt som vanliga chokladbollar (lite "mörkare" kanske), förutom den lite kalla känslan av stevian och lite mer kokos då. Ska försöka räkna ut någon sorts fett- kolhydrat - proteinfördelning också kanske. Vet någon något enkelt sätt/enkel sida att ta hjälp av, säg gärna till!
 


its friday friday

Gomörron.
 
Filmen igår var riktigt bra! Jag hade ju låga förväntningar, men jag vågar nog säga att för alla "insatta twilight:s" så blir det inte en besvikelse. Eftersom jag hade storyn i bakhuvudet redan så funkade det med detta urplock (som det väl alltid är med såna här bok - filmatiseringar). Det var i alla fall en fin avslutning på denna utdragna story - vilket nog behövdes i mitt fall. Hamnar nog på delad favoritplats med första filmen.
 
Fil, grädde, blåbär, valnötter, solrosfrön och fröbröd, ost, majonäs, groddar, blandsallad.
 
Nu har jag precis fått i mig frukost bestånde av fil och en fröbröd-macka. Igår bakade jag fröbröd för andra gången. Ändrade i receptet för att få ner kolhydraterna lite, vilket funkade bra (1 dl majsmjöl, 1,5 dl solrosfrön, 2,5 dl sesamfrön, 1 dl krossade linfrön, 0,75 tsk salt, 1 dl olja, 2,5 dl kokande vatten, flingsalt), dock kanske jag önskat mig snäppet mindre sesam, såhär i efterhand. Gasugnen här och jag är ännu inte riktigt vänner och den är även lite ojämn.. När det som är närmast luckan ser färdigt ut, så är det längst inne bränt. Jättetråkigt. Jag fick slänga en liten del av brödet för det smakade som väldigt brända popcorn. Av någon anledning glömmer jag bort att det blir såhär varje gång också..
 
Dagen ska ägnas åt: långpromenad med hunden - strax. Storhandla - inte alltför sent på dagen, jag vill undvika galenskapen i stormarknaden. Styrkepass - fokus idag på mage, axlar, armar och typ vader. Serie"släpp" - förutom Mitt i Naturen som jag missade igår har det kommit nya avsnitt att kika på: American Horror Story (nya säsongen växer), Vampire diaries, Glee. Och plugg. - Notera här vad som prioriteras.. Eller snarare vad som inte prioriteras.

Träningsupplägg

Goddag goddag.
 
Jag satte ihop ett nytt träningsupplägg för några dagar sen, som jag tror kan fungera.. Fungera för vad, kan man kanske undra. I februari satte jag ju upp mitt mål att "kunna springa bättre-snabbare-längre" ungefär, och jobbade mot det under våren och sommaren. Ganska luddigt - men jag kan nog inte vara mer noggrann än så, det blir för stressigt, och det är det absolut sista det ska vara när det gäller träning för min del. Eftersom jag hade problem med knät så skaffade jag bättre skor, och jobbade på att: bygga upp löpmuskler med successiv ökning av löpdistansen och styrketräning, och gå ner några kilon för mindre belastning osv. Jag tycker att jag lyckades bra ändå - kan springa snabbare, känner min kropp bättre och hur jag, från dag till dag, får lägga upp det för att knät ska hålla, och har tappat 4 kilo.
 
- Så målen för denna gång är: öka löpdistansen - jag vill komma upp till att mina distanspass ska ligga på omkring 20 km, eller minst 15, på strax under 6 min-tempo /// och bygga upp en jämnare styrka i kroppen - och framförallt öka styrkan, vilket jag tror kommer att gå galant nu när jag inte längre använder body pump som min "styrketräning" längre. (haha) - få reps och tungt är medicinen /// gå ner ytterligare ca 4 kilo, vilket jag hoppas att träningen och lite striktare matintag (läs: sluta fuska i mig en massa kolhydrater hela tiden) kan bidra till.
 
En vecka får se ut som såhär i fördelningen:
 
- Styrka (ca 60 min inkl. uppvärmning - varierar kroppsdelar, och ibland också övningar): 2 pass
- Yoga + stretch (typ poweryoga, ca 40 min, följt av 15-20 min ytterligare stretch-övningar): 1 pass
- Löpning - distans (minst 10 km, öka successivt): 1 pass
- Löpning - intervall (kortare pass med antingen intervaller eller backträning): 1 pass
- Löpning - kort (omkring 5-6 km, lugnt, kanske teknikträning/medvetenhet då och då): 1 pass
 
Yes. Det kan fungera. Kör fram till jul och utvärderar då.
 
 
..Jahapp.. Ikväll blir det bio.. Ja, jag kan inte hålla mig från att se sista Twilight-filmen, trots att jag inte gillar någon av de tidigare så värst, förutom den första. Den förra var riktigt jäkla långtråkig. Sista boken var däremot bäst, så jag hoppas att de gör ett lyft med denna sista film. - Sen kan man lägga twilight bakom sig. Forevah.

en tisdagsmorgon/el condor pasa

God morgon då. Sitter och funderar på hur jag ska lägga upp dagen, samtidigt som jag äter frukost och lyssnar på Simon&Garfunkel. De två har verkligen komponerat några av tidernas bästa låtar. Det är ganska fascinerande när musik, som man lyssnat på största delen av sitt liv - och som man gillat, men inte direkt reflekterat över - hur det plötsligt klickar till, och så upptäcker man musiken igen och inser storheten med den..
 
Nåvääl. Dagen kommer att ägnas åt skolarbete, framförallt. Jag har äntligen kommit till en mer praktisk del i GIS-kursen, och det uppskattas. Tänk om alla universitetsstudier kunde vara mer praktiskt upplagda - hur mycket bättre och enklare det skulle ha varit, i alla fall, för mig. Hur otrooooligt mycket roligare det hade varit - förmodligen för alla.. Förutom GIS ska jag försöka få upp en del traderaauktioner. Jag har ännu mer bra grejer, som bara tar upp plats, och sist jag sålde gick det rätt okej så.
 
Långpromenad med hunden och yoga blir dagens workout. I söndags blev det ett långpass på drygt 12 km, vilket jag inte sprungit på på väldigt länge. Ca 6 min/km-tempo hade vi, vilket förmodligen bidrog till att det flöt på väldigt lätt och att jag knappt känt av det efteråt, men jag tror faktiskt inte jag klarat snabbare så länge.. I mitt fall är det en fin liten gräns där.. Igår joggade jag bort till utegymmet och körde en pass i kvällsmörkret.. Framförallt rygg, skuldror, axlar, triceps och bålens sidomuskler tränades, och det känns faktiskt idag..
 
Ägghalvor med majonäs, kaviar och groddar + fil, grädde, blåbär och solros/kokos/pumpa/linfrö/valnöt.

Lördagsfrukost

 
Tog en lite längre morgonpromenad i gråa leriga hammarbyhöjden, och kom hem till Björnen som stod och stekte och kokade. Frukosten fick bestå av gamla vanliga filen med tillbehör, stekt bacon och kokt ägg med majonäs och kaviar.
 
Nu ska vi snart lämna Leia hos hennes kusin och bege oss till stan för att förhoppningsvis hitta en vinterjacka åt älskling. Jag skickade tillbaka allt som kom med paketen igår, så jag kanske spanar lite jag också..
 
Hoppas också på att få till ett styrkepass på utegymmet ikväll, då jag faktiskt inte kört någon styrka alls sedan body pumpen förra lördagen. Gråvädret får mig dock att tappa all träningslust. Men.. kanske om jag får med mig min egna coach så..?

Guldmund

 
Sitter här vid dattan och äter frukost. Väldigt löst kokt ägg och fil med tillbehör. På bilden ses fil, vispgrädde, blåbär och en blandning av kokos, pumpa, solros, linfrö, valnöt. Men det var faktiskt gårdagens fil. Den jag sitter och äter nu blev så oaptitlig i sitt utseende. Fil, grädde, en halv banan, samma blandning som ovan och, pricken över i:et; mandelsmör. En hel del. Jättegott till fil, tro det eller ej.

Jahapp, mitt dåliga humör verkar ha blåst bort. Strålande sol, frost och vetskapen att det är fredag har nog lyft upp det hela. Planen är jogg (ganska snart, innan gråvädret kommer), skola (räknar med att sitta ca 4 timmar), hämta ut ett par paket (snyggt (?) från nelly och hm), handla, och sen blir det mest slappaktiviteter. Läsa, se film, tacos och chokladbollar (gjorde "nyttigare" chokladbollar igår - recept kommer) och kanske senaste avsnittet av walking dead också. Helgen bjuder förhoppningsvis på bra väder, då det blir: stan med shopping (inte för mig dock) och god mat, en långtur i joggspåret (för mig är distans allt över 1 mil nuförtin), lite skola (tyvärr) och utflykt till skergårn.
 

Irriterad ballong

Gah. Känner mig som en boll. Skulle ha sprungit idag, men sköt och sköt på det. Och när jag äntligen var redo snöregnade det ute och jag kände att det bara hade blivit kattskit av rundan. Annars hade det nog lindrat min bollighet. Nyligen har också en sorts datumparkering startat här. November till typ maj är det en dag i veckan man inte får stå parkerad på vissa gator (det växlar, så att man kan parkera på en gata brevid) under 8-16. Efter 9 imorse när jag gick ut med Leia kom jag på det. Bara vår bil på hela gatan...... Hade ingen bot på rutan, men de kanske registrerar sånt och skickar hem det? Skit hursom. Känner att jag irriterar mig på en massa saker. Går in på facebook och blir irriterad på folks statusar. Läser bloggar och blir irriterad. Ser nyhetsmorgon och tänker, hur kunde de anställa de där som programledare. Tänker hur dum jag är när jag blir irriterad på allt och blir irriterad på mig själv. Är det hormoner som spökar? Träningsbrist? Var är min positivitet?
 
Har i alla fall storstädat och tvättat och sånt, och det gör ju alltid att man mår lite bättre (efteråt). Trevliga grannen muntrade upp lite också. Han mötte mig och Leia utanför, och Leia bara skällde. Då sa han åt och att vänta och hämtade en näve frolic. Sen frågade han om det var okej om han lade några frolicbitar på listen utanför hans dörr i trappuppgången, så att hon kunde få ta när hon gick förbi. Han brukade göra så när Anna med Nero bodde i "vår" lägenhet, men det var någon i uppgången som hade klagat då. Som tur är har den personen flyttat nu sa han. Så han hade lagt dit frolic och Leia åt upp det när vi gick in. När Björn senare tog ut henne hade han lagt dit fler.. Som hon åt upp. Vi får dra ner på maten här hemma, så att hon inte blir alltför tjock tror jag. ..
 
Sötnos i bollens knä.
 

Goda kvällsmaten. Rödspätta och broccoligratäng (broccoli, gräddig äggstanning och ost).. mmm.

Helgen som var och födelsedagshund

Är hemma igen efter en jättebra, men kort, helg i Hofors. På fredagen - när vi väl tagit oss ur trafikstockningen i Sthlm - stannade vi till hos min bror i Uppsala, drack te och kaffe, innan vi åkte vidare. Väl framme fick jag lite snabbt håret toppat av mammsen och åt god lax innan jag gick upp till Anna o co, där jag spenderade resten av kvällen. Mys, tv, godis och ett väldigt mörkt kyrkogårdsbesök hann vi med. På lördagsförmiddagen följde svägerskan med på ett pass body pump och jag dog väl nästan, men det var väldigt kul att få gå på ett pass där någon styr det hela, och man inte behöver tänka så mycket själv.. På eftermiddagen besökte vi finaste lilla mormor, drack lite hemgjort blåbär-svartvinbär-rödvinbärsvin och åt pepparkaka. På kvällen: tjej(för)fest följt av ett besök på hederliga gamla folkan - det kändes som att tiden stått stilla alltså, men kul var det! Dagen efter var min energinivå lite lägre så jag roade mig med att se film och Så mycket bättre, dricka cola light, äta chips, pyssla lite med min externa hårddisk och lite andra datorgrejer, innan vi åkte mot Stockholm igen. Solsidan, thaimat och smågodis avrundade söndagskvällen. - Känner att jag nu skulle behöva avgiftning, sömn, sol, ett jobb, pluggenergi och kanske en hundvakt (om jag får ett jobb). Någon som kan bidra med något av det?
 
För övrigt fyllde vår älskade underbara hund fyra år igår. Bland annat fick hon burkmat till middag (annars får hon torrfoder), vilket faktiskt är en av hennes bästa grejer i matväg.. Har svårt att tänka mig att vi, om exakt 8 veckor, har haft henne i fyra år. Även om det inte alltid varit/är lätt med denna krävande madame så har hon (kanske just därför?) lärt mig massor.
 

Hello hooray

Goddagens. Nyligen hemkommen från en löprunda på småstigar där jag höll på att vricka fötterna x antal gånger. Har gått samma runda flera gånger och varit så sugen på att jogga den, det är så mycket bra skogsstigar (kanske främst för mountainike, men ändå) här - så varför inte? Det blir ju en helt annan sorts träning att hoppa över och upp på stenar, rötter och trädstockar, än vanlig löpning. Bra gick det i alla fall, och mer lekfullt och kul för vår hundtjej som verkar ha kommit i tonåren igen...........................
Sitter med ett litet stresspirr i magen då vi ska åka till Hofors snart och jag har en del att hinna med innan. Mys, träning, fest och dans blir det denna helg - väldigt trevligt.
 
Och här är ännu en ny favorit. Vet inte vad det är med den här 60-70-tals/indieaktiga rocken som verkar ha etsat sig fast hos mig.. Kanske det är inne nu? Eller är det åldern? Bra är det i alla fall.
 
 

Snabb, enkel fiskgratäng

 
- Och lchfvänlig, denna med.
 
Måste bara tipsa om (och skriva upp så att jag bara kan kolla här när jag ska göra den igen) en fiskgratäng jag gjorde i förrgår. Väldigt enkel, om man bara kommer ihåg att ta fram saker (fisk, räkor, broccoli) ur frysen tidigare.
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en paj/gatängform - ta sedan ett paket torskfilé (sånt där fryst i en klump, 400 g tror jag), halvtinat till nästan helt tinat, och skiva fisken i cm-breda skivor och salta och peppra dem. Lägg fisken utspritt i formen.
 
Ta ca 1-2 dl frysta räkor, tinade - 2-3 dl fryst broccoli, tinad - 1 dl skivad purjolök - 1 tomat, skuren i bitar - och häll ut/fördela på och kring fisken.
 
Blanda i en liten bunke ihop: 2 dl fet créme fraiche, 1,5 dl vispgrädde, 1 msk potatismjöl (njäe, inte direkt lchf, men det är så lite att det är ok i mina ögon.. man kan möjligen ta ett ägg för att få okej konsistens), 1 dl riven ost, 2 tsk sambal oelek och salt och peppar.
 
Häll blandningen över fisk och grönsaker. Strö sedan över ytterligare ca 2 dl ost - och ställ in den i ugnen i kanske 20 min? Nu när vi har gasugn som är graderad från 1 till 8 så har jag ingen riktig koll, men jag tror jag börjar lära mig. Det är fisken som avgör om det är färdigt (såklart) så håll koll på den.
 
Mycket fett, mycket mätt. mja..

RSS 2.0